Η νησίδα «Μάκρη» στο Ιόνιο, που πέρασε από χιώτικα χέρια, βγαίνει στο σφυρί
Τον προσεχή Ιούλιο θα φανεί εάν η ιδιωτική νησίδα «Μάκρη» στο σύμπλεγμα των Εχινάδων του Ιονίου θα καταφέρει να ανατρέψει το προδιαγεγραμμένο άγονο τέλος αντίστοιχων εγχειρημάτων και να πωληθεί, αυτή τη φορά μέσω πλειστηριασμού. Η «Μάκρη», που έχει συνολική έκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, αλλά η αξιοποιήσιμη επιφάνειά της δεν είναι μεγαλύτερη από 881,2 χιλ. τ.μ., έχει προγραμματιστεί να εκποιηθεί ηλεκτρονικά στις 20 Ιουλίου με τιμή πρώτης εκκίνησης το ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ. Αποτελεί ίσως ένα από τα πιο εμβληματικά ακίνητα του χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς. Προτού κατασχεθεί, ανήκε στην υπό εκκαθάριση τουριστική εταιρεία Argo, με έδρα την Χίο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Στέφανο Λιόβαρο.
Η «Μάκρη» Εχινάδων, αν και επιχειρείται να βγει στο σφυρί για πρώτη φορά, μετράει αρκετές και λιμνάζουσες απόπειρες πώλησής της. Τουλάχιστον την τελευταία εξαετία, ελληνικά μεσιτικά γραφεία και ξένες εταιρείες που ειδικεύονται στην πώληση ιδιωτικών νησιών, όπως η Private Islands Inc., επιδιώκουν να πουλήσουν το νησί που φιλοξενεί τα ερειπωμένα απομεινάρια ενός ξωκλησιού, μίας στέρνας και ενός μικρού σπιτιού. Σύμφωνα με παλαιότερες δημοσιευμένες αγγελίες πώλησης, το ζητούμενο τίμημα του νησιού με την ακτογραμμή των 7,3 χιλιομέτρων τοποθετούνταν σε 10 εκατ. ευρώ, με τη «Μάκρη» να εμφανίζεται ότι διαθέτει το πλέον ώριμο αδειοδοτικά καθεστώς που επιτρέπει την κατασκευή ξενοδοχείου και κατοικιών.
Υποψήφιος αγοραστής ιδιωτικού νησιού εγκατέλειψε την προσπάθεια αφότου εκλήθη να υποβάλει τα δικαιολογητικά για την εξασφάλιση της όγδοης, κατά σειράν, έγκρισης.
Πάντως, το νησί ως μέρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου «Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού» είναι ενταγμένο στο Δίκτυο «Natura 2000» και αποτελεί δασική έκταση. Διέπεται δηλαδή από αυστηρούς περιορισμούς, οι οποίοι προβλέπουν μόνο τη δημιουργία ήπιων χρήσεων και περιορισμένου όγκου κατασκευών. Ως εκ τούτου, ένας υποψήφιος αγοραστής, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα χρειαζόταν να προσβλέπει στην πιθανή τροποποίηση των όρων και περιορισμών δόμησης ευρύτερα για το σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων, προκειμένου να είναι δυνατή η τουριστική αξιοποίηση του νησιού.
Πριν από μερικά χρόνια είχε επιχειρηθεί να εκποιηθεί τμήμα του συμπλέγματος των νησίδων Πεταλιοί, απέναντι από το Μαρμάρι της Εύβοιας, στον Δήμο Καρύστου, με το εγχείρημα να μη στέφεται με επιτυχία εξαιτίας βέβαια και λόγων που δεν σχετίζονται αμιγώς με τις προοπτικές αξιοποίησης της έκτασης. Σε κάθε περίπτωση, την τελευταία δεκαετία λιγοστές είναι οι καταγεγραμμένες συναλλαγές αγοραπωλησίας ελληνικών ιδιωτικών νησιών. Σε αυτές ανήκουν κυρίως ο Σκορπιός του Αριστοτέλη Ωνάση που αγόρασε το 2012 ο Ρώσος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ για περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, και η Οξειά και οι Πεταλιοί που περιήλθαν στην οικογένεια Δαυίδ το 2016 προς περίπου 20 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, μόνο στον Σκορπιό έχει προχωρήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης, του οποίου η συνολική αξία τοποθετείται σε 400 εκατ. ευρώ. Κι αυτό επειδή το εγχείρημα αξιοποίησης των ιδιωτικών νησιών είναι ιδιαίτερα δύσκολο και σύνθετο, απαιτώντας στην πλειονότητα των περιπτώσεων την εξασφάλιση πολλών και σύνθετων εγκρίσεων. Για παράδειγμα, σήμερα το νησί «Μάκρη» δεν αποτελεί παρά μια νησιωτική εκτός σχεδίου αγροτική γη και η αλλαγή χρήσης της απαιτεί την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης.
Τα τελευταία χρόνια, μέσω εξειδικευμένων ιστοσελίδων, διατίθενται προς πώληση και παραμένουν… στα αζήτητα περίπου 15 ιδιωτικά νησιά, μεταξύ των οποίων ο «Πάτροκλος» του οποίου το εγχείρημα αξιοποίησης βρίσκεται, εδώ και χρόνια, αντιμέτωπο με πολυάριθμα γραφειοκρατικά εμπόδια. Εκτός από τις δυσκολίες αδειοδότησης, η εξασφάλιση πόσιμου νερού, η διασύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα και η κατασκευή λιμένα εκτοξεύουν το κόστος ενός επενδυτικού σχεδίου για την αξιοποίηση ενός νησιού. Ενδεικτικά είναι και όσα έχει αναφέρει σε συνέντευξή του το 2018 ο Farhad Vladi, ένας από τους μεγαλύτερους, διεθνώς, μεσίτες νησιών.
«Έχουμε πωλήσει περισσότερα από 2.600 ιδιωτικά νησιά σε όλο τον κόσμο, αλλά η συγκεκριμένη αγορά στην Ελλάδα είναι σε ύπνωση, λόγω του μεγάλου αριθμού απαιτούμενων αδειών. Κάποτε ένας πελάτης μας ήθελε να αγοράσει ένα ελληνικό νησί, αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια αφότου εκλήθη να υποβάλει τα δικαιολογητικά για την εξασφάλιση της όγδοης, κατά σειρά, έγκρισης», έχει αναφέρει.