Η ανακύκλωση θα ξεπληρώνει το δάνειο της ΒΙΑΛ

Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η απόκτηση του ακινήτου της ΒΙΑΛ, στην περιοχή του Χαλκειούς, από τον δήμο Χίου, με την σύναψη δανείου 670.000 ευρώ.

Το δημοτικό συμβούλιο – στη συνεδρίαση της Τετάρτης, 30 Σεπτεμβρίου 2015 – κατά πλειοψηφία επανεπιβεβαίωσε την πρόθεση αγοράς και ενέκρινε τους όρους, έστω και ενδεικτικά, για την σχετική δανειοδότηση.

Το δάνειο που θα συναφθεί θα είναι δεκαετούς διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο 6,25%, με δόση αποπληρωμής ύψους 22.000 ανά τρίμηνο και ταυτόχρονη δέσμευση ανάλογου ύψους καταθέσεων σε όποια τράπεζα επιλεγεί με σταδιακή μείωση της εγγύησης αυτής ανάλογη της αποπληρωμής.

Το κτίριο συνολικής επιφάνειας έξι στρεμμάτων, σε οικόπεδο 35 στρεμμάτων, πρόκειται να στεγάσει δράσεις της ανακύκλωσης, ενώ τα δύο στρέμματα από αυτό θα στεγάσουν πρόσφυγες με την μετατροπή τους σε χώρο προσωρινής κράτησης και διαμονής που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία των αρχών (λιμενικό και αστυνομία), αλλά και της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ενστάσεις και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Πάντως και αυτή τη φορά η διαδικασία στο δημοτικό συμβούλιο μόνο ανέφελη δεν ήταν, αφού η τελική έγκριση ήρθε μετά από πολλές ενστάσεις και διαφωνίες μεταξύ των παρατάξεων.

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, που τελικά υπερψήφισε την πρόταση, προβλήθηκαν ακόμη μία φορά λόγοι κυρίως που αφορούν την διαδικασία δανειοδότησης ζητώντας την επαναφορά του θέματος στην οικονομική επιτροπή.

Αντίθετα, η Χιακή Συμπολιτεία στην τοποθέτηση τόσο της επικεφαλής της κας Ερμιόνης Φρεζούλη, όσο και της κας Δέσποινας Τσαρδάκα επισημάνθηκε ο κίνδυνος αδυναμίας αποπληρωμής από τα ισχνά οικονομικά του δήμου Χίου, προτιμώντας τελικά τη λευκή ψήφο, ενώ κατά τάχθηκε δια του κ. Μάρκου Σκούφαλου η Λαϊκή Συσπείρωση, επισημαίνοντας την ανάγκη εξεύρεσης πόρων από την κεντρική διοίκηση.

Επόμενα βήματα, τώρα, της δημοτικής αρχής είναι εκ νέου αναζήτηση δανειοδότησης με σχετική διαγωνιστική διαδικασία μεταξύ των τραπεζών με τους παραπάνω ενδεικτικούς όρους σε μια προσπάθεια εξασφάλισης ανταγωνιστικών προτάσεων.

Τα έσοδα της ανακύκλωσης θα πάνε στο δάνειο

Από τις τοποθετήσεις των συμβούλων ξεχώρισε και αυτή του αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Γιώργου Μπελέγρη, ο οποίος σημείωσε ότι τα έσοδα του πρώτου τριμήνου του 2015 από την ανακύκλωση ανήλθαν στις 15.000 ευρώ, ενώ ήδη μετά την τοποθέτηση των κάδων σε όλη την πόλη η αύξηση των υλικών επανάκτησης υπολογίζεται σε ποσοστό 50% και χωρίς το γυαλί που σημαίνει ότι στο βαθμό που επιβεβαιωθεί, είναι δυνατόν το ποσό αποπληρωμής του δανείου να προέλθει από τα έσοδα αυτά.