Η νέα τριανδρία στην ήδη χαραγμένη σκληρή γραμμή στο προσφυγικό – μεταναστευτικό

Την σκληρή γραμμή που τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μέχρι σήμερα εφήρμοσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο προσφυγικό – μεταναστευτικό προμηνύει η επιλογή των προσώπων που θα προΐστανται στα κρίσιμα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Κι όταν λέμε σκληρή γραμμή εννοείται η συνέχιση των push back στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και οι παράνομες επαναπροωθήσεις, όσων ξεφεύγουν από τα… δίχτυα που στήνει ο νέος υπουργός Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής.

Να θυμηθούμε, πηγαίνοντας τρία χρόνια πίσω, ότι δική του ήταν η περίφημη ιδέα να πέσουν πλωτά φράγματα ανάμεσα στην Τουρκία και στα ελληνικά νησιά, για να ανακοπούν οι αυξημένες τότε προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές. Η ιδέα αυτή, βέβαια, πήγε… άπατη, αφού ξοδεύτηκαν κάποια χρήματα του φορολογούμενου πολίτη, γιατί – στο μεταξύ – βρέθηκαν πιο «ριζοσπαστικές λύσεις» με τα απροσχημάτιστα push back στην θάλασσα και τις παράνομες επαναπροωθήσεις από τα νησιά και εγκατάλειψη των προσφύγων – μεταναστών μισοπέλαγα σε πρόχειρες σχεδίες.

Ο επόμενος στην τριανδρία είναι ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, ο κ. Θεόδωρος Κλιάρης, πρώην αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, το οποίο ξεκίνησε – επί της αρχηγίας του – και συνέχισε την εφαρμογή των «ριζοσπαστικών λύσεων», που έφεραν την Ελλάδα απολογούμενη στην διεθνή σκηνή για τις σοβαρότατες παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Για το έργο του είχε παρασημοφορηθεί, μάλιστα, από τον υπουργό Μετανάστευσης τον Ιούνιο του 2022.

Ο τρίτος είναι ο νέος υπουργός Μετανάστευσης, ο κ. Δανιήλ Εσδράς, πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Ελλάδα επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα και μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να είχε κάποια ενεργή δραστηριότητα στο μεταναστευτικό.

Τελευταία φορά που τον ακούσαμε ήταν τον Νοέμβριου του 2022, όταν ο τότε υπουργός Μετανάστευσης κ. Νότης Μηταράκης του είχε απονείμει την διαμνημόνευση μεταναστευτικής αρωγής A’ τάξης, αυτές τις διακρίσεις που μοίραζε δεξιά κι αριστερά, μεταξύ των άλλων στον αποπεμφθέντα επικεφαλής της Frontex κ. Φαμπρίς Λετζερί.

Βέβαια, όλοι οι αναφερόμενοι υπουργοί μιάς υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι, διάρκειας ενός μηνός, που θα κάνει διαχείριση των τρεχόντων ζητημάτων, χωρίς να έχει την δυνατότητα χάραξης πολιτικής.

Ωστόσο, με εξαίρεση τον κ. Εσδρά, οι άλλοι δύο θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την χαραχθείσα με την δική τους συμμετοχή σκληρή πολιτική στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, με τις παράνομες επαναπροωθήσεις και τα push back στην ημερήσια διάταξη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