Η επιστροφή των σκιάχτρων στο Γυμνάσιο Καλλιμασιάς

Βιωματικό εργαστήρι κατασκευής σκιάχτρων από παλιά και ανακυκλώσιμα υλικά έτσι ώστε τα παιδιά να μην χάνουν την επαφή με την τοπική παραδοσιακή και λαϊκή ζωή, οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί στο Γυμνάσιο Καλλιμασιάς.

Ο εξωραϊσμός της σχολική αυλής ήταν η αφορμή γι αυτή τη δημιουργική απασχόληση χάρη στην οποία τα παιδιά “συστήθηκαν” με τα σκιάχτρα, τα οποία στο παρελθόν αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της αγροτικής ζωής αλλά πλέον είναι κι αυτά είδος προς εξαφάνιση.

Ενδεχομένως και τα παιδιά να μην είχαν δει ποτέ σκιάχτρο από κοντά αλλά να τα έχουν ακουστά μόνο από βιβλία ή ταινίες.

“Οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αιώνων. Διαχρονικές παρουσίες συνυφασμένες με την καρποφορία της γης, και την τοπική παραδοσιακή αγροτική, λαϊκή ζωή. Αυτοσχέδια δημιουργήματα της λαϊκής φαντασίας, με φόντο την ύπαιθρο, ταπεινά ανθρώπινα ομοιώματα, που όρισαν στη ζωή τους να «φυλάττουν Θερμοπύλες» συμβάλλοντας στην προσπάθεια των ανθρώπων της γης για καλή σοδειά.      Ακοίμητοι φρουροί «παντός καιρού» , σιωπηλοί αγροφύλακες που με την παρουσία τους αποτρέπουν κάθε εχθρό και υπερασπίζονται σθεναρά το μόχθο αυτών που τα κατασκεύασαν” , αναφέρει το σημείωμα των εκπαιδευτικών του σχολείου που επιμένουν να οραματίζονται το σχολείο τους  ως  έναν θετικό και δημιουργικό χώρο γνώσης, δημιουργίας και κοινωνικοποίησης,  παρά τους πειραματισμούς του εκάστοτε υπουργού Παιδείας και τις αξιολογήσεις του ποδαριού.

Σχόλια