«Η πρώτη φλέβα» στη Χίο από την Αρκαδία Ψάλτη και τον Γιώργο Σταυριανό

Την νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη «Η πρώτη φλέβα» διασκευάζει και σκηνοθετεί η Αρκαδία Ψάλτη στην ομώνυμη παράσταση που θα παρουσιαστεί στην οδό Δρομοκαΐτη (πρώτη πάροδος Απλωταριάς), στη Χίο, έξω από το μπαρ ”Νυχτοπούλι”, στις 8, 9 και 10 Αυγούστου 2018 και ώρα 21:15, υπό την αιγίδα του Ομηρείου πνευματικού κέντρου δήμου Χίου.

Μια παράσταση του δημοτικού θεάτρου Πειραιά, που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούλιο, στο Cafe-Bar, Cabaret του ιστορικού Hotel Loux στην Τρούμπα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ ATLAS.

«Η πρώτη φλέβα» εκδόθηκε την άνοιξη του 2016 από τον εκδοτικό οίκο ΕΣΤΙΑ. Πρόκειται για την λογοτεχνική καταγραφή προφορικής συνέντευξης – συνομιλίας του συγγραφέα με τα δύο πρόσωπα ήρωες του βιβλίου.

Ένας ναυτικός και μια πόρνη αφηγούνται την ζωή τους. Η Λόλα βρέθηκε να δουλεύει στην Ντάπια των Χανίων από την δεκαετία του 1960 έως και την δεκαετία του 1980. Ο Γιώργης ταξίδευε το ίδιο διάστημα από την Ιαπωνία μέχρι την Βραζιλία και είχε περιστασιακές σχέσεις με πόρνες.

Πρόκειται για δύο ανθρώπους που έζησαν σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, έχοντας τόσο κοινές ζωές και τελικά μια σύνδεση μεταξύ τους μεταφυσική. Τι μας κάνει να μένουμε τόσο βαθιά μόνοι μας; Τι ενώνει τις ζωές μας και εμείς το αγνοούμε; Πώς παραδινόμαστε στην λειψή και ανάπηρη ζωή μας νιώθοντας νικητές και δικαιωμένοι; Γιατί ο έρωτας δεν ευτυχεί να υπάρχει ολοκληρωτικός, μεταμορφωτικός, παρά τον τεμαχίζουμε τον ακρωτηριάζουμε και τελικά διαστρέφουμε την λειτουργία του; Γιατί το σεξ γίνεται πανοπλία και όπλο ενάντια στην αγάπη; Τι μας κάνει να θάβουμε τις πιο βαθιές μας επιθυμίες τόσο βαθιά που να είναι σαν να μην έχουν υπάρξει ποτέ;

Συντελεστές

Συγγραφέας: Γιάννης Μακριδάκης

Δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία: Αρκαδία Ψάλτη

Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Γιαννούλη

Ενδυματολογική – σκηνογραφική επιμέλεια: Μάρθα Φωκά

Ερμηνεύουν: Γιώργος Σταυριανός, Αρκαδία Ψάλτη

Οργάνωση παραγωγής: ΑΜΚΕ αγγελοπετριά

Τιμή εισιτηρίων: 10 ευρώ – Προπώληση: Βιβλιοπωλείο Πυξίδα.