Η κρυφή σύσκεψη σε αποθήκη και η ηγεσία της ΕΜΧ

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΥΡΙΑΓΚΟΥ |

Η αλαζονεία της απόλυτης εξουσίας οδηγεί στην ύβρι.

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί (Α.Σ.) και η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) οφείλουν αυτή την περίοδο να πάρουν τις πιο καθοριστικές αποφάσεις για την μελλοντική τους λειτουργία και την διατήρηση της υπάρχουσας αναγκαστικότητας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες, η εφαρμογή των νόμων και η διαφάνεια.

Είναι αναγκαστικοί συνεταιρισμοί και διέπονται από συγκεκριμένη νομοθεσία, η οποία στηρίζεται στο Σύνταγμα.

Αυτό μέχρι σήμερα δεν το έχει αλλάξει κανείς.

Η μεθόδευση που γίνεται θα πέσει στο κενό και θα γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον αυτών που την έχουν σχεδιάσει και προσπαθούν ματαίως να την υλοποιήσουν.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για τα μέλη των συνεταιρισμών

α) Μέλη των αναγκαστικών συνεταιρισμών γίνονται υποχρεωτικά οι μαστιχοπαραγωγοί, που ορίζει το άρθρο 2 του ν.1390/1938 και στα καταστατικά των Α.Σ., δεν μπορούν να συμπεριληφθούν μέλη – επενδυτές.

β) Για την εκλογή αντιπροσώπων, στην ΕΜΧ ο αναγκαστικός νόμος 1390/1938 στο άρθρο 9 αναφέρει:

«Η γενική συνέλευση της Ενώσεως αποτελείται από αντιπροσώπους των συνεταιρισμών, οι οποίοι εκλέγονται υπό των γενικών συνελεύσεων αυτών, για ορισμένη θητεία μεταξύ των μελών τους» ισχύει ειδικά για τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς και μόνο.

Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα τα αναφέρουν οι νόμοι από το 1938.

Ορισμένοι, όμως, προσπαθούν να τα ανατρέψουν για να εξυπηρετήσουν τα σχέδιά τους.

Διακυβεύεται αν θα παραμείνουν όλες οι λειτουργίες – διαδικασίες όπως ισχύουν από το 1938 μέχρι σήμερα σε όλους τους Α.Σ. ή θα αλλάξουν τα πάντα με πονηρό, πλάγιο τρόπο και ψευτοδιλήμματα.

Η εκ του παραθύρου είσοδος των μελών – επενδυτών στους Α.Σ. συνεχίζεται με πάθος και μεθοδικότητα από τον πρόεδρο και την ηγετική ομάδα που τον στηρίζει.

Δεν το βάζουν κάτω και θα προσπαθήσουν μέχρι να το πετύχουν

Αυτό αποδεικνύεται από τα παρακάτω γεγονότα.

Στις 20/2/2022 στα Νένητα, παρουσία 100 και πλέον μελών μαστιχοπαραγωγών από όλα τα χωριά δεσμεύθηκε δημόσια ο πρόεδρος, μετά από την απαίτηση όλων, ότι η λέξη επενδυτής θα διαγραφεί από όλα τα καταστατικά των 20 Α.Σ.

Αθέτησε τον λόγο, το κύρος και την αξιοπιστία ενός προέδρου από την επόμενη ακριβώς ημέρα.

Πουθενά δεν εφάρμοσε όσα δημόσια δεσμεύθηκε.

Στις 26/2/2022 στο χωριό Βουνό ενημέρωσε τους μαστιχοπαραγωγούς για τις αλλαγές του καταστατικού που ο ίδιος με την ηγετική του ομάδα προτείνει.

Τον άκουσαν όλοι με προσοχή και την επόμενη μέρα 27/2/2022 στη Γ.Σ. τους ψήφισαν 38 άτομα ομόφωνα τα ακριβώς αντίθετα από όσα ο ίδιος εισηγήθηκε.

Ψήφισε ο Α.Σ. Βουνού – Φλατσίων την διαγραφή από όλα τα άρθρα την είσοδο μελών – επενδυτών και την εκλογή των αντιπροσώπων από την Γ.Σ. και όχι τον ορισμό τους από το Δ.Σ.

Αυτή ακριβώς την απόφαση έχουν πάρει και οι Α.Σ. Νενήτων (στις 6/2/2022) και της Ελάτας (όπως μας έχουν πληροφορήσει).

Οι άλλοι 17 Α.Σ. έχουν πάρει διαφορετικές αποφάσεις και αποδέχονται την είσοδο μελών – επενδυτών και τον ορισμό των αντιπροσώπων στην ΕΜΧ από τα Δ.Σ., δηλαδή ό,τι ακριβώς τους εισηγήθηκε ο πρόεδρος και η ηγετική ομάδα.

Με ποιο τρόπο θα γίνουν εκλογές για νέο Δ.Σ. στην ΕΜΧ;

Επιεικώς, δημιουργείται συνολικά ένα μπάχαλο, με τους 17 Α.Σ να έχουν διαφορετικές αποφάσεις από τους άλλους τρεις Α.Σ.

Με ποιον τρόπο θα γίνουν στο μέλλον νόμιμες εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. στην ΕΜΧ, μόνο εκείνοι το ξέρουν.

Σίγουρα, θα υποχρεωθούν να αλλάξουν ξανά όλα τα καταστατικά των 20 Α.Σ. και να εναρμονιστούν με το καταστατικό της ΕΜΧ, το οποίο έχει εγκριθεί από τις 18/1/2021 και το κρατούσαν μυστικό από όλους τους Α.Σ.

