Υψηλότερες οι τιμές για την μαστίχα, εφέτος στους παραγωγούς

Ένα ποσό της τάξης των 300.000 έως και 350.000 ευρώ θα εισπράξουν επιπλέον εφέτος οι μαστιχοπαραγωγοί, μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου να αυξήσει τις τιμές αγοράς της μαστίχας.

Η αύξηση, ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος, κυμαίνεται από τρία έως πέντε ευρώ ανά κιλό, ενώ το προαναφερθέν συνολικό όφελος για τους παραγωγούς θα προκύψει, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα δεδομένα της παραγωγής του 2013.

Η απόφαση ελήφθη την περασμένη Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015, από το Δ.Σ. της ΕΜΧ, ενώ – όπως επισημαίνουν στελέχη της Ένωσης – η αύξηση της τιμής του προϊόντος είχε ήδη προαναγγελθεί από την γενική συνέλευση του περασμένου Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, οι νέες τιμές που θα πληρωθούν την μαστίχα οι παραγωγοί είναι οι εξής: Πρώτη κατηγορία 85 ευρώ από 80 ευρώ, πέρυσι, δεύτερη κατηγορία 78 από 74, τρίτη κατηγορία 76 από 72 και η τέταρτη 73 από 70 ευρώ. Σταθερές στα 60 και 40 ευρώ ανά κιλό θα παραμείνουν οι τιμές για τις δύο τελευταίες κατηγορίες.

mastiha 4

Διαφορές θα προκύψουν εφέτος και στον τρόπο πληρωμής των παραγωγών, αφού η πρώτη δόση που αντιστοιχεί στο 35% της συνολικής αξίας θα καταβληθεί στον παραγωγό ένα μήνα μετά την παράδοση του προϊόντος, η δεύτερη ακόμα ένα ποσοστό 35% μετά από έξι μήνες , η τρίτη δόση που αντιστοιχεί σε 15% μετά από ένα χρόνο, ενώ η τελική εκκαθάριση του υπολοίπου 15% μετά από 18 μήνες από την παράδοση του προϊόντος.

Για την βελτίωση της ποιότητας της παραδιδόμενης μαστίχας, κάτι που αποτελεί μείζονα στόχο για την ΕΜΧ, οι παραγωγοί θα έχουν εφέτος στην διάθεσή τους δύο νέα μηχανήματα της Ένωσης, τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στην μείωση του χρόνου για τις εργασίες καθαρισμού του προϊόντος από τους μαστιχοπαραγωγούς.

Στην ευχέρεια των μαστιχοπαραγωγών θα είναι η παράδοση του προϊόντος ως έχει μετά τον καθαρισμό του από τα μηχανήματα ή η εκ νέου παραλαβή του, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερο καθαρισμό με την εργασία τους, άρα και καλύτερη τιμή, αφού θα περάσουν σε υψηλότερη ποιότητα.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, εφέτος εκτιμάται ότι είναι μία καλή χρονιά και το ύψος της θα ανέλθει σε 130 ίσως δε και 140 τόνους.