Η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στο στόχαστρο εν μέσω θέρους

Κάθε άλλο παρά σε θερινή ραστώνη φαίνεται ότι βρίσκονται όσοι συστηματικά επιδιώκουν να κρατήσουν σε επικαιρότητα ή επί τω ακριβέστερον να δημιουργήσουν αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, με αφορμή το ούτως ή άλλο σοβαρό ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού στη Χίο.

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρίσκεται η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στις δομές υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων (ΔΥΕΠ), μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Ιούνιο 2018 με γενικές συνελεύσεις στα σχολεία Θυμιανών και Καμποχώρων και φαίνεται να συνεχίζεται παρόλο που τα σχολεία είναι κλειστά λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

Είχε προηγηθεί ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας, για την λειτουργία εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς των ΔΥΕΠ, οι τελικές αποφάσεις για τα οποία αναμένεται ότι θα ληφθούν εντός του καλοκαιριού.

Το διάστημα αυτό, ωστόσο, δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο από τους κύκλους που αντιτίθενται σε αυτήν την εκπαιδευτική διαδικασία, προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα εν πολλοίς αστήρικτα, ενώ δεν λείπουν ξενοφοβικές ατάκες, αλλά όχι και ακραίες υπό τον φόβο μην τους… πάρουν είδηση.

Σε εξέλιξη συνελεύσεις στα σχολεία

Μετά την ενημέρωση της περιφερειακής διεύθυνσης διεξήχθησαν και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική διαδικασία, γενικές συνελεύσεις ή συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, όπου και διακινείται ένα σχεδόν πανομοιότυπο κείμενο κατά της λειτουργίας των ΔΥΕΠ.

Τέτοιες διαδικασίες έχουν λάβει χώρα ήδη στα δημοτικά σχολεία Καμποχώρων, Θυμιανών, Αγίου Γεωργίου Συκούση, στο γυμνάσιο Κάμπου ακόμα και στο ευρισκόμενο στην άλλη άκρη του νησιού (σε σχέση με την ΒΙΑΛ) δημοτικό σχολείο Συκιάδας!

Κοινή συνισταμένη της συζήτησης και των ψηφισμάτων η επίκληση της κυβερνητικής ανακολουθίας ή και αναξιοπιστίας γενικώς για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί ο ισχυρισμός ότι πέραν των υποσχέσεων άλλα εν τέλει θα γίνουν στο θέμα των ΔΥΕΠ, όπως γίνεται και στην ΒΙΑΛ και στην γενικότερη διαχείριση του προσφυγικού.

Μεταξύ δε των επιχειρημάτων για να μην δημιουργηθούν ΔΥΕΠ είναι η μεταβατικότητα του πληθυσμού των προσφύγων, που πρόκειται να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα, η αύξηση των λειτουργικών εξόδων των σχολείων (!), η είσοδος στα σχολεία συνοδών ή και “μαθητών” με μη πιστοποιημένο παιδαγωγικό προφίλ, ο κίνδυνος να καταστεί δυσανάλογος και μη διαχειρίσιμος ο αριθμός των προσφυγόπουλων – μαθητών σε περίπτωση έκρηξης των μεταναστευτικών προσφυγικών ροών κ.ά.

Ζητείται δε η λειτουργία ΔΥΕΠ, αν και εφόσον λειτουργήσουν, εντός του hot spot της ΒΙΑΛ, ενώ ακούγονται και απόψεις να ανοίξουν για τον σκοπό αυτό κλειστά σχολεία του νησιού.

Γενική συνέλευση και στην Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Χίου

Το θέμα ήρθε πριν περίπου 10 ημέρες και στην Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων, όπου – μάλιστα – πρωτοκλασάτα στελέχη της επιτροπής των ανωνύμων (της αυτοαποκαλούμενης και “παγχιακή επιτροπή αγώνα”) επιχείρησαν να «περάσουν» τις θέσεις τους, οι οποίες είναι γνωστές σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και δεν χρειάζεται να τις επαναλάβουμε.

Απόφαση τελικά δεν ελήφθη επειδή κρίθηκε ότι απαιτείται περισσότερη ενημέρωση των εκπροσώπων των σχολείων και μαζικότερη συμμετοχή, κάτι που αναμένεται ότι θα γίνει στην προγραμματισμένη για την προσεχή Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018 νέα γενική συνέλευση της Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση και παρόλο που ακόμα δεν έχουν ληφθεί από το υπουργείο Παιδείας αποφάσεις για την δημιουργία και λειτουργία ΔΥΕΠ στη Χίο, δημιουργείται και συντηρείται με την κατάλληλη μεθόδευση κλίμα, ώστε να προετοιμάζεται από τώρα το επόμενο… πεδίο σύγκρουσης.

Το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Καμποχώρων