Ύφεση στις προσφυγικές ροές, ομαλή η αναχώρηση με τα πλοία

Ύφεση στις προσφυγικές ροές σημειώθηκε την Κυριακή αφού παρά την σχετική νηνεμία ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν στη Χίο δεν ξεπέρασε τους 200 ανθρώπους.

Αντίθετα, όμως, το διήμερο που προηγήθηκε οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 3.000, αφού την Παρασκευή κατέφθασαν περί τους 2.000, ενώ το Σάββατο οι αφίξεις κινήθηκαν σε αριθμό άνω των 1000.

Ωστόσο, οι μειωμένες αφίξεις της Κυριακής βοήθησαν, ώστε ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών να παραμείνει σε διαχειρίσιμα επίπεδα, δεδομένου και του ικανού αριθμό ακτοπλοϊκών δρομολογίων το ίδιο χρονικό διάστημα που έδωσε την ευκαιρία αναχώρησης σε σημαντικό αριθμό.

Επιπλέον, οι αρχές του νησιού προσανατολίζονται να ζητήσουν την έκτακτη δρομολόγηση του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ώστε αν οι σημερινές αφίξεις κινηθούν σε υψηλά νούμερα, να υπάρξει τρόπος αναχώρησης τους.

Να σημειωθεί ότι στο νησί αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τους 2.500 ανθρώπους, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένα δύο ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Στα αξιοσημείωτα είναι η σύλληψη 30χρονου Τούρκου διακινητή την Παρασκευή στα Γρίδια μετά από μεταφορά ομάδας προσφύγων με ξύλινο καΐκι.

Ο συλληφθείς αρχικά προσπάθησε να περάσει απαρατήρητος, προσποιούμενος τον πρόσφυγα, ωστόσο απέτυχε και συνελήφθη αργότερα.