
Ιωνικό για μεγάλες διοργανώσεις
Στην ενεργειακή αναβάθμιση του Ιωνικού κολυμβητηρίου, αλλά και του ξενώνα του, στοχεύουν ο δήμος Χίου και το Νομικό Πρόσωπο μέσα από την ένταξή τους στο αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, όπως αποφασίστηκε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Τρίτη 28 Μαρτίου 2018.
Το έργο
Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 3.745.000 ευρώ, περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση του Ιωνικού κολυμβητηρίου, με το μεγαλύτερο τμήμα του να είναι η αντικατάσταση της τέντας που αποτελεί και την οροφή του κτιρίου.
«Η τέντα είναι το πιο σημαντικό υποέργο της συγκεκριμένης μελέτης, αφού η αντικατάσταση της με νέα που θα παρέχει τη δυνατότητα θερμομόνωσης με τον πιο αυστηρό τρόπο που επιβάλλει η νομοθεσία, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία, στη θέρμανση, στην ποιότητα των κλιματολογικών συνθηκών (υγρασία) που υπάρχει στο κολυμβητήριο», δήλωσε στον astraparis.gr ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος του Ιωνικού κολυβητηρίου κ. Νίκος Λαμπρινούδης.
Άλλη μια παρέμβαση αφορά την αντικατάσταση των αντλιών με σύγχρονες τύπου inverter με αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα ενεργειακού οφέλους και μείωσης δαπανών.
Παράλληλα, όπως ο ίδιος εξήγησε, στο ίδιο έργο περιλαμβάνεται η αντικατάσταση των προβολέων με led. «Η κατανάλωση ρεύματος θα περιοριστεί σημαντικά. Οι προβολείς μας καταναλώνουν 45KW και η αντικατάσταση τους με νέους μικρότερης κατανάλωσης θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στην κατανάλωση άρα και στα έξοδα του ηλεκτρικού ρεύματος», σχολίασε.
Το ζητούμενο είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους του κολυμβητηρίου. ήδη προς αυτή την κατεύθυνση έχουν επιτευχθεί πολλά, με τη σύνδεση με τη ΔΕΗ και με τις άλλες μικρές αλλά αποτελεσματικές διορθωτικές κινήσεις. Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου όμως θα πολλαπλασιάσει αυτό το όφελος που θα επιστρέψει στον ίδιο τον χρήστη του κολυμβητηρίου, στον απλό πολίτη.
Και οι ξενώνες
Από τα 3.745.000 ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, 905.000 ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για την ενεργειακή αναβάθμιση των ξενώνων του κολυμβητηρίου που από την κατασκευή τους το 1995 ως σήμερα δεν έχουν επισκευαστεί.
«Έχει γίνει μελέτη για την επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση των ξενώνων, την αντικατάσταση των κουφωμάτων και των κλιματιστικών, ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαμονή και να μπορούν να αξιοποιηθούν αναλόγως πιο οργανωμένα κι όχι αποσπασματικά για την πραγματοποίηση μιας μεγάλης διοργάνωσης και τη φιλοξενία αποστολών», τονίζει ο κ. Λαμπρινούδης.
Σε διεθνές επίπεδο
Η υλοποίηση αυτού του έργου θα μετατρέψει το Ιωνικό κολυμβητήριο σε ένα αθλητικό κέντρο σύγχρονων προδιαγραφών που θα μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις ακόμη σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
«Πέρα από την εξοικονόμηση πόρων και λειτουργικών εξόδων μετά την ενεργειακή του αναβάθμιση το Ιωνικό κολυμβητήριο θα εκσυγχρονιστεί και θα μπορεί να αναλάβει παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ του δήμου Χίου κ. Παντελής Καμπούρης.