Η διάκριση στον Καμίνη τιμά την χώρα

ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΨΑΡΕΛΛΗ |

Το μήνυμα έφθασε χθες από τη γηραιὰ Αλβιώνα, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αυτοδιοίκησης.

Κορυφαίος δήμαρχος του κόσμου για το 2016, στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ψηφίστηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Και κρίθηκε κορυφαίος ανάμεσα σε όλους τους δημάρχους του κόσμου, γιατί σιωπηλά, χωρίς φανφάρες, κορώνες και τακτικισμούς, με τον πολιτικό πόλεμο να μαίνεται, αντιμετώπισε με ιδιαίτερη επιτυχία και συνέπεια τη μεγαλύτερη κρίση που βιώνει η Αθήνα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Πραγματικός συνήγορος της πόλης που εκλέχτηκε να υπηρετήσει για πρώτη φορά το 2011, ο Καμίνης βρήκε τον εαυτό του μπροστά στο μεγαλύτερο κύμα μεταναστών στην Ευρώπη με τα πάρκα και τις πλατείες της πόλης να μετατρέπονται σε αυτοσχέδιους – στιγμιαίους τόπους άτυπης κατοικίας και συνάντησης.

Με τους δημότες του φοβισμένους, πονεμένους και τους ίδιους από την οικονομική κρίση αλλά και διαθέσιμους στο να βοηθήσουν στο μέτρο που άλλοτε κατανόησαν κι άλλοτε όχι, ο Καμίνης ήταν από τους λίγους που αντιλήφθηκε άμεσα σχεδόν ότι η κρίση δεν είναι περιστασιακή και ότι η Αθήνα είχε την ηθική υποχρέωση να παράσχει ασφάλεια στους πολίτες της και σίτιση και στέγη στους μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς να τους περιθωριοποιεί.

Παραχώρησε άμεσα μια έκταση στον Ελαιώνα, έφτιαξε δομές, έστειλε τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία και έβαλε σε καθημερινό ρυθμό τις ανάγκες πολλών χιλιάδων που ακόμη περιμένουν να τους παραχωρηθεί άσυλο.

Η διαφορετική του προσέγγιση στο θέμα έκανε πολλές ξένες αντιπροσωπείες να εκπλαγούν με την ταχύτητα της ανταπόκρισης των δημοτικών υπηρεσιών στο πρόβλημα (όπως λέει η διεθνής ένωση δήμων) και φυσικά πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης να τον μακαρίζουν για την καθαρότητα της σκέψης του, την πολιτική παρουσία και παρρησία του.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρωτιά με ελπίδα και χαμόγελο στις σκοτεινές εποχές μας.

Μιά πρωτιά που φευ (!) δεν μνημονεύουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης – γιατί άραγε; – αλλά που θα μπορούσαμε να δεχθούμε με συγκίνηση και χαρά ακόμη και ως τοπική είδηση μιας και ο Καμίνης θυμάται πάντα ότι είναι Χιώτης.

http://www.worldmayor.com/contest_2016/world-mayor-winners-2016.html

Σχόλια