Η Φάρκαινα στον… αυτόματο

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Στολίδι για την πόλη της Χίου και δώρο αξίας για τα παιδιά χαρακτηρίσθηκε – και δικαίως – ο χώρος άθλησης και ψυχαγωγίας στην περιοχή της Φάρκαινας, ο οποίος σε όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί, παρά τα μικροπροβλήματα, εκπληρώνει πλήρως τον ρόλο του και τις προσδοκίες των συμπολιτών μας.

Ωστόσο, εκείνο το οποίο εξ αρχής δεν έχει γίνει κατανοητό από την εκάστοτε δημοτική αρχή, τις προηγούμενες και την παρούσα, είναι ότι πρόκειται για έναν ζωντανό χώρο, με χρήστες κατά βάση παιδιά, που απαιτεί ιδιαίτερη και συνεχή προσοχή και φροντίδα. Και, μάλιστα, με το δεδομένο ότι αν κάτι δεν πάει καλά οι συνέπειες μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και ευάλωτη κατηγορία του πληθυσμού, τα παιδιά.

Τεχνικής φύσεως προβλήματα, απορρίμματα, δυσλειτουργία οργάνων, χόρτα κ.λπ. δεν πρέπει και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται στην βάση μιάς περιοδικής ή και τακτής – ακόμα και τακτικής –  επέμβασης συνεργείων, για τον εντοπισμό ή και την αντιμετώπιση του οποιουδήποτε προβλήματος.

Η σημερινή εικόνα της Φάρκαινας δείχνει ότι σε κάποια φάση της ημέρας ή της νύχτας γίνεται καθαρισμός και αποκομιδή απορριμμάτων. Είναι, όμως, αυτό αρκετό;

Για παράδειγμα, σήμερα Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, στον χώρο υπήρχαν δεκάδες μαθητές γυμνασίων και δημοτικών του νησιού, κάτι που συμβαίνει συνεχώς. Φυσικό και επόμενο, όχι όμως φυσιολογικό, να υπάρχουν περισσότερα απορρίμματα σε κάθε σημείο της εγκατάστασης. Η απαίτηση οι επιβλέποντες εκπαιδευτικοί να ασκούν και αυτού του είδους τον έλεγχο στους μαθητές τους μπορεί μεν να είναι θεμιτή και λογική, ωστόσο πρακτικά δεν επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα; Οι επόμενοι χρήστες να βρίσκονται μπροστά σε κάθε άλλο παρά κολακευτική εικόνα και αυτό αντανακλάται στα δικά τους παιδιά που χρησιμοποιούν τον χώρο. Αναπόφευκτες και οι κάθε είδους αντεγκλήσεις, με επίρριψη ευθυνών μερικές φορές επί δικαίων και αδίκων.

Αυτά τα παραδείγματα μικροδιαχείρισης του χώρου είναι τα μικρότερα προβλήματα μπροστά σε άλλους είδους σοβαρότερες ενδεχομένως δυσλειτουργίες ή προβλήματα που αναφύονται εκτάκτως και απροειδοποίητα, με συνέπειες σε αδύναμους αποδέκτες που είναι αδύνατον να προβλεφθούν.

Ο δήμος Χίου, στην ευθύνη του οποίου ανήκει ο χώρος της Φάρκαινας, δεν μπορεί να επαναπαύεται ότι με την αποκομιδή των απορριμμάτων και την έστω και περιοδική διαδικασία ελέγχου και συντήρησης εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Απαιτείται η καθημερινή, συνεχής και αδιάλειπτη παρουσία υπαλλήλου του στον χώρο και για την επίλυση κάθε είδους προβλημάτων που αναφύονται και για την τήρηση των προβλεπομένων για την λειτουργία του.

Η Φάρκαινα δεν είναι μια παιδική χαρά της γειτονιάς με πέντε όργανα και δέκα παιδιά. Είναι μια πολυσύνθετη εγκατάσταση, στην οποία καθημερινά προσφεύγουν για ψυχαγωγία εκατοντάδες συμπολίτες και κυρίως παιδιά. Απέναντί τους έχει υποχρεώσεις και μείζονες ευθύνες.