Ιστορίες τρέλας, το Δημόσιο για τα δικά του αυθαίρετα βάζει πρόστιμα στον δήμο

Θεατές σε θέατρο παραλόγου βρισκόμαστε το τελευταίο διάστημα με το διαβόητο, πλέον, μπάζωμα στην παραλιακή, μετά τον Ναυτικό Όμιλο Χίου, απέναντι από το ξενοδοχείο Ελληνικό Κάστρο, που ατύπως είχε μετατραπεί εδώ και πολλά χρόνια σε χώρο στάθμευσης οχημάτων.

Στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τη Χίο και πρώην δήμαρχος κ. Μανώλης Βουρνούς, αφού κατ΄ αρχήν ζήτησε να ενημερωθεί για το τελευταίο πρόστιμο των 72.000 ευρώ που επέβαλε στον δήμο Χίου η Κτηματική Υπηρεσία, κατήγγειλε ότι όλα αυτά που συμβαίνουν είναι παλαβά πράγματα και διερωτήθη γιατί τρέχει ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Ξενάκης για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Το μπάζωμα έχει την δική του ιστορία

Ο κ. Βουρνούς, επικαλούμενος δικό του από 20/1/2016 έγγραφο προς τον τότε γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Νικόλαο Ματζάκο, τόνισε ότι η έκταση αυτή (το μπάζωμα) είναι το με αριθμό Β.Κ. 140 δημόσιο κτήμα, ανήκει δηλαδή στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως επίσης αυτό ήταν ο ιδιοκτήτης του κατεδαφισθέντος κτιρίου, στο οποίο λειτουργούσε επί πολλά χρόνια πιτσαρία και το οποίο κατεδαφίσθηκε το 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο δήμος Χίου είχε μισθώσει το ακίνητο (κτίριο και ελεύθερο χώρο) το 1977 από το Δημόσιο για 15 χρόνια και όπως εκ του μισθωτηρίου είχε δικαίωμα το επινοικίασε στην επιχείρηση που λειτουργούσε την πιτσαρία «Λύκος».

Το συγκεκριμένο κτίριο είχε ανεγερθεί μεν από τον δήμο Χίου, με χρηματοδότηση από το νομαρχιακό ταμείο και δημοτικούς πόρους, πλην – όμως – όπως σαφώς και στο συμβόλαιο μίσθωσης αναφέρεται – η κυριότητά του περιήλθε στο Δημόσιο, επειδή ανηγέρθη στον αιγιαλό.

Απαιτείται ισχυρή πολιτική παρέμβαση

Είναι η ώρα, πρόσθεσε, να ασκηθεί εκ μέρους του δήμου Χίου μια ισχυρή πολιτική παρέμβαση των δύο βουλευτών του νησιού κ.κ. Νότη Μηταράκη και Ανδρέα Μιχαηλίδη, ιδιαίτερα δε του πρώτου που είναι και μέλος της κυβέρνησης, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να λυθεί άμεσα το πρόβλημα. Να παραχωρηθεί ο συγκεκριμένος χώρος στον δήμο Χίου, προκειμένου να τον εντάξει στο γενικότερο σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Ο κ. Βουρνούς πρότεινε άμεσα να ασκηθεί προσφυγή κατά του επιβληθέντος προστίμου και να γίνουν όλες οι πολιτικές παρεμβάσεις για να λήξει το θέμα.

Συμφωνούν Ξενάκης και Βεργίνας

Στις προτάσεις του κ. Βουρνού συμφώνησε ο αντιδήμαρχος κ. Ξενάκης, ο οποίος – μάλιστα – ανακοίνωσε ότι κοινοποιήθηκε στον δήμο Χίου και νέο πρόστιμο για μια μικρή προβλήτα με ένα παγκάκι, που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω από το αναφερόμενο μπάζωμα. Πρόκειται, πρόσθεσε, για ένα μικρό πρόστιμο της τάξης των 1700 ευρώ και αφορά επιφάνεια περίπου 30 τ.μ.

Ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής κ. Κώστας Βεργίνας είπε ότι θα φέρει άμεσα το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον είναι εφικτή πλέον η παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου στον δήμο Χίου.

Σήμερα, Τετάρτη, συνεργείο του δήμου Χίου ξήλωσε από τον συγκεκριμένο χώρο τα μπετά που δημιουργούσαν μιάς μορφής ράμπα και διευκόλυναν την πρόσβαση στον άτυπο χώρο στάθμευσης, επειδή – όπως μας εξηγήθηκε αρμοδίως – είχαν κατασκευαστεί επί της δημοτικής οδού.

Ελεύθερα προσβάσιμος ο χώρος

Η πρόσβαση στον χώρο, που είναι δημόσιος χώρος, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, είναι προφανώς ελεύθερη σε πεζούς και φυσικά ο καθένας μπορεί να σταθμεύσει και το αυτοκίνητό του, με δική του ευθύνη πάντα, αφού αφενός δεν υπάρχει κατάλληλη πρόσβαση και αφετέρου δεν είναι θεσμοθετημένος χώρος στάθμευσης. Επιπλέον, ουδεμία έχει σχέση με τον χώρο ο δήμος Χίου.

Σε κάθε περίπτωση δε απαγορεύεται η περίφραξή του, αφού κάτι τέτοιο παραβαίνει τις ισχύουσες διατάξεις περί ελεύθερης πρόσβασης στον αιγιαλό. Τούτο δε είχε προβλεφθεί και στο μισθωτήριο συμβόλαιο Δημοσίου – δήμου Χίου του 1977, που όριζε ρητώς ότι «ο μισθωτής δήμος Χίου, υποχρεούται να μη περιφράξη δια μανδροτοίχου τον χώρον του ως άνω μισθίου και να διατηρή ελευθέραν την επικοινωνίαν τούτου από την πλευράν της θαλάσσης».

Το έγγραφο Βουρνού και το μισθωτήριο του 1977 μεταξύ Δημοσίου και δήμου Χίου