Η πολιτική αντιπαράθεση πάει… παιδικό σταθμό

Την ώρα που η δημοτική διατείνεται ότι από αύριο Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021, θα λειτουργήσουν κανονικά και οι 7 βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου, η ΛΑΣ, ο Σύλλογος Γυναικών και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, βάλουν κατά της πολιτικής της δημοτικής αρχής και του αποκλεισμού παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΛΑΣ κατηγορεί τη διοίκηση του νομικού προσώπου και της ΔΗΚΕΧ ότι ακόμη δεν έχει γνωστοποιήσει τον ακριβή αριθμό των παιδιών που θα δεχτούν οι παιδικοί σταθμοί.

“Για τη Χίο φέτος υπήρξαν περίπου 450 αιτήσεις και μέχρι σήμερα έχουν ικανοποιηθεί αρκετές αιτήσεις κυρίως με vouchers.

Βέβαια παρά τις διαβεβαιώσεις πως όποια αιτήματα δεν καλυφθούν από τα vouchers θα δεχτούν τα παιδιά με καταβολή τροφείων, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει και ζητούμε μια ξεκάθαρη απάντηση για το τι πρόκειται να γίνει, γιατί ο αριθμός των παιδιών που μπορούν να δεχτούν οι ΠΣ είναι δεδομένος.

Είναι δε γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια με την αύξηση του αριθμού των θέσεων των παιδιών μέσω ΕΣΠΑ, γεγονός που συνεπάγεται την αύξηση των χρηματοδοτικών ροών προς τους Π.Σ., προκαλεί παράλληλα τον αποκλεισμό των οικογενειών που ζητούν να προσληφθούν τα παιδιά τους βάσει τροφείων. Τα τροφεία βέβαια μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους, αφού μιλάμε για δικαίωμα των λαϊκών οικογενειών στην φύλαξη και διαπαιδαγώγηση των παιδιών και όχι για εμπόρευμα, όπως έχει καταντήσει με ευθύνη των κυβερνήσεων και της ΚΕΔΕ από το 1990 και μετά.

Η ουσία όμως είναι ότι δεν μπορεί   να εξαρτάται η σωστή λειτουργία των σταθμών από τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ.

Μέχρι σήμερα   δεν έχουν ανακοινωθεί οι καταστάσεις των αιτούντων βάσει τροφείων, όπως έγινε με το ΕΣΠΑ και τα vouchers.

Αυτό προκαλεί αφενός αναστάτωση στις οικογένειες που δεν μπορούν να προγραμματίσουν την οργάνωση της υποδοχής των παιδιών τους σε κάποιο δημοτικό ΠΣ και αφετέρου δημιουργούν προβληματισμό για την διαχείριση των αιτήσεων αυτών ως προς τη διαφάνεια και την αξιοκρατία που ο καθένας μας περιμένει από την διαχείριση των παιδικών σταθμών του Δήμου, αφού η Δημοτική Αρχή φημίζεται για την ρουσφετολογική της πολιτική”, αναφέρει η ΛΑΣ δηλώνοντας

  • Κανένα παιδί δεν πρέπει να μείνει εκτός Παιδικών Σταθμών, πέρα από τα όποια προγράμματα επιβάλλονται από τη κυβέρνηση και την ΕΕ.
  • Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των συμβασιούχων.
  • Ικανό προσωπικό εκπαιδευτικό αλλά και βοηθητικό ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες εκτός από την εκπαίδευση, η σίτιση, η καθαριότητα, τηρουμένων και όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας λόγω πανδημίας
  • Οι όποιες συμβάσεις να είναι τουλάχιστον 11μηνες για τους σταθμούς, ώστε να καλύπτουν όλο το έτος, κατ΄ εξαίρεση των όποιων νόμων και διατάξεων, αφού τα προβλήματα είναι τεράστια.
  • Να παρθούν μέτρα για να ενισχυθούν 100% με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες οι κοινωνικές δομές, οι οποίες πρέπει να είναι μόνιμες, με μόνιμους εργαζόμενους.
  • Ο Δήμος να αυξήσει τη χρηματοδότηση, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο για εξεύρεση πιστώσεων του Νομικού Προσώπου.
  • Να υπάρξουν μειώσεις των τροφείων με βάση τις απώλειες που έχουν υποστεί οι λαϊκές οικογένειες μέχρι την κατάργησή τους .
  • Πλήρης κάλυψη όλων των αναγκών σε υποδομές”