Σανίδα σωτηρίας προς αυτή την κατεύθυνση είναι η θετική πρωτοβουλία των δύο βουλευτών μας για να υπάρξει τροπολογία στον νόμο ως προς την εκλογή των αντιπροσώπων, προστατεύοντας έτσι τον θεσμό της ΕΜΧ και όχι τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Υποχρεωτικά θα γίνει μια μεγαλοπρεπέστατη «κωλοτούμπα» από τον κ. Τούμπο.

Αν θα ζητηθεί μια δημόσια συγγνώμη ή θα υπάρξει κάποια παραίτηση, είναι ζητούμενο από τον πρόεδρο και την ηγετική του ομάδα που έβαλαν σε μεγάλες περιπέτειες τους Α.Σ. και την ΕΜΧ.

Κρυφή σύσκεψη σε αποθήκη των Νενήτων

Στις 26/2/2022 μετά από την ενημερωτική του παρουσία στο χωριό Βουνό, μόλις σκοτείνιασε ο πρόεδρος της ΕΜΧ μαζί με την ηγετική του ομάδα συναντήθηκαν κρυφά σε μία αποθήκη των Νενήτων, όπως γινόταν στο «κρυφό σχολείο», μαζί με 3 από τα 5 μέλη του Δ.Σ. του Α.Σ Νενήτων, για να τους πείσουν-πιέσουν ότι θα πρέπει να ξαναγίνει γενική συνέλευση στα Νένητα και να αλλάξουν την συντριπτική σε πλειοψηφία απόφασή τους.

Να πάρουν μια άλλη απόφαση σύμφωνα με τις επιθυμίες του προέδρου, ο οποίος δίνει μια γενναία μάχη υπέρ των επενδυτών στους Α.Σ.

Προς τιμήν τους και τα τρία μέλη αρνήθηκαν να πράξουν αυτό που τους ζήτησε ο κ. Τούμπος, βάζοντας υπεράνω όλων την αξιοπρέπεια, την υπερηφάνεια, την προοδευτικότητα του χωριού, το συμφέρον των μαστιχοπαραγωγών καθώς και την ετυμηγορία της γενικής συνέλευσης.

Ο πρόεδρος ενός τεράστιου οργανισμού, της ΕΜΧ, που είναι ξακουστός σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης καταδέχεται εξωθεσμικά και μέσα σε μια αποθήκη μόλις πέσει το σκοτάδι, να προσπαθεί να ανατρέψει μια δημοκρατικά ειλημμένη απόφαση Γ.Σ., η οποία διασφαλίζει το μέλλον ενός Α.Σ. με 84 χρόνια λειτουργίας, ιστορίας και προσφοράς.

Θλιβερή η εξωθεσμική ενέργεια και το θέαμα ενός προέδρου της ΕΜΧ μέσα σε μια αποθήκη. Όλοι το συζητούν.

Γιατί άραγε αυτή η επιμονή υπέρ των επενδυτών;

Στις 2 Μαρτίου ο Α.Σ. Νενήτων με αριθμ. πρωτ: 203/2.3.2022 κατέθεσε στην ΕΜΧ όλα τα χαρτιά και την απόφαση της Γ.Σ., για την τροποποίηση του καταστατικού του.

Η ΕΜΧ έχει την υποχρέωση να τα αποστείλει όλα μαζί τα καταστατικά των 20 Α.Σ. προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να εγκριθούν.

Ο πρόεδρος όλων των μαστιχοπαραγωγών κ. Τούμπος με το υπ´ αριθ: 269/2-3-2022 έγγραφό του απάντησε στον Α.Σ. Νενήτων: …τα έγγραφα τα οποία μας διαβιβάσατε σήμερα αρχειοθετούνται.

Δεν έπραξε το ίδιο για τους Α.Σ. Βουνού – Φλατσίων και της Ελάτας.

Ίσως το εξηγήσει στο μέλλον.

Προφανώς, αντιλαμβάνεται την ΕΜΧ ότι είναι ιδιοκτησία του και οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά, τον δεύτερο μεγαλύτερο Α.Σ., με παραγωγή 30 τόνους μαστίχας και με μεγάλη ιστορία στο συνεταιριστικό κίνημα της Χίου.

Αυτό σημαίνει εκδικητικότητα, αλαζονεία και τιμωρία σε ένα Α.Σ., ο οποίος δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις του.

Η προσπάθεια για το σωστό και το δίκαιο θα συνεχιστεί, έως ότου διασφαλιστούν τα αυτονόητα που ισχύουν σε όλους τους Α.Σ. από το 1938 μέχρι σήμερα.

Θα ανατραπούν τα σχέδια ενάντια στα συμφέροντα των μαστιχοπαραγωγών, ενός εκδικητικού πλέον προέδρου.

Θα περιμένουν αρκετά αυτοί που διακαώς επιθυμούν να γίνουν μεγαλοτσιφλικάδες εις βάρος των πολλών μικροπαραγωγών, οι οποίοι προστατεύονται από το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι Α.Σ. και η ΕΜΧ θα πρέπει να συνεχίσουν την ομαλή και αναπτυξιακή τους πορεία, η οποία επιτυχώς λειτουργεί χωρίς επενδυτές από όλες τις διοικήσεις, προς όφελος των μαστιχοπαραγωγών.

* Ο κ. Μυριαγκός είναι μέλος του Δ.Σ του Α.Σ. Νενήτων και αντιπρόσωπος στην ΕΜΧ

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια