Ημέρα δράσης των σωματείων στους χώρους εργασίας, την Τρίτη 28 Απριλίου

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου συμμετέχει στην πανελλαδική μέρα δράσης, που διοργανώνουν εκατοντάδες σωματεία την Τρίτη, 28 Απριλίου 2020, για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα οι εργαζόμενοι με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού.

«Παίρνοντας τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, προχωράμε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και συμβολικές κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς και αλλού, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Και προσθέτει: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε, με αφορμή την πανδημία, την καταπάτηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης μέσα στους εργασιακούς χώρους!

Διεκδικούμε :

• Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

• Να δοθεί κανονικά το δώρο Πάσχα, χωρίς επιστροφές σε εργοδότες.

• Να ενταχθούν στον μηχανισμό στήριξης όλοι οι εργαζόμενοι εποχικοί, εξτρά, εργολαβικοί και συμβασιούχοι που έληξαν οι συμβάσεις τους. Να λάβουν όπως οι υπόλοιποι τα 800 ευρώ, τη μείωση ενοικίου.

• Μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Μέτρα ατομικής προστασίας για τους διανομείς, 5ήμερο 8ωρο, αξιοπρεπείς μισθούς.

• Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εποχικών χωρίς προϋποθέσεις.

• Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι δόσεις σε τράπεζες, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

• Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτιρίων για απολυμάνσεις).

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γυναικών Χίου δηλώνει ότι «ενώνει τις δυνάμεις του με τo Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου,  για να δυναμώσουν οι φωνές μας και να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας της υγείας μας, αλλά και να υπερασπιστούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία».