Ηχηρό μήνυμα-τελεσίγραφο στην κυβέρνηση από τη Χίο για το προσφυγικό

Θα καταγραφεί ως η μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων ετών στη Χίο, η σημερινή (Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020), για το πρόβλημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, ενώνοντας από διαφορετικές αφετηρίες και οπτικές σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού.

Η κεντρική πλατεία της πόλης και οι γύρω από αυτήν δρόμοι είχαν από νωρίς το μεσημέρι κατακλυσθεί από χιλιάδες πολίτες κάθε φύλου και ηλικίας, διαδηλώνοντας ειρηνικά και συνάμα αποφασιστικά, την θέλησή τους να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς – όμως – να είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν τα τετελεσμένα της κυβέρνησης.

Από το σύνολο των ομιλητών και κυρίως εκείνων της πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης τηρήθηκαν χαμηλοί τόνοι και σχεδόν σε καμιά περίπτωση ο δημόσιος λόγος δεν ξέφυγε προς την κατεύθυνση που έχει χαράξει με την ακραία στάση του ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης.

Ομιλητές στην συγκέντρωση ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Μπουγδάνος, ο δήμαρχος κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Οινουσσών κ. Γιώργος Δανιήλ, ο δήμαρχος Ψαρών κ. Κώστας Βρατσάνος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου κ. Παντελής Λεγάτος, ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του ΤΕΕ κ. Μάνος Μισυρλής, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Χίου κ. Μάρκος Σκούφαλος, ο αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕ Χίου κ. Δημήτρης Κυτριλάκης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Κώστας Λίνας.

Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν την ανάγκη του απεγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών από το νησί, την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην δημιουργία υπερδομής στο Αίπος ή σε όποια άλλη περιοχή του νησιού, το άμεσο κλείσιμο τη ΒΙΑΛ, που αποτελεί στίγμα για το νησί και τον πολιτισμό μας, αλλά και την ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί αλληλέγγυα στο πρόβλημα κι όχι να χρησιμοποιεί τα νησιά ως δεσμοφύλακες για την δική της ησυχία.

Στο στόχαστρο όλων των ομιλητών βρέθηκε κυρίως η κυβερνητική πολιτική και ειδικότερα ο σχεδιασμός για την δημιουργία υπερδομής κλειστού κέντρου – φυλακής, ενώ τον τόνο της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες έδωσαν κυρίως οι ομιλίες των εκπροσώπων των μαζικών φορέων.

Μετά το πέρας των ομιλιών η συγκέντρωση διαλύθηκε, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι είχαν κατά νου ότι θα ακολουθήσει πορεία προς το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Χίου και υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, όπου από το πρωί υπήρχε εγκατεστημένη αστυνομική δύναμη επιτήρησης.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια