Η Συμπαράταξη Πολιτών δεν θα γίνει σωσίβιο για την σωτηρία του Μουτζούρη

Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την περιφερειακή αρχή του κ. Κώστα Μουτζούρη η Συμπαράταξη Πολιτών, που φαίνεται ότι πλαγιοκοπήθηκε μετά το κενό που δημιουργεί η υποψηφιότητα του αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγιώτη Χριστόφα για την διεκδίκηση του δήμου Μυτιλήνης.

Στην ανακοίνωσή της, σήμερα Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022, η Συμπαράταξη Πολιτών αναφέρει τα ακόλουθα:

Η μετακίνηση Χριστόφα στην διεκδίκηση του δήμου Μυτιλήνης αφήνει κενή μια νευραλγική θέση αντιπεριφερειάρχη και έτσι άρχισε η αναζήτηση του αντικαταστάτη του στις άλλες παρατάξεις. Γιατί όχι, αφού στην προηγούμενη περίοδο αυτή η τακτική είχε αποδώσει 4 επιπλέον αντιπεριφερειάρχες, συμβούλους της παράταξης Καλογήρου.

 Όπως γράφουν τα ενημερωμένα ΜΜΕ, έφτασαν και στα δικά μας τηλέφωνα οι προτάσεις.

 Όμως η Συμπαράταξη Πολιτών δεν είναι μία από τα ίδια. Δεν «είμαστε όλοι ίδιοι» για να αποζητούμε θέσεις εξουσίας απεμπολώντας τις αρχές μας.

Όταν το καλοκαίρι του 2019 διαπραγματευόμασταν τη συμμετοχή μας στην τότε νέα περιφερειακή αρχή αυτό έγινε:

  • Επειδή είμαστε υπέρμαχοι της απλής αναλογικής και η διάθεσή μας ήταν να την υπερασπιστούμε παρά τους όποιους ενδοιασμούς στα πρόσωπα που αποτελούσαν την ομάδα του περιφερειάρχη και με άγνοια των πρακτικών που ο ίδιος θα εφάρμοζε και
  • Με τη προϋπόθεση σύγκλισης πάνω σε μια προγραμματική συμφωνία που καταθέσαμε και όχι στο μοίρασμα θέσεων ευθύνης.

Η διαβούλευση εκείνη δεν τελεσφόρησε τελικά διότι ο κ. περιφερειάρχης δεν συζητούσε  προγραμματική σύγκλιση αλλά μόνο μοίρασμα θέσεων αντιπεριφερειάρχη, διατηρώντας ο ίδιος την ελευθερία να την/τον αγνοεί όποτε το θεωρεί, για προσωπικούς λόγους, σκόπιμο.

Σήμερα, παρά το γεγονός ότι βλέπουμε την περιφέρεια να βουλιάζει αφού η περιφερειακή αρχή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, να σταθεί αρωγός στα προβλήματα των πολιτών και να δρομολογήσει αναπτυξιακές διαδικασίες, η Συμπαράταξη Πολιτών δεν «μπορεί να βάλει πλάτη» γιατί:

  • Ο κ. περιφερειάρχης λειτουργεί ανεξέλεγκτα, αυταρχικά, εξωθεσμικά και πελατειακά.
  • Ο μέχρι πρότινος ανεξάρτητος περιφερειάρχης φαίνεται να αναζητεί εναγώνια τη στήριξη της Ν.Δ. στις ερχόμενες εκλογές. Για τον λόγο αυτό φροντίζει να μην ενοχλεί την κυβέρνηση και να διεκδικήσει για τους πολίτες σε κρίσιμα θέματα (μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, μεταφορικό ισοδύναμο, υποστελέχωση δομών υγείας, υποστελέχωση υπηρεσιών, απαξίωση Πανεπιστημίου Αιγαίου, σεισμός Σάμου και Βρίσας και άλλες φυσικές καταστροφές, αποζημιώσεις αγροτών κ.λπ.) ακόμη και όταν το περιφερειακό συμβούλιο έχει πάρει σχετικές ομόφωνες αποφάσεις.
  • Ο κ. περιφερειάρχης όχι απλά αξιοποίησε τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που έφερε η Ν.Δ., καταργώντας την απλή αναλογική, αλλά υποβάθμισε πλήρως το ανώτερο όργανο που είναι το Π.Σ., που το θυμάται μόνο όταν προσπαθεί να βρει συνένοχους στα λάθη του, όπως με την έκτακτη συζήτηση γύρω από την δακοκτονία που γίνεται σήμερα Τρίτη.
  • Ο κ. περιφερειάρχης είναι στενός συνομιλητής των ακροδεξιών στοιχείων της περιφέρειας, υποστηρίζοντας δημόσια τις θέσεις τους για το προσφυγικό. Τώρα, που υπέστειλε το λάβαρο της επανάστασης κατά της φαραωνικής δομής στη Βάστρια, ψάχνει διέξοδο στην «ανάπτυξη» που είχε απαξιώσει την μέρα ανάληψης των καθηκόντων του.
  • Ο κ. περιφερειάρχης έχει επιδοθεί σε μια ακατάσχετη παροχολογία, σε διορισμούς φίλων και γνωστών και υλοποίηση πανάκριβων δράσεων που έχουν ως μόνο στόχο την προσωπική του προβολή και την επανεκλογή του.
  • Ο κ. περιφερειάρχης και η ομάδα του είναι σταθερά απόντες από τις διαδικασίες σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ, που σήμερα βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους, αφού δεν έχουν τίποτα να προτείνουν για να αλλάξει πορεία η περιφέρειά μας.

Η Συμπαράταξη Πολιτών δεν μπορεί με την οποιαδήποτε πρόφαση να συναινέσει σε αυτές τις πρακτικές, προσποιούμενη ότι τις αγνοεί και να συμμετάσχει στην παρούσα περιφερειακή αρχή.

Η Συμπαράταξη Πολιτών λειτουργεί μέχρι σήμερα με βάση τα συμφέροντα των πολλών, καταθέτοντας συνεχώς εποικοδομητικές προτάσεις και κάνοντας συνεχή έλεγχο των πράξεων και των παραλείψεων της περιφερειακής αρχής.

Σήμερα, όμως, είναι αργά να συμπράξουμε με τον κ. Μουτζούρη και την παράταξή του, να γίνουμε το σωσίβιο για τη σωτηρία του.

Η Συμπαράταξη Πολιτών δεν μπορεί να μπει στα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Μουτζούρη. Αν όντως ο κ. Μουτζούρης και οι άνθρωποι της παράταξής του πίστευαν πραγματικά ότι η Συμπαράταξη Πολιτών και ο επικεφαλής της μπορούσαμε να βοηθούσαμε την περιφέρεια στο έργο της, θα το είχε αποφασίσει το 2019. Τώρα, είναι αργά και όχι με δική μας ευθύνη.

Τώρα, είναι ώρα να δουλέψουμε όλοι μαζί, ώστε η επόμενη μέρα να είναι διαφορετική, με όραμα, με σχέδιο και με ελπίδα για ένα βιώσιμο αύριο.