Η ΔΗΚΕΧ ζήλεψε την ΔΙΑΝΟΧ, θέλει κι αυτή να γίνει μεγάλη

Στον δρόμο που χάραξε η ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. (Διαχείριση Απορριμμάτων νομού Χίου) φαίνεται να κινείται άλλη μια επιχείρηση του δήμου Χίου, η ΔΗΚΕΧ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Χίου), που έβαλε κι αυτή πλώρη να γίνει… μεγάλη, απλώνοντας τις δραστηριότητές της όπου κανείς θα μπορούσε να φαντασθεί.

Το νέο εγχείρημα της ΔΗΚΕΧ αποκαλύπτει με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για τη Χίο, την Πέμπτη 7 Μαΐου 2020, που αναφέρει ότι στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ελήφθη απόφαση για τροποποίηση του καταστατικού της, ώστε η εταιρεία να επεκτείνει τους σκοπούς και τις δραστηριότητές της.

Ανάμεσα στις νέες δραστηριότητες, η ΔΗΚΕΧ θα μπορεί να ασχοληθεί με την ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών, την εκμετάλλευση σπηλαίων, κοινοχρήστων χώρων, παραλιών, την ανάδειξη και διαχείριση περιπατητικών διαδρομών, την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών διαγωνισμών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, τη λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων, την ίδρυση και λειτουργία ωδείου, φιλαρμονικής και χορωδιών, την υλοποίηση παραδοσιακών εθίμων.

Όλα αυτά μαζί και ταυτοχρόνως με άλλες δημοτικές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα την Προμηθευτική που έχει τα σπήλαια, τη Μονομετοχική που είχε τις παραλίες αλλά τώρα εν τις έχει γιατί τις έχει το Δημόσιο, τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά που έχει το Ομήρειο κ.λπ.

«Η Πρωτοβουλία για τη Χίο θεωρεί θετικό τον ανασχεδιασμό και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των νομικών προσώπων του δήμου, καθώς και την ανάπτυξή τους. Επίσης πιστεύουμε ότι τα διάφορα νομικά πρόσωπα του δήμου μπορούν να λειτουργήσουν ως ευέλικτα εργαλεία για τις υπηρεσίες που πρέπει να φθάνουν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, και ότι στο βαθμό που το επιτρέπει η νομοθεσία θα πρέπει να επιδιώκεται η αποσυμφόρηση των κεντρικών υπηρεσιών του δήμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Και προσθέτει:

«Αυτό, όμως, το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι τα διάφορα νομικά πρόσωπα που διαθέτει ο δήμος, όπως το Ομήρειο, το ΝΠΔΔ, η Προμηθευτική, η Μονομετοχική κ.λπ. είναι “μέλη του ίδιου σώματος” και η δραστηριοποίησή τους πρέπει να γίνεται συντονισμένα, βάσει κεντρικού σχεδιασμού, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις».

Η Πρωτοβουλία για τη Χίο ζητά, τέλος, από τον δήμαρχο «να φέρει σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο το γενικό σχέδιο της δημοτικής αρχής για τη λειτουργία και το συντονισμό των νομικών προσώπων, την κατανομή των αντικειμένων και δραστηριοτήτων, ώστε ο Χιώτης δημότης να μπορεί να απολαμβάνει ολοένα αυξανόμενης ποιότητας υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος. Στο βαθμό που λείπει ο συντονισμός, κινδυνεύουμε να καταλήξουμε με ανταγωνιστικά, μεταξύ τους αλληλεπικαλυπτόμενα και διπλοπληρωμένα νομικά πρόσωπα».

Εκείνο, βέβαια, που η Πρωτοβουλία για τη Χίο δεν θίγει είναι ότι όλες αυτές οι αναδιανομές και ανακατατάξεις έχουν έναν κοινό παρονομαστή, πώς θα γίνουν προσλήψεις με αδιαφανή κριτήρια και απευθείας αναθέσεις, κατά το πρότυπο που ήδη έχει χαράξει η ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε.

 

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια