Η σκυτάλη των εκδηλώσεων, τον Σεπτέμβρη στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου

Ξεκινά στις 3 και ολοκληρώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου το μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου. Μια ιστορική αναδρομή με οδηγό την τέχνη, στο νησί του Ομήρου και στον πολιτισμό  που άνθισε από τα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης μέχρι σήμερα με στόχο  να αναδειχθούν και να προβληθούν οι ομορφιές της Χίου και τα μοναδικά στον κόσμο αρχιτεκτονικά της μνημεία. 

Μια σειρά πρωτότυπων   καλλιτεχνικών εκδηλώσεων  -και όχι μαθημάτων ιστορίας – που σκοπό έχει να εμπνεύσει, να διασκεδάσει, και καθ’ υπέρβαση  να ενώσει εποχές, τοπία, μνήμες και νόας ανθρώπων  με  τρόπο που μόνο η τέχνη γνωρίζει και μπορεί.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 8.00μμ στην πλατεία του  Κάστρου της Χίου  μία ιδιαίτερη εικαστική παράσταση  που θα ζωντανέψει μεσαιωνικές και αναγεννησιακές μνήμες με ένα μοναδικό συνδυασμό μουσικής ,ποίησης και θεάματος με ιστορικές αναφορές. Την σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς  έχει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός Αντώνης Λουδάρος και την εικαστική επιμέλεια ο σημαντικότατος σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος Ιωάννης Μετζικώφ. Ας σημειωθεί ότι τα 18 κοστούμια τα οποία θα παρουσιαστούν την βραδιά αυτή φορεμένα από 18 Χιώτισσες και Χιώτες, έχουν εκτεθεί στην Εθνική Πινακοθήκη και στη συνέχεια  στην όπερα του Covent Garden στο Λονδίνο. Τις μουσικές επιλογές επιμελείται ο   Νίκος Τριβουλίδης, διευθυντής ανάπτυξης και μέλος της Διεύθυνσης του Μουσείου Μπενάκη καθώς επίσης και μουσικός παραγωγός της ΕΡΤ. Η εκδήλωση θα κλείσει με ένα οπερατικό συγκρότημα, τους OPERATICAL , που θα ερμηνεύσει λυρικά τραγούδια.Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η ηθοποιός Κατερίνα Γερονικολού.Οι συντελεστές της παράστασης θα φορούν κοστούμια εποχής, δημιουργίες του γνωστού σχεδιαστή Λάσκαρη.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 7.30 μμ, θα δοθούν διαλέξεις  του  Ιωάννη Μετζικώφ και του Μανώλη Βουρνού (με θέμα την Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή Αρχιτεκτονική στην Χίο ) στο Ίδρυμα  “Μαρία Τσάκος”  και θα εγκαινιαστεί η έκθεση κοστουμιών του Ιωάννη Μετζικώφ με παράλληλη έκθεση σύγχρονων κατασκευών  μεσαιωνικών πανοπλιών  σπαθιών και κοσμημάτων του γλύπτη -μεταλλουργού Πάρι Σίβρη.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 11.00 Ολύμποι 

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου  19.30 Μεστά 

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 11.00 Μεστά 

 Στην πλατεία  των Ολύμπων και των Μεστών  η 15μελης  ομάδα μεσαιωνικής αναβίωσης Ritter Hellas θα μας μεταφέρει στο Μεσαίωνα με ιππότες ,πριγκίπισσες ,ξιφομάχους και μελωδούς με έναν διασκεδαστικό για μικρούς και μεγάλους τρόπο. Ευγενική συμμετοχή στην εκδήλωση θα έχει η Παραολυμπιονίκης πρωταθλήτρια ξιφασκίας Κέλλυ Λουφάκη. 

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 8.30 μμ στην πλατεία του χωριού στα Μεστά  γλέντι με ντόπιους καλλιτέχνες και παραδοσιακά συγκροτήματα.

Δευτέρα  5 Σεπτεμβρίου 9.00 μμ στον Βοτανικό κήπο Νενήτων  , σημείο συμβολικό με θέα  όλη την Χίο και όλο το Αιγαίο, η Βορειοαιγαιοπελαγίτισσα Ελευθερία Αρβανιτάκη θα τραγουδήσει σε μια συναυλία ανοιχτή στο κοινό  με ελεύθερη είσοδο.