Η Χίος τίμησε τους νεκρούς των σφαγών του 1822, στο Μελανειός

Απέριττη εκδήλωση τιμής και μνήμης των χιλιάδων νεκρών στις σφαγές του 1822, στη Χίο, πραγματοποιήθηκε στον τόπο του μαρτυρίου, στο Μελανειός και στην παρά την θάλασσαν περιοχή του Μαύρου Γκρεμού, το πρωί της Κυριακής 12 Μαΐου 2019.

Δεκάδες Χιώτες από τα χωριά της περιοχής, αλλά και από άλλα σημεία του νησιού, όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Χίου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, έδωσαν το παρών, αποτίοντας φόρο τιμής σε μια θυσία που συγκλόνισε το επαναστατημένο έθνος και όλη την Ευρώπη και έμελλε να αλλάξει την πορεία της διεθνούς κοινότητας υπέρ της Ελλάδος.

Το πρωί εψάλη στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας του Μελανειούς θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου, καθώς και επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε επίκαιρη ομιλία από την φιλόλογο, επίτιμη λυκειάρχη κα Ευρυδίκη Σκυριώτου-Τσούνη.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας όλοι μετέβησαν στην παραλία του Μελανειούς (Λυγαρίδι), όπου – και εκεί και σε όλη την ευρύτερη περιοχή έως το Άγιο Γάλας – αναμένοντας την βοήθεια από τα πλοία των Ψαριανών εσφαγιάσθησαν χιλιάδες Χιώτες και Χιώτισσες.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων και επιστροφή στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μελανειούς, όπου μετά από μια σύντομη εισαγωγική ομιλία του κ. Κώστα Φραγκομίχαλου, προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελανειούς «Μέλανα Άκρα» αναγνώσθηκαν μαρτυρίες του δράματος των σφαγών από τον κ. Γιάννη Δάφνο και την κα Μαρκέλλα Φραγκομίχαλου.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια