«Η καταγωγή των Σάμι», την Παρασκευή από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου

Την πολυβραβευμένη σουηδική ταινία  «Η καταγωγή των Σάμι», σε σενάριο – σκηνοθεσία Αμάντα Κέρνελ, παρουσιάζει η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 20:30, στο Ομήρειο.

Δραματική/ Σουηδία – Νορβηγία – Δανία / 2016 / 110΄

Πρωταγωνιστούν: Λένε Σεσίλια Σπάροκ, Μία Έρικα Σπάροκ, Μαζ-Ντόρι Ρίμπι, Γιούλιους Φλαϊσάντερ.

Βόρειες επαρχίες της Σουηδίας 1930. Η Έλε Μάργια είναι 14 χρονών , ανήκει στην κοινότητα των Σάμι, αυτόχθονας λαός της Σκανδιναβίας. Ονειρεύεται μια νέα ζωή και θέλει να γίνει δασκάλα, όμως οι Σάμι θεωρούνται κατώτερα όντα και ο ρατσισμός που βιώνουν πανταχού παρών. Μεγάλη πια, στην κηδεία της αδελφή της αναπολεί τα γεγονότα όταν άφησε, απαρνήθηκε τη φυλή της για να ενσωματωθεί στην σουηδική κοινωνία.

Ρατσισμός και στις πιο ευνομούμενες κοινωνίες; Κι όμως, ναι! Βοηθούμενη από τα καταπράσινα τοπία της Σκανδιναβίας κι έχοντας μια απαράμιλλη πρωταγωνίστρια που με το αποφασισμένο βλέμμα της κάνει την ιστορία της δική σου, η Αμάντα Κέρνελ στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο μάς προσφέρει μια έξοχη πολιτική και συγκινητική ταινία. Και με τη σειρά της μας βοηθάει να κατανοήσουμε πως άνθρωποι που έχουν βιώσει τον ρατσισμό αντιδρούν πολλές φορές με τον ίδιο τρόπο.

Διακρίσεις: Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη φεστιβάλ Βενετίας 2016, βραβείο Lux του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου 2017, βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια