Ηχηρό ράπισμα για κράτος δικαίου και επαναπροωθήσεις
Η ετήσια έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch διαπιστώνει σοβαρότατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα το 2022, ιδίως στις παράνομες επιχειρήσεις «αποτροπής» στα σύνορα αλλά και όσον αφορά παρακολουθήσεις και διώξεις δημοσιογράφων, καθώς και την άνοδο της αστυνομικής βίας.
Oι επαναπροωθήσεις προσφύγων και οι επιθέσεις σε υπερασπιστές δικαιωμάτων, το σκάνδαλο των υποκλοπών και οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους και στην ελευθερία του Τύπου, όπως και ο θεσμικός ρατσισμός και η αστυνομική ατιμωρησία συνθέτουν το πανόραμα των βασικότερων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα το 2022, όπως τις καταγράφει η ετήσια έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch που δημοσιοποιήθηκε χθες.
Η οργάνωση αναφέρεται στις δηλώσεις της κυβέρνησης ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο είχε «αποτρέψει» 150.000 «παράτυπες αφίξεις» προσφύγων, όπως και στη δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ότι οι Ουκρανοί είναι «πραγματικοί πρόσφυγες», ενώ όσοι έρχονται από τη Συρία ή το Αφγανιστάν είναι «παράτυποι μετανάστες», παρ’ όλο που, όπως σημειώνει η οργάνωση, «πολλοί Σύροι και Αφγανοί έχουν βάσιμες αξιώσεις για άσυλο».
Καταγράφει επίσης τις δηλώσεις του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, ότι η ύπατη αρμοστεία «έχει καταγράψει σχεδόν 540 αναφερόμενα περιστατικά άτυπων επιστροφών από την Ελλάδα από την αρχή του 2020» και της Ευρωπαίας επιτρόπου, Ίλβα Γιόχανσον, ότι «οι βίαιες και παράνομες απελάσεις μεταναστών πρέπει να σταματήσουν – τώρα».
Αναφέρεται, επίσης, στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τον ρόλο των ελληνικών αρχών στο πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι το 2014, στην άρνηση των ελληνικών αρχών να εκτελέσουν εντολές ασφαλιστικών μέτρων από το δικαστήριο του Στρασβούργου σε πρόσφυγες που κινδυνεύουν στα σύνορα, όπως και στην αμφιλεγόμενη ΚΥΑ Μηταράκη – Βαρβιτσιώτη που χαρακτηρίζει «ασφαλή τρίτη χώρα» την Τουρκία και στα μέτρα αυξημένης επιτήρησης σε δομές υποδοχής που προκαλούν ανησυχία ότι θέτουν σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Αναφέρεται, επίσης, στις δηλώσεις της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μέρι Λόλορ, που διαπίστωσε ένα «περιβάλλον φόβου και ανασφάλειας» για τους υπερασπιστές δικαιωμάτων στη χώρα μας και καταγράφει τις διώξεις οργανώσεων που προσπαθούν να παρεμποδίσουν τις επαναπροωθήσεις με την κατηγορία ότι συνεργάζονται με διακινητές.
Υπόθεση υποκλοπών
Η έκθεση καταγράφει τις υποκλοπές και παρακολουθήσεις των δημοσιογράφων Σταύρου Μαλιχούδη και Θανάση Κουκάκη, όπως και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, των δύο τελευταίων μέσω παράνομου λογισμικού και μέσω της ΕΥΠ, όπως και τη στάση της Ν.Δ. να παρεμποδίσει την κατάθεση ουσιωδών μαρτύρων και θυμάτων παρακολούθησης στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
Αναφέρεται επίσης στην αθώωση των δημοσιογράφων που διώκονταν για εμπλοκή στη «σκευωρία Novartis», στις απειλές εναντίον του δημοσιογράφου του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Γιώργου Χρηστίδη, για την κάλυψη της υπόθεσης των 38 προσφύγων στη νησίδα του Έβρου και στη δίωξη εναντίον της Ολλανδής δημοσιογράφου Ίγκεμποργκ Μπέγκελ, επειδή φιλοξενούσε Αφγανό στο σπίτι της, όπως και στις επιθέσεις που δέχτηκε μετά την ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό για τις επαναπροωθήσεις.
Τη θέση τους στην έκθεση βρίσκουν οι διαπιστώσεις του δικτύου καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας για άνοδο της αστυνομικής βίας με ρατσιστικό κίνητρο μετά το 2018 και οι αυξημένες αναφορές για ομοφοβική και τρανσφοβική βία. Η έκθεση επισημαίνει επίσης την αθώωση των αστυνομικών κατηγορούμενων για το φονικό λιντσάρισμα του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου.
Αναφέρεται επίσης στην έρευνα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που εκκρεμεί από το 2020, για το αστυνομικό πρόγραμμα ελέγχου χαρακτηριστικών του προσώπου και δακτυλικών αποτυπωμάτων που αντιβαίνει στα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι πιθανό να μεγεθύνει τις διακρίσεις και την κατηγοριοποίηση λόγω φυλετικών χαρακτηριστικών. Καταγράφει, τέλος, τις επισημάνσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής κατά του ρατσισμού και της δυσανεξίας που καλωσορίζει το εθνικό σχέδιο δράσης για την άρση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ, αλλά προειδοποιεί για τις συνεχιζόμενες διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ μαθητών στα σχολεία, τις περιπτώσεις ρατσιστικής και ομοφοβικής συμπεριφοράς της αστυνομίας και τις βίαιες εκκενώσεις καταυλισμών Ρομά.
ΠΗΓΗ: EFSYN.GR (του Δημήτρη Αγγελίδη)