Ανάλογη είναι η τοποθέτηση και του Συλλόγου Γυναικών Χίου που ύστερα από μέρες επανέρχεται στο θέμα καυτηριάζοντας την καθυστέρηση που σημειώθηκε στη λειτουργία των παιδικών και στις επιπτώσεις που αυτή είχε στα νοικοκυριά.

“Ενώ η κυβέρνηση πανηγύρισε πως οι παιδικοί σταθμοί άνοιξαν 1η Σεπτεμβρίου, στη Χίο ακόμα οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί παραμένουν κλειστοί.

Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι γονείς να μην ξέρουν τι θα κάνουν με τα παιδιά τους την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου και να καλούνται να αναλάβουν οι ίδιοι το κόστος για την φύλαξη των παιδιών τους. Η δικαιολογία που από την Παρασκευή το πρωί προβάλλεται, στους γονείς που εναγωνίως προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί τους, είναι ότι οι παιδικοί σταθμοί δεν έχουν τις λίστες με τα voucher στα χέρια τους. Έχει μεγάλες ευθύνες το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Χίου και η ίδια η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση συνεχίζει να είναι εξοργιστική για τους γονείς που έχουν κάνει αίτηση με τροφεία, οι οποίοι ακόμα δεν γνωρίζουν αν θα βρουν θέση σε κάποιο παιδικό σταθμό. Και όλη αυτή η ταλαιπωρία για να στοιβαχτούν τα παιδιά εν μέσω πανδημίας σε 25αρια τμήματα” αναφέρει ο Σύλλογος Γυναικών Χίου.

Άμεσο άνοιγμα όλων των Παιδικών Σταθμών διεκδικεί και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου τονίζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε:

“Είναι τραγικό το 2021, όπου καθημερινά μας λένε για να την υπογεννητικότητα και η κυβέρνηση μάλιστα το χρησιμοποίησε και σαν επιχείρημα για το νέο αντεργατικό ασφαλιστικό νόμο, να μην ξέρουν οι γονείς αν θα πάνε τα παιδιά τους παιδικό σταθμό ή όχι. Ενώ δε η κυβέρνηση αλλά και ο δήμος Χίου λένε ότι οι παιδικοί άνοιξαν, στην πραγματικότητα παραμένουν κλειστοί χωρίς να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Η δημοτική αρχή κάθε φορά που βάφει ένα δημοτικό παιδικό σταθμό το ανεβάζει στα ΜΜΕ τώρα που γονείς εδώ και μια βδομάδα παίρνουν σωρηδόν τηλέφωνα στο νομικό πρόσωπο να δουν τι θα γίνει είναι απούσα. Ενώ ταυτόχρονα τα τμήματα των παιδιών που φτιάχνονται  εν μέσω πανδημίας είναι 25αρια.

Όλο αυτό έχει σαν λογική να σπρώχνονται οι γονείς στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς για να πηγαίνουν τα voucher εκεί. Η προσχολική αγωγή και φροντίδα των παιδιών μας είναι αναγκαία για τη ζωή τους, για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, κοινωνική ανάπτυξή τους. Δεν μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους για το κράτους και του οφέλους που θα φέρει στις επιχειρήσεις.

Όμως η προσχολική αγωγή δεν µπορεί να είναι εµπόρευµα! Είναι κοινωνικό δικαίωμα, δικαίωµα κάθε παιδιού. Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαία για την οµαλή και ολόπλευρη ψυχοσωµατική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Πρέπει να παρέχεται οργανωµένα, σχεδιασµένα και επιστηµονικά, σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισµένο μόνιμο προσωπικό µε πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώµατα”

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια