Η επιχείρηση παραπλάνησης των ΜΜΕ για το πληρωμένο live party του Κάρμαντζη

Η ιστορία που ακολουθεί αποτελεί ένα τυπικό, πλην – όμως – χαρακτηριστικό δείγμα των όσων συμβαίνουν γύρω μας, με πρωταγωνιστή την δημοτική αρχή και τον δήμαρχο κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, ο οποίος έχει εισαγάγει νέα ήθη και έθιμα στον δημόσιο βίο.

Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020, οπότε και εστάλη από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του δήμου Χίου ένα μήνυμα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, για το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα εκδηλώσεων του δήμου. Συγκεκριμένα, για την προβολή της ζωντανής εκδήλωσης στο Ομήρειο μέσα από τα κανάλια των τοπικών μέσων ενημέρωσης, παράλληλα με την προβολή της από την σελίδα του δήμου Χίου στο Facebook.

Επρόκειτο για μία πρώτη ενημέρωση, με την επισήμανση ότι «θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση για τον τρόπο που θα μπορέσετε να έχετε πρόσβαση για την αναμετάδοση του εορταστικού μας προγράμματος».

Έγινε αντιληπτό ότι αφορούσε μια προβολή από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της χριστουγεννιάτικης δράσης του δήμου Χίου, φυσικά όποιος ήθελε θα μπορούσε να συμμετάσχει, ενώ ουδόλως και ουδέποτε ετέθη ζήτημα ότι επρόκειτο για μια επί πληρωμή (διαφημιστική) προβολή.

Η ενημέρωση της Κυριακής και οι οδηγίες που ποτέ δεν ήρθαν

Μέχρι εδώ όλα καλά κι ωραία, ενώ δύο ημέρες αργότερα έφτασε νέο δελτίο Τύπου με όλες τις εκδηλώσεις του δήμου Χίου μέχρι το τέλος του έτους, όχι όμως – κι ενώ οι μέρες περνούσαν – και η αναφερόμενη ενημέρωση, δηλαδή πώς θα συντονισθούμε (όλα τα ΜΜΕ), για την live προβολή της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης του δήμου (παραμονή 24 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 21:00).

Την ημέρα της προγραμματισμένης εκδήλωσης (Πέμπτη, παραμονή Χριστουγέννων) στις 18:27 από τον astraparis.gr εστάλη μήνυμα προς την υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του δήμου Χίου, με την επισήμανση ότι ακόμα δεν υπήρχαν ενημέρωση και οδηγίες.

Αναλυτικά: «Σε συνέχεια του μηνύματος αυτού υποτίθεται ότι θα μας στέλνατε νεώτερη ενημέρωση “για τον τρόπο που θα μπορέσετε να έχετε πρόσβαση για την αναμετάδοση του εορταστικού μας προγράμματος”.

Αυτό μας είπατε την περασμένη Κυριακή και σήμερα είναι παραμονή Χριστουγέννων, σε λίγες ώρες αρχίζει το πρόγραμμα κι ακόμα δεν έχετε στείλει κάτι, προκειμένου να συντονισθούμε.
Τι έγινε, τελικά, το μετανιώσατε; Αλλάξατε γνώμη; Δεν θα μεταδοθεί το πρόγραμμα από τα ΜΜΕ, παρά μόνον από το facebook του δήμου Χίου;

Παρακαλώ για την άμεση ενημέρωσή μας».

Στο μήνυμα αυτό ουδεμία απόκριση υπήρξε.

Στις 20:06 της ίδιας ημέρας εστάλη αντίστοιχο μήνυμα από το kounoupi.gr, που είχε ως εξής: «Θα γίνει τελικά η διαδικτυακή εορταστική εκδήλωση του Δήμου για την οποία μας στείλατε email την Κυριακή? Αν ναι…πότε θα μας ενημερώσετε??????».

Ουδεμία απόκριση και πάλι από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του δήμου Χίου.

Λίγο αργότερα και ώρα 20:15 φεύγει και τρίτο μήνυμα αυτή τη φορά από την εφημερίδα Πολίτης, που αναφέρει: «… Μια ώρα πριν την έναρξη και ακόμα ο σύνδεσμος δεν μας έχει δοθεί».

Ουδεμία απόκριση και πάλι.

Στο παρά ένα αξιώθηκαν από τον δήμο Χίου να απαντήσουν

Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, που ήταν – όπως προαναφέραμε – προγραμματισμένη για τις 21:00 ακριβώς και συγκεκριμένα με ώρα αποστολής 20:57, φτάνει σε όλα τα μέσα ενημέρωσης το ακόλουθα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του δήμου Χίου:

«Αγαπητοί Δημοσιογράφοι, καλησπέρα και χρόνια πολλά!

Σας υπενθυμίζεται ότι το εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου μας θα μεταδοθεί απόψε στις 9 ακριβώς από τη σελίδα του Δήμου στο Facebook.

Από εκεί θα μπορέσετε να το αναμεταδώσετε. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία βρίσκομαι στη διάθεσή σας».

Τσιμπιόμαστε, ξανατσιμπιόμαστε να δούμε τι θέλει να πει ο… ποιητής και αναρωτιόμαστε τι σημαίνει το υπενθυμίζεται και εκείνο το περί αναμετάδοσης του προγράμματος από την σελίδα του δήμου στο Facebook. Τα περί ενημέρωσης και οδηγιών για τον τρόπο πρόσβασης, που έλεγε το αρχικό μήνυμα της Κυριακής, ξεχάστηκαν; Και, πάντως, ουδέποτε ελήφθησαν, προφανώς επειδή ουδέποτε εστάλησαν.

