Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την διεύθυνση της εφορείας αρχαιοτήτων για κλήση συνδικαλιστή σε απολογία

Την διεύθυνση της εφορείας αρχαιοτήτων Χίου καταγγέλλει το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, επειδή κάλεσε σε απολογία υπάλληλο της εφορείας και συνδικαλιστικό στέλεχος της ΑΔΕΔΥ για τις δηλώσεις του επί του εργατικού ατυχήματος στο αντιπλημμυρικό έργο του Καλοπλύτη.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του, σήμερα Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, αναφέρει τα εξής:

Το  Ν. Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την αντιδημοκρατική και αντεργατική ενέργεια της διεύθυνσης της εφορείας αρχαιοτήτων Χίου να «καλέσει σε απολογία» το μέλος της Ε.Γ. και υπάλληλο της ανωτέρω υπηρεσίας γιατί είχε αναφερθεί σε ένα πραγματικό γεγονός, σε ένα εργατικό ατύχημα.

Η συγκεκριμένη αναφορά στο καταγεγραμμένο από το ΣΕΠΕ(σώμα επιθεωρητών εργασίας) εργατικό ατύχημα συνέβη στις 6/12/21 στο αντιπλημμυρικό έργο του Καλοπλύτη, πίσω απ’ το γυμνάσιο Χίου στην οδό Ψυχάρη, με θύμα την έκτακτη εργαζόμενη, εργάτρια της αρχαιολογίας, που διεκομίσθη στο νοσοκομείο επειδή τραυματίστηκε.

Χρησιμοποιώντας και απομονώνοντας «επιλεκτικά» αποσπάσματα από την ραδιοφωνική συνέντευξη του μέλους της Ε.Γ. του  Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ και αφού είχε γίνει γνωστό το εργατικό ατύχημα, προφανώς ενοχλημένη από τη συνδικαλιστική παρέμβαση του στελέχους της ΑΔΕΔΥ, τον  κάλεσε σε «απολογία» για σειρά υποτιθέμενων πειθαρχικών παραπτωμάτων, βασιζόμενη στις αντεργατικές διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα περί ανακριβών δηλώσεων.

Αυτή η ενέργεια αποτελεί σαφέστατη προσπάθεια φίμωσης και χειραγώγησης της δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος και του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ, που δημοσιοποίησε σχετική ανακοίνωση στις 10/12/21 για το εργατικό ατύχημα, καταδεικνύοντας τα ελλιπή μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων. Παράλληλα, αποσκοπεί στην τρομοκράτηση  και την υποταγή των εργαζομένων του κλάδου να σκύψουν το κεφάλι, να μην διεκδικούν συνθήκες εργασίας που να διασφαλίζουν την σωματική τους ακεραιότητα, την υγιεινή και την ασφάλειά τους.

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον διωκόμενου συνάδελφο, να καταδικάσουν τέτοιες αντεργατικές πρακτικές προϊσταμένων και να αγωνιστούν για την υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών, εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων μέσα στους χώρους δουλειάς.