Η Μέρκελ παίζει το χαρτί του προσφυγικού για να… βγάλει λάδι τον Ερντογάν

Από τη μία η καγκελάριος παραδέχεται ότι «δεν έχει σημειωθεί πρόοδος» στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας και από την άλλη βάζει το προσφυγικό ως δίλημμα προς τις χώρες της Ε.Ε. για να μην προχωρήσουν σε κυρώσεις.

Σαν παρτίδα μπαρμπούτι βλέπουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, μέρες που έρχονται, τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία, αφήνοντας και την επόμενη ζαριά στον πρόεδρο Τ. Ερντογάν, αν και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αν. Μέρκελ, παραδέχεται ότι «δεν έχει σημειωθεί πρόοδος», ενώ ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Π. Στάνο επανέλαβε ότι «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου τα πάντα είναι στο τραπέζι».

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με εκπροσώπους επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου η Αν. Μέρκελ, ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., τόνισε στην εισαγωγική της δήλωση τα εξής: «Δυστυχώς η πρόοδος δεν είναι τόσο άξια αναφοράς όσο θα επιθυμούσα. Υπάρχει μια σειρά δυσκολιών που επανέρχονται συνεχώς, οπότε θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση τον Δεκέμβριο».

Στη συνέχεια η καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρθηκε στις ερωτήσεις ευρωβουλευτών για τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για την τουρκική προκλητικότητα: «Αυτά που συμβαίνουν στη Μεσόγειο, τόσο έναντι της Κύπρου και τώρα ως προς το ζήτημα της επανένωσης της νήσου, αλλά και ως προς το ζήτημα της αξιοποίησης των ορυκτών πόρων, είναι ζητήματα που έχουν έναν πολύ, ναι, επιθετικό χαρακτήρα ή έναν προκλητικό χαρακτήρα, θα έλεγα. Είναι ένα καλό σημάδι ότι το “Ορούτς Ρέις” επέστρεψε στο λιμάνι, αλλά στα ανοιχτά της Κύπρου έχουμε γεωτρητικές δραστηριότητες. Έχουμε πει ότι στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα ασχοληθούμε για ακόμα μία φορά με το ζήτημα και θα σκεφτούμε πώς θα αντιδράσουμε στην όλη κατάσταση».

«Από την άλλη η Τουρκία είναι η χώρα η οποία πιθανότατα έχει υποδεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες λόγω της σύγκρουσης στη Συρία, στην οποία συνέβαλαν ασφαλώς και χώρες της Δύσης. Πάνω από 3 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες, αλλά και 1 εκατομμύριο άλλοι πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία. Και αν κοιτάξουμε πόσο πολύ έχουμε στην Ε.Ε. δυσκολευτεί με το ζήτημα της μετανάστευσης, τότε οφείλεται στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός. Γι’ αυτό και είμαι υπέρ του να εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε ως προς αυτό την Τουρκία. Όλα αυτά θα είναι θέματα συζήτησης τον Δεκέμβριο».

Με τον τρόπο που παρουσίασε η Αν. Μέρκελ το θέμα των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας πάει να ανοίξει μία νέα βάση συζήτησης στην επικείμενη Σύνοδο, με ένα δίλημμα προς τις χώρες της Ε.Ε. να μην προχωρήσουν σε κυρώσεις για να μην έχουν νέο προσφυγικό κύμα, ενώ παράλληλα δίνει σήμα στον Τ. Ερντογάν να παίξει ξανά το χαρτί του προσφυγικού.

«Τα πάντα είναι στο τραπέζι»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Π. Στάνο εμφανίστηκε πιο διπλωματικός, λέγοντας ότι «έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε πάνω στη θετική ατζέντα αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, τις ενέργειες της Τουρκίας. Τα πάντα είναι στο τραπέζι». Βρυξέλλες και Βερολίνο πάντως αυτή τη φορά απέφυγαν τους πανηγυρικούς χαιρετισμούς για την απόσυρση του «Ορούτς Ρέις» όπως είχαν κάνει τις παραμονές του συμβουλίου κορυφής του Οκτωβρίου, ενώ συγκρατημένος ήταν και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι «η επιστροφή του “Ορούτς Ρέις” βοηθά στην αποκλιμάκωση».

Σήμερα και αύριο διεξάγεται η διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην οποία εκτός από τα θέματα που απασχολούν τις χώρες-μέλη θα γίνει συζήτηση για τον νέο κώδικα δεοντολογίας, ένα κείμενο αρχών μεταξύ των συμμάχων αλλά και κανόνων τήρησης του κράτους δικαίου στο εσωτερικό τους.

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια