Η πρόταση του Α.Σ. Νενήτων, η απόρριψή της από την ΕΜΧ και η… κατόπιν ωρίμου σκέψεως αύξηση της τιμής στην μαστίχα

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΥΡΙΑΓΚΟΥ

Ο Α.Σ. Μαστιχοπαραγωγών Νενήτων λαμβάνοντας υπόψη τις συζητήσεις και τα αιτήματα των μαστιχοπαραγωγών της περιοχής μας, εδώ και αρκετό καιρό με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου υπ´ αριθ. 9/17.6.2022, πρότεινε προς το Δ.Σ. της ΕΜΧ να αυξηθεί η τιμή της μαστίχας για τον παραγωγό κατά 4 ευρώ το κιλό σε όλες τις κατηγορίες.

Λογικό, δίκαιο και θεμιτό αίτημα κατά την συντριπτική πλειοψηφία των μαστιχοπαραγωγών.

Το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης ήταν:

  1. Η ανοδική πορεία του προϊόντος.
  2. Η ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων από την ΕΜΧ (κύκλος εργασιών 23.122.596,45 ευρώ και κέρδη χρήσεως προ φόρων που ανήλθαν σε 4.684.341,87 ευρώ ).
  3. Η παραγωγή, η ζήτηση και η προσφορά του προϊόντος που συνεχώς έχουν ανοδικές τάσεις στην εγχώρια και την παγκόσμια αγορά.
  4. Η ανάγκη και υποχρέωση σε όλη αυτή την θετική συγκυρία να ικανοποιήσουμε τον μαστιχοπαραγωγό, δίνοντάς του κίνητρα για την επίπονη προσπάθειά του και την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής.
  5. Η αναγνώριση ότι στην τρέχουσα περίοδο που διανύουμε, έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής λόγω της αύξησης της τιμής των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, των καυσίμων, των εργατικών χεριών και διαφόρων άλλων παραγόντων που συνεχώς προστίθενται.

Η απόφαση και πρότασή μας αυτή δεν έγινε δεκτή από το Δ.Σ. της ΕΜΧ (αρ. πρωτ. 288/20.6.2022 ) για να μπει ως θέμα στην ετήσια γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου 2022.

Μας απαντήθηκε ότι είχαν οριστεί τα θέματα της γενικής συνέλευσης.

Παρόλα αυτά τα διαδικαστικά «κόλπα» κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στην γενική συνέλευση, προτάθηκε προς τα μέλη η πρόταση του Α.Σ. Νενήτων, διότι υπήρχε αυτό το δικαίωμά μας.

Ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. της ΕΜΧ ανέπτυξαν προς την Γ.Σ. τα επιχειρήματά τους και κατέληξαν ότι δεν μπορεί να γίνει αυτή η αύξηση.

Μπήκε, λοιπόν, σε ψηφοφορία η πρόταση για την αύξηση της τιμής και πήρε μόνο 6 ψήφους επί των παρόντων μελών (τα μέλη της γενικής συνέλευσης συνολικά είναι 61).

Δεν πέρασαν ούτε τρεις μήνες και με χαρά όλοι μας στις πρόσφατες ανακοινώσεις, προς τα τοπικά ΜΜΕ, του προέδρου της ΕΜΧ αναφέρθηκε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΜΧ θα αυξήσει την τιμή της μαστίχας για τον παραγωγό!

Τι άλλαξε μέσα σε τρεις μήνες;

Αρχικά απορρίφθηκε η πρόταση του Α.Σ. Νενήτων, τόσο από το Δ.Σ. της ΕΜΧ, όσο και από την Γ.Σ.

Αμέσως μετά αγνοήθηκε η απόφαση της Γ.Σ. για μη αύξηση στην τιμή της μαστίχας.

Προφανώς, ο πρόεδρος βλέποντας και επανεξετάζοντας το δίκαιο αίτημα των μαστιχοπαραγωγών να είναι σε εκκρεμότητα, ορθώς ακολουθώντας τον Α.Σ. Νενήτων, ανακοίνωσε την αύξηση της τιμής στην μαστίχα.

Καταλαβαίνει κανείς με ποιον τρόπο λαμβάνονται αποφάσεις, οι οποίες αφορούν χιλιάδες παραγωγούς σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για όλους.

Δεκτή θεσμικά κάθε απάντηση για τα νέα στοιχεία που προέκυψαν μέσα σε τρεις μήνες και την αλλαγή πλεύσης, προς το σωστό, του Δ.Σ. της ΕΜΧ.

Σίγουρα με τις εξελίξεις αυτές θα είναι ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι όλοι οι μαστιχοπαραγωγοί όταν ληφθεί και οριστικά η απόφαση από το Δ.Σ. της ΕΜΧ.

Η συνεννόηση, ο σεβασμός και η συνεργασία της ΕΜΧ με τους 20 Α.Σ. μέλη της, πάντοτε βοηθούν προς την πρόοδο και την ανάπτυξη.

Αντίπαλοι δεν υπάρχουν.

Υπάρχουν, όμως, προτάσεις, ιδέες, ανάγκες, αιτήματα που διατυπώνονται νόμιμα και θεσμικά μέσα από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και είναι υποχρεωμένη η διοίκηση της ΕΜΧ να τα λαμβάνει υπόψιν.

Το αλάθητο του πάπα δεν το έχει κανένας.

Η ΕΜΧ ανήκει σε όλους τους μαστιχοπαραγωγούς και καλό θα είναι να γίνει κατανοητό και αποδεκτό από όλους μέσα από τις θεσμικές και δημοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονται.

Υ.Γ. Από τον Ιούλιο περιμένουμε να μας χορηγηθούν, μετά από επίσημο έγγραφο αίτημα, τα πρακτικά της Γ.Σ. Υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να το έχουμε στα χέρια μας;

* Ο κ. Μυριαγκός είναι μέλος του Δ.Σ. του Α.Σ. Νενήτων και αντιπρόσωπος στην ΕΜΧ.

Σχόλια