Φυσικά, στις 9 ακριβώς, την ώρα δηλαδή που άρχιζε το πρόγραμμα ουδεμία πλέον τεχνική δυνατότητα προετοιμασίας υπήρχε για μια αξιοπρεπή προβολή του προγράμματος μέσα από τα κανάλια των μέσων ενημέρωσης, που πιθανόν θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στην προβολή της εκδήλωσης.

Δήλη ημέρα Δευτέρα και η ΔΙΑΝΟΧ έκανε το… θαύμα της

Κι έτσι μείναμε με την απορία τι έγινε και πώς έγινε και μείναμε στην απέξω της ενημέρωσης των αναγνωστών μας. Κι αυτό μέχρι την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020, οπότε ξαφνικά και ως δια μαγείας (χριστουγεννιάτικης) όλα βρήκαν την… εξήγησή τους.

Την Δευτέρα, λοιπόν, 28 Δεκεμβρίου 2020, στην δια περιφοράς συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. υπήρχε το ακόλουθο θέμα στην ημερήσια διάταξη για την λήψη απόφασης:

ΘΕΜΑ 16ο : Έγκριση απευθείας ανάθεσης προωθητικής ενέργειας της ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Χίου.

Επί του θέματος ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιαννίρης Φώτιος είπε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ενημέρωση των πολιτών και της προβολής του έργου της εταιρείας ,στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Χίου το Δ.Σ. καλείται να εγκρίνει: την απευθείας ανάθεση ύψους 3.500,00€ πλέον ΦΠΑ που αφορά την προβολή της προωθητικής ενέργειας της ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. στα παρακάτω τοπικά τηλεοπτικά μέσα ως εξής:

Α. Την απευθείας ανάθεση ύψους 2.500,00€ πλέον ΦΠΑ για την ραδιοτηλεοπτική προβολή των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Χίου στις οποίες χορηγός θα είναι η ΔΙ.ΑΝΟ.Χ. Α.Ε. στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό (site) «Αλήθεια».

Β. Την απευθείας ανάθεση ύψους 1.000,00€ πλέον για την ραδιοτηλεοπτική προβολή των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Χίου στις οποίες χορηγός θα είναι η ΔΙ.ΑΝΟ.Χ. Α.Ε. στην εταιρεία «ΠΟΛΙΤΗΣ Ε.Ε.»

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ. της ΔΙΑΝΟΧ.

Όπερ έδει δείξαι κι όποιος καταλαβαίνει, κατάλαβε τι σκηνικό είχαν στήσει σε βάρος όλων των άλλων μέσων ενημέρωσης της Χίου η δημοτική αρχή Κάρμαντζη και η διοίκηση της ΔΙΑΝΟΧ.

Εν ολίγοις, τα μέσα ενημέρωσης είχαν κληθεί να καλύψουν ένα γεγονός, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε πληρωμή ή σε πληρωμένη διαφημιστική προβολή, με διάφορα τερτίπια και προφάσεις έμειναν τεχνικά ξεκρέμαστα μέχρι την ώρα έναρξης της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης και τέσσερις ημέρες μετά μαθαίνουν ότι η δημοτική αρχή Κάρμαντζη είχε κάνει τα κουμάντα της και είχε κλείσει συμφωνίες για την πληρωμένη προβολή μέσω του Facebook και τηλεοπτικού καναλιού. Δηλαδή, για παρουσιάσεις οι οποίες γίνονται συνήθως δωρεάν από τα μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο ότι αποτελούν είδηση ως δραστηριότητα του δήμου Χίου.

Και το Νομικό Πρόσωπο χορηγός του δήμου Χίου

Η ηθική και πολιτική κατρακύλα, όμως, φαίνεται ότι δεν σταμάτησε εκεί, στην ΔΙΑΝΟΧ και στην χριστουγεννιάτικη live εκδήλωση του δημάρχου.

Την ίδια, ακριβώς, ημέρα Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020, πραγματοποιείται μια ακόμα έκτακτη συνεδρίαση, αυτή τη φορά του διοικητικού συμβουλίου του Νομικού Προσώπου δήμου Χίου, στην οποία ελήφθη απόφαση για το κατωτέρω θέμα:

Το Ν.Π. του Δήμου Χίου πρόκειται να προβεί σε αναθέσεις για την ηχητική και φωτιστική κάλυψη   όλων των εορταστικών   εκδηλώσεων που έχει οργανώσει το Ν.Π. του Δήμου Χίου αλλά και του τοπικού εθίμου των «Πρωτοχρονιάτικων Βαπορακιών » που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2020, καθώς και στην διαδικτυακή προβολή όλων αυτών.  

Συγκεκριμένα :

  1. Διαδικτυακή προβολή των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν 29, 30 ,31 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 (ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΌ 1000,00€ με ΦΠΑ).

Το θέμα 1 αφορά ηχητική και φωτιστική κάλυψη των εκδηλώσεων, με κόστος 2.300 ευρώ και το θέμα 2 την βιντεοσκόπηση του τοπικού εθίμου των «πρωτοχρονιάτικων βαπορακιών», με κόστος 700 ευρώ.

Άλλο τι δεν έχουμε να προσθέσουμε, ο καθένας αβίαστα μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τον τρόπο που διαχειρίζεται την ενημέρωση και το δημόσιο χρήμα η δημοτική αρχή Κάρμαντζη, η οποία μάλιστα με περισσή κουτοπονηριά διαχειρίσθηκε το θέμα της προβολής της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης.

Θλίψη, μόνον…

Σχόλια