Ιστορίες του νερού και παραμύθια με δράκους

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΥΡΙΑΓΚΟΥ |

Για τις 124 ΔΕΥΑ της Ελλάδας η μόνη πηγή χρηματοδότησης δια νόμου, είναι τα έσοδα τους από τους λογαριασμούς του νερού.

Από αυτά καλύπτονται η μισθοδοσία των εργαζομένων, η προμήθεια των υλικών, η εκτέλεση των έργων και η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε όλες τις διοικήσεις, η κάθε θητεία έκλεινε θετικά πάντοτε με ένα μικρό ισοζύγιο της τάξεως των 350.000 ευρώ περίπου, όπως π.χ. της προηγούμενης το έτος 2019.

Η σημερινή ΔΕΥΑΝΧ για την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος ετησίως, μέχρι τον Αύγουστο του 2021, πλήρωνε από 1.200.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ στην ΔΕΗ για την λειτουργία όλων των εγκαταστάσεών της.

Από τον Αύγουστο του 2021 ξεκινάει η ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ. Αποτέλεσμα ήταν 1.776.000 ευρώ επιπλέον κόστος για το ταμείο της ΔΕΥΑΝΧ.

Από κάπου έπρεπε να εξευρεθούν τα χρήματα αυτά. Για να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος του κόστους αυτού αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο να κάνει μηνιαίως αύξηση 2 ευρώ στο πάγιο κάθε υδρομέτρου. Προτίμησε αυτή την απόφαση μη υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος, για να παραμείνει ανοιχτή η ΔΕΥΑΝΧ, λειτουργική και χρήσιμη προς τους δημότες, εξυπηρετώντας τις ανάγκες στην ύδρευση, την αποχέτευση και τα όμβρια.

Η αύξηση αυτή καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις της μειοψηφίας το έτος 2021 με το αιτιολογικό «λεφτά υπάρχουν» από την παράταξη του κ. Τριαντάφυλλου, καταθέτοντας την ευφυέστατη πρόταση λέγοντας ότι… εμείς ζητάμε να καταθέσετε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό!!! Τόσο απλό. Κανείς μας δεν το είχε σκεφτεί. Σου λείπουν χρήματα; Ισοσκελίζεις τον προϋπολογισμό και όλα καλά. Εισπράττεις αέρα με εικονικά έσοδα και πληρώνεις επίσης με αέρα τα πραγματικά έξοδα. Μετά σε κυνηγάνε όλοι μαζί. Μπράβο!

Η παράταξη του κ. Καραβασίλη πρότεινε να κλείσουν οι αφαλατώσεις, να μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, να κλείσει η ΔΕΥΑΝΧ και να πάει στον δήμο ως υπηρεσία του.

Η παράταξη του κ. Βουρνού πρότεινε να μην μπουν αυξήσεις και να γίνει ορθολογική διαχείριση, χωρίς – βεβαίως – να προτείνει τι είναι το ορθολογικό. Έτσι, απλά είπαμε κάτι για να πούμε.

Συνολικά, όλες οι παρατάξεις καταψήφισαν την αύξηση αυτή των δύο ευρώ. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Ερχόμαστε, τώρα, στο έτος 2023 και το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΝΧ ψηφίζει την μείωση στους λογαριασμούς του νερού και την αφαίρεση των 2 ευρώ, διότι δεν υφίσταται πλέον η ρήτρα αναπροσαρμογής, εξαγγέλθηκε από το αρμόδιο υπουργείο ότι θα χρηματοδοτήσει το κόστος της ενέργειας που οφείλεται στην ΔΕΗ (υπάρχει και ψηφισμένος νόμος 5013/2023 ) και η βούληση όλων των παρατάξεων ήταν να αφαιρεθεί η αύξηση και να γίνει μείωση.

Για να ισχύσει η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝΧ χρειάζεται και η έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χίου. Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου στις 15.12.2023 καταψήφισαν οι παρατάξεις την μείωση κατά δύο ευρώ μηνιαίως σε κάθε υδρόμετρο. Όλα αυτά τα ευφυολογήματα που ανέπτυξαν για να καταψηφίσουν την αύξηση του έτους 2021, τώρα το 2023 πήγαν περίπατο.

Έτσι, βγαίνει το συμπέρασμα ότι θέλουν να παραμείνει η αύξηση που αρχικά είχαν καταψηφίσει. Άβυσσος η σκέψη των ανθρώπων ορισμένες φορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του έτους 2023 το ταμείο της ΔΕΥΑΝΧ θα είναι πάνω από 3.000.000 ευρώ και οι οφειλές προς την ΔΕΗ 4.600.000 ευρώ. Η διαφορά αυτή είναι όσο ήταν η ρήτρα αναπροσαρμογής περίπου, μαζί με την αύξηση κατά 20% περίπου στις τιμές των υλικών αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ που προμηθεύεται η ΔΕΥΑΝΧ. Επίσης, οι ανεξόφλητες οφειλές προς την ΔΕΥΑΝΧ είναι στο ύψος των 3.500.000 ευρώ περίπου.

Την αρχική αύξηση την καταψήφισαν και τώρα την μείωση επίσης την καταψήφισαν. Στην ουσία καταψήφισαν τον εαυτό τους. Αποτέλεσμα είναι η ισοπαλία. Ούτε αύξηση χρειάζεται, αλλά ούτε και μείωση!

Τι χρειάζεται; Την λύση θα την δώσει η νέα δημοτική αρχή από την 1 Ιανουαρίου που θα αναλάβει τα καθήκοντα της, αιτιολογώντας την όποια απόφαση λάβει. Ή θα αφήσει τα τιμολόγια όπως είναι χωρίς την αύξηση των 2 ευρώ ή θα επαναφέρει την αύξηση των 2 ευρώ, η οποία τόσο πολύ πολεμήθηκε στο τοξικό δημοτικό συμβούλιο που προηγήθηκε λόγω της απλής αναλογικής. Μπορεί, βεβαίως και να ψηφίσει ό,τι άλλο κρίνει χρησιμότερο και ασφαλώς θα έχει την δική της «σφραγίδα».

Εμείς ως Δ.Σ. 4 χρόνια εξυπηρετήσαμε τους πάντες, υπήρχε επάρκεια νερού παντού, εκτελέστηκαν και εκτελούνται 30.000.000 σε έργα και υπάρχει μια ΔΕΥΑΝΧ δυναμική και ετοιμοπόλεμη χάρη στους εργαζόμενούς της, για να εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες σε όλο το νησί. Μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη κι αυτό θα εξαρτηθεί από την νέα διοίκησή της, γεγονός που ευχόμαστε να πραγματοποιηθεί.

Η τοξικότητα και ο ανηλεής πόλεμος στην παρούσα δημοτική θητεία 2019-2023 κράτησε 4 χρόνια, λόγω της απλής αναλογικής και της μειοψηφικής παρουσίας του δημάρχου μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Στην νέα δημοτική θητεία 2023-2028 δεν θα υπάρχουν τέτοιες συνθήκες. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της νέας δημοτικής αρχής με 23 δημοτικούς συμβούλους για να μπορέσει να υλοποιήσει απρόσκοπτα ό,τι έχει σχεδιάσει και ότι έχει υποσχεθεί για το καλό της Χίου.

Επιπλέον, θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη από τον κ. Τριαντάφυλλο, ο οποίος δημόσια προεκλογικά στήριξε την εκλογή της και έχει τώρα την υποχρέωση να της συμπαρασταθεί και να συμμετέχει στην διοίκηση όλη την πενταετή θητεία, αθροίζοντας έτσι και οι 2 παρατάξεις 28 δημοτικούς συμβούλους στους 39 συνολικά του δημοτικού συμβουλίου.

Ο δήμαρχος Χίου κ. Κάρμαντζης σε όλη τη διαδρομή της θητείας μας, κυρίως στις δύσκολες περιπτώσεις, μας έλεγε: Έχω εμπιστοσύνη στο διοικητικό σας συμβούλιο και πάντα στήριζε τις αποφάσεις μας. Εύκολα, θα μπορούσε να δημαγωγήσει και να λαϊκίσει με την τιμολογιακή πολιτική το 2021. Προτίμησε, όμως, αντί να είναι αρεστός, να είναι χρήσιμος.

Ως λαός βιώσαμε το 2009 το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» και το 2015 το «σκίσιμο των μνημονίων». Οι εκλογές κερδήθηκαν τότε, αλλά η χώρα όμως χρεοκόπησε με τις ανοησίες αυτές. Οι δημαγωγοί και οι λαϊκιστές σύντομα πήγαν στο σπίτι τους.

Καλό είναι υπεύθυνα και με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας, της Χίου, να παίρνουμε τις σωστές και δίκαιες αποφάσεις όσο δύσκολες κι αν είναι. Αυτή είναι η ευθύνη και η υποχρέωση των αιρετών και για αυτό τον λόγο τους εκλέγει ο λαός.

* Ο κ. Βασίλης Μυριαγκός είναι δημοτικός σύμβουλος Χίου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