Hot spot και λογοκρισία
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |
Όταν κάποιος πολίτης διαχειρίζεται μια προσωπική του υπόθεση, αποτελεί δικαίωμά του για το αν, με ποιο τρόπο και σε ποιους (μέσα ενημέρωσης) θα το ανακοινώσει προς δημοσιοποίηση.
Όταν, όμως, διαχειρίζεται υπόθεση δημοσίου συμφέροντος και μάλιστα εκπροσωπεί μαζικούς φορείς (σωματεία, συλλόγους κ.λπ.) το προαναφερθέν εκφεύγει των ορίων του δικαιώματος και εισέρχεται στον χώρο της υποχρέωσης για καθολική και χωρίς εξαιρέσεις ενημέρωση.
Ο λόγος για την προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας εννέα συλλογικοί φορείς και πολίτες της Χίου κατά της δημιουργίας του hot spot στο Χαλκειός και ο τρόπος που επέλεξαν για να δημοσιοποιήσουν την ενέργειά τους.
Διευκρινίζουμε ότι το ρεπορτάζ για την εξασφάλιση της είδησης ακόμα και κατ΄ αποκλειστικότητα αποτελεί δικαίωμα αναφαίρετο, αλλά και υποχρέωση, του δημοσιογράφου και ουδόλως τίθεται σε αμφισβήτηση ή κριτική.
Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, η επιλεκτική διανομή Δελτίου Τύπου (όχι πληροφορίας) σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης και ο αποκλεισμός άλλων δεν είναι απλά λάθος, αλλά απροκάλυπτη λογοκρισία.
Αν κάποιοι νομίζουν ότι θα μας κάνουν ζημιά, αποκλείοντάς μας από την ροή των πληροφοριών κάνουν μεγάλο λάθος. Ουδείς έχει καταφέρει μέχρι τώρα να σταματήσει την ροή της ενημέρωσης.
Αντιθέτως, κάνουν μεγάλη ζημιά στην υπόθεση που χειρίζονται και στους φορείς που εκπροσωπούν και στα μέλη τους, που είμαστε σίγουροι ότι δεν συμμερίζονται τέτοιες πρακτικές.