Η Σούδα με 330 και η… συρρίκνωση συνεχίζεται

1

Μάχη με τον χρόνο όσο οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα δίνει η Μονομετοχική Α.Ε. του δήμου Χίου για να φτάσει στα κατώτατα δυνατά τον πληθυσμό του καταυλισμού της Σούδας, με απώτερο στόχο – αν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες – το οριστικό κλείσιμό του.

Σήμερα, Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017, οι διαμένοντες στην Σούδα ανέρχονται σε μόλις 330 άτομα, ενώ μια βδομάδα πριν ήταν περί τους 450, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες οι συνολικές αφίξεις από τα τουρκικά παράλια ανήλθαν σε 164 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε αυτό βοήθησε το γεγονός της μαζικής μετακίνησης προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως με οργανωμένες αποστολές της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αφού έφυγαν την Τρίτη 116 άτομα για Καβάλα και 79 για τον Πειραιά, καθώς και δύο από Σούδα μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ενώ άλλοι 20 αναχώρησαν σήμερα Τετάρτη, επίσης για Πειραιά, ήτοι εν συνόλω 217 άτομα.

Στόχος της Μονομετοχικής είναι να μετακινηθούν κι άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες προς την ΒΙΑΛ, η οποία έχει δυνατοτητες να φιλοξενήσει κι άλλους, ενώ όσοι διαθέτουν το λεγόμενο προσφυγικό προφίλ καταβάλλεται προσπάθεια να αναλάβει η ύπατη αρμοστεία την φιλοξενία τους σε διαμερίσματα, ώστε να απελευθερωθεί χώρος από το κέντρο της ΒΙΑΛ και – εννοείται – να μειωθεί κι άλλο ο πληθυσμός της Σούδας.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Καραμανής θεωρεί εφικτό τον στόχο για το κλείσιμο του καταυλισμού το προσεχές διάστημα, χωρίς – ωστόσο – να προσδιορίζει πότε ακριβώς, αφού δεν είναι στην ευθύνη και αρμοδιότητα της Μονομετοχικής η μεταφορά προς την ηπειρωτική χώρα, αλλά στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Χωρίς, βεβαίως, να ξεχνάμε τον παράγοντα των αφίξεων από τα τουρκικά παράλια που ναι μεν είναι σήμερα περιορισμένες, αλλά ουδείς μπορεί να προδικάσει τι μπορεί να συμβεί το προσεχές διάστημα.

souda_016 souda_013 souda_012 souda_011 souda_015

Σχόλια