Η κοινωνική ταινία «Ατίθασες», την Παρασκευή στο Ομήρειο

8

Την πολυβραβευμένη κοινωνική ταινία «Ατίθασες», τουρκικής – γαλλικής παραγωγής, του Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν, παρουσιάζει η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου, στο Ομήρειο, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 8.30 το βράδυ.

Η ταινία, διάρκειας 97 λεπτών, είναι παραγωγής του 2015, σε σενάριο Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν, Αλίς Γουινοκούρ και πρωταγωνιστούν Γκιουνές Σενσόι, Ντογκμπά Ντογκουσλού, Τουγκμπά Σουνγκούρογλου, Ελίτ Ισκάν, Ιλάιντα Ακντογάν

Το καλοκαίρι έχει μόλις αρχίσει. Σε ένα απομονωμένο χωριό της Τουρκίας πέντε αδερφές γυρνώντας από το σχολείο, σταματούν για να παίξουν στην θάλασσα με τους συμμαθητές τους. Τα αθώα παιχνίδια τους κρίνονται ανάρμοστα και σκανδαλώδη από τους ενήλικες και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες. Το σπίτι της οικογένειας μετατρέπεται σταδιακά σε φυλακή, οι δουλειές του σπιτιού και τα μαθήματα μαγειρικής αντικαθιστούν το σχολείο και οι γάμοι των κοριτσιών κανονίζονται ο ένας μετά τον άλλο. Οι πέντε αδερφές αντιδρούν, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, ενάντια στα όρια που τους επιβάλλονται.

Στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο η Εργκιουβέν στήνει μια συγκινητική ταινία ενηλικίωσης που μιλάει για τη θέση της γυναίκας σε μια παραδοσιακή κλειστή κοινωνία αυστηρών αρχών και ταυτόχρονα εξυψώνει την αδερφική αγάπη. Δεν διαλέγει όμως το δρόμο της καταγγελίας, αλλά αφηγείται ένα σύγχρονο παραμύθι  για τα όρια και τη διεκδίκηση της ατομικής ελευθερίας. Οι πέντε αδερφές ενσαρκώνουν με τον καλύτερο τρόπο την ομορφιά και την ορμή της νιότης που έρχεται αντιμέτωπη με τον παραλογισμό μιας αυστηρής ηθικής. Πρόκειται για μια ταινία τρυφερή και γλυκόπικρη όπου η φρεσκάδα των προσώπων σε συνδυασμό με τα χρώματα και τους υπέροχους φωτισμούς δίνουν ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Ένα φιλμ που αγαπήθηκε από το κοινό και ταυτόχρονα τιμήθηκε με αρκετές φεστιβαλικές διακρίσεις.   

Βραβείο κοινού στη Θεσσαλονίκη, βραβείο Lux του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, επίσημη γαλλική υποψηφιότητα για όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 2016.

Σχόλια