Η Μέδουσα «πέτρωσε» τους μαστιχοπαραγωγούς

2

Τον χαμένο κόπο τους έβλεπαν στις καταρρακτώδεις σταγόνες της βροχής που έπεσε σχεδόν σε όλα τα μαστιχοχώρια της Χίου, την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017, οι μαστιχοπαραγωγοί.

Από τις 9 το πρωί και μετά οι βροχές έπληξαν το ένα μετά το άλλο τα μαστιχοχώρια σε μια εποχή που ήδη έχει ξεκινήσει το κέντος στους σκίνους.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου κ. Γιώργος Τούμπος ζημιές έχουν καταγραφεί κυρίως σε Καλαμωτή, Πατρικά, Κοινή, Παγίδα, Θολοποτάμι, Βουνό και Φλάτσια και ο μηχανισμός της ΕΜΧ είναι σε ετοιμότητα.

Ειδικά στην καλλιέργεια και με δεδομένο ότι τα νερά ήταν συνεχόμενα για είκοσι τουλάχιστον λεπτά, κάτω από τους σκίνους δημιουργήθηκε λάσπη, το ασπρόχωμα ήδη καταστράφηκε και όπου είχε στάξει μαστίχι θα έχει χαθεί και αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παραγωγοί που είχαν κάνει ήδη τρία κέντη έχουν χάσει από την βροχόπτωση σημαντικό μέρος της παραγωγής τους και κυρίως την πίττα.

Βίντεο από την βροχόπτωση στην περιοχή του Βουνού

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:15

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι μαστιχοπαραγωγοί εξαιτίας των καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν το πρωί της Τρίτης 18 Ιουλίου 2017. Η βροχή που εκδηλώθηκε σε Βουνό και Θολοποτάμι έχει προκαλέσει ήδη ανησυχία για ενδεχόμενη πρόκληση καταστροφών στην παραγωγή.

Αυτή η εποχή είναι το κέντος για τους μαστιχοπαραγωγούς και η συνέχιση της βροχόπτωσης θα προκαλέσει ζημιές και στο δάκρυ του σκίνου που ενδεχομένως να έχει ήδη στάξει αλλά και στα «τραπέζια», στην βάση του δέντρου, όπου οι παραγωγοί έχουν ρίξει το ασπρόχωμα.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η βροχόπτωση είναι χαμηλή και δεν έχουν σημειωθεί καταστροφές, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου κ. Γιώργος Τούμπος, συμπληρώνοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους κατά τόπους συνεταιρισμούς.

Σχόλια