Η επίθεση στην ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα – Οι αγωγές SLAPP και η δίωξη του Αστραπάρη (podcast)

Πώς η Ελλάδα βρέθηκε στην 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) για το 2022, σε συνολικά 180 χώρες; Γιατί η χώρα που αναφέρεται διεθνώς ως η γενέτειρα της δημοκρατίας έπεσε κατακόρυφα μέσα σε έναν μόλις χρόνο από την 70ή στην 108η θέση;

Ο κατήφορος για το ζοφερό τοπίο που διαμορφώνεται στον χώρο του Τύπου και στην πίεση που ασκείται στους δημοσιογράφους στην χώρα μας περιγράφεται γλαφυρά και αναλυτικά μέσα από μια σειρά έξι επεισοδίων podcast από τους δημοσιογράφους Τζένη Τσιροπούλου και Κωνσταντίνο Πουλή.

Το ένα από τα επεισόδια αυτά αφορά τις αγωγές SLAPP που ασκούν ισχυροί παράγοντες σε βάρος των δημοσιογράφων και σε αυτό εξετάζεται και η δικαστική δίωξη που υφίσταται ο διευθυντής του astraparis.gr Γιάννης Στεβής από την διοικήτρια του νοσοκομείου Χίου κα Ελένη Κανταράκη.

Ακολουθεί το εισαγωγικό κείμενο και το podcast και στην συνέχεια ολόκληρη η σειρά.

Δυστυχώς, ο όρος SLAPP – ακρωνύμιο για το Strategic Lawsuit Against Public Participation, στρατηγικές αγωγές δηλαδή με στόχο το πάγωμα του δημόσιου λόγου – δεν είναι πια άγνωστος ούτε στους δημοσιογράφους στην Ελλάδα. Όχι επειδή τον διαβάσαμε σε κάποιο βιβλίο, αλλά επειδή αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν γίνει στόχοι αγωγών μεγάλων εταιρειών, πολιτικών προσώπων κ.λπ. λόγω των ρεπορτάζ τους. Καλούνται λοιπόν να αντιμετωπίσουν στις δικαστικές αίθουσες εξοντωτικές μάχες «Δαυίδ εναντίον Γολιάθ».

Όπως εξηγούμε στο τελευταίο μας επεισόδιο, αυτή η πρακτική δεν γίνεται με στόχο την οικονομική αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση. Στόχος είναι το νομικό bullying και η φίμωση του δημοσιογράφου. Στο τελευταίο επεισόδιο, σας παρουσιάζουμε τρεις περιπτώσεις SLAPP στην Ελλάδα με τα ίδια τα θύματα να μας αφηγούνται τις ιστορίες τους.

Συνεντεύξεις: Καλεσμένοι μας είναι οι τρεις δημοσιογράφοι-θύματα SLAPP, Θοδωρής Χονδρόγιαννος, Σταυρούλα Πουλημένη και Γιάννης Στεβής. Μας μιλάνε ακόμα η Χριστίνα Βρεττού, δικηγόρος, διδάκτωρ συνταγματικού δικαίου και μέλος του Expert Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των SLAPP, και ο Μπάμπης Κουρουνδής, δικηγόρος και διδάσκων συνταγματικού δικαίου. Συζητάμε ακόμα με τον Κώστα Παπαδάκη, συνήγορο του Γιάννη Στεβή, αλλά και με τον Πέτρο Τσαντίλα, δικηγόρο που εκπροσωπεί την αντίδικη πλευρά, τη διοικήτρια του δημόσιου νοσοκομείου Χίου.

 

Τελευταία η Ελλάδα στην κατάταξη των χωρών της Ε.Ε. στην ελευθερία του Τύπου

Τριάντα οκτώ θέσεις χειρότερα από το 2021 και τελευταία στην κατάταξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) για το 2022, σε συνολικά 180 χώρες, η χώρα που αναφέρεται διεθνώς ως η γενέτειρα της δημοκρατίας έπεσε κατακόρυφα μέσα σε έναν μόλις χρόνο από την 70η στην 108η θέση.

Στα έξι επεισόδια που ακολουθούν, οι δημοσιογράφοι Τζένη Τσιροπούλου και Κωνσταντίνος Πουλής θα ερευνήσουν την ανεξιχνίαστη δολοφονία ενός δημοσιογράφου μέρα-μεσημέρι κάτω από το σπίτι του, θα μας μεταφέρουν μέσα στα newsroom ώστε να δούμε τις εργασιακές συνθήκες, τη λογοκρισία και την αυτολογοκρισία στα ΜΜΕ, θα μιλήσουν με δημοσιογράφους-θύματα καταχρηστικών αγωγών SLAPP αλλά και δημοσιογράφους-θύματα τηλεφωνικών υποκλοπών. Θα μας μιλήσουν ακόμα για μία απολύτως αδιαφανή διαδικασία κρατικής χρηματοδότησης στα ΜΜΕ, προκειμένου τελικά να καταλάβουμε τι σημαίνει στην πράξη το να βρίσκεσαι στην 108η θέση. Θέλουμε να γνωρίζετε ότι η παρούσα κυβέρνηση αρνήθηκε συστηματικά να ανταποκριθεί στα αιτήματά μας για επικοινωνία και συνεντεύξεις. Όπου αυτό συνέβη, σας το διευκρινίζουμε ρητά μέσα στο αντίστοιχο επεισόδιο.

Συντελεστές της σειράς #108 Το #108 είναι μια συμπαραγωγή του ελληνικού ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης ThePressProject και του πρακτορείου παραγωγής podcast Bulle Media. Αυτή η σειρά podcast αποτελεί μέρος του δικτύου podcast “Europod” και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του πρότζεκτ “Sphera”. Η πρωτογενής παραγωγή των podcast έγινε στην ελληνική γλώσσα. Η σειρά διατίθεται και στα αγγλικά.

Παραγωγός: Antoine Lheureux

Εκτέλεση παραγωγής: Κωνσταντίνος Πουλής και Alexander Damiano Ricci

Σενάριο: Τζένη Τσιροπούλου

Συνεντεύξεις: Τζένη Τσιροπούλου, Κωνσταντίνος Πουλής

Επιμέλεια σεναρίων: Κωνσταντίνος Πουλής, Maria Dios, Alexander Damiano Ricci

Σχεδιασμός ήχου: Thomas Kusberg Μοντάζ και μίξη: Thomas Kusberg και Jeremy Bocquet

Συντελεστές επεισοδίων Η πρωτογενής παραγωγή των podcast έγινε στην ελληνική γλώσσα. Το σενάριο στα ελληνικά έκανε η Τζένη Τσιροπούλου. Τις συνεντεύξεις πραγματοποίησαν η Τζένη Τσιροπούλου και ο Κωνσταντίνος Πουλής. Τα επεισόδια στα ελληνικά τα αφηγούνται η Τζένη Τσιροπούλου και ο Κωνσταντίνος Πουλής. Τα επεισόδια στα αγγλικά τα αφηγούνται η María Dios και ο Alexander Damiano Ricci.

Ακολουθεί πλήρης η σειρά των έξι podcast για το πώς η Ελλάδα βρέθηκε στην 108η θέση

Σχόλια