Ήταν στραβό το κλίμα στις παραλίες, το έφαγε και η αρχαιολογία

“Φουρτουνιασμένοι” είναι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες αφού η διαδικασία εκχώρησης των παραλιών, εκτός από τα επιπλέον μέτρα λόγω κορονοϊού έπεσε σε άλλον ένα ακόμη ύφαλο, αυτόν της αρχαιολογίας.

Άγνωστο το πώς και το γιατί η Κτηματική Υπηρεσία ανέσυρε από τα συρτάρια της, νόμους του 1990 και του 1995 με βάση τους οποίους για να παραχωρηθούν παραλίες σε ιδιώτες πρέπει να δοθεί έγκριση και να εξεταστεί η αίτηση από την αρχαιολογία. Αυτό από μόνο του αρκεί για να καταλάβει και ο πιο αισιόδοξος ότι η διαδικασία θα καθυστερήσει άγνωστο πόσο.

Μέσα Ιουνίου και οι επιχειρηματίες έχοντας επανέλθει μετά το σοκ του κορονοϊού και των μέτρων, λειτουργούν με τα βασικά χωρίς να μπορούν να αξιοποιήσουν την παραλία. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να έχουν σοβαρή μείωση του τζίρου τους κάποιοι ενώ άλλοι όπως στην παραλία των Γλάρων να μην μπορούν καν να λειτουργήσουν. Την ίδια στιγμή,  οι αρμόδιες αρχές έχουν ξεκινήσει ελέγχους για τις άδειες και επιδίδουν πρόστιμα στους παραβάτες.

“Η κατάσταση είναι στην κυριολεξία της παράνοιας. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Κάποιοι ήδη βρίσκονται με πρόστιμα 5000 ευρώ. Οι άδειες και οι δημοπρασίες είναι άγνωστο πότε θα δοθούν και θα γίνουν. Αν ξεκινήσουμε να δουλεύουμε Ιούλιο, στην ουσία μας μένει μόλις ενάμισης μήνας. Τι να πρωτοκάνουμε σε αυτό το διάστημα;”, αναφέρει επιχειρηματίας απεγνωσμένα.

“Μας είπαν τώρα ότι εμπλέκεται και η αρχαιολογία. Καλά η υπηρεσία να κάνει τη δουλειά της αλλά όσο οι μέρες περνούν, όλα είναι σε βάρος μας. Μετά τον κορονοϊό, αυτή ήταν η χαριστική βολή. Έχω υπαλλήλους που είναι άνεργοι και περιμένουν. Εμένα με περιμένουν οι υπάλληλοι, εγώ περιμένω τον δήμο, ο δήμος την αρχαιολογία… της παράνοιας!” κατέληξε.

Ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για τα καταστήματα κ. Γιώργος Κλιαμενάκης υποστηρίζει ότι ο δήμος κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά θεωρεί ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων οι δημοπρασίες θα γίνουν αρχές Ιουλίου. Μάλιστα άφησε σαφή υπονοούμενα για σκοπιμότητα από κάποιους κύκλους(;) στην ξαφνική, όπως τη χαρακτήρισε, εμφάνιση του συγκεκριμένου νόμου που εμπλέκει την αρχαιολογία.

“Από το τμήμα των καταστημάτων είναι τα πάντα έτοιμα. Μετά από 30 χρόνια ξαφνικά κάποιοι θυμήθηκαν τους νόμους εκείνους που εμπλέκουν και την αρχαιολογία στη διαδικασία. Πιέζουμε όσο μπορούμε, με κάθε τρόπο για να δοθούν οι άδειες όσο πιο σύντομα γίνεται.” δήλωσε ο κ. Κλιαμενάκης χωρίς όμως να είναι και πολύ αισιόδοξος για την  επιτυχή όσο και σύντομη κατάληξη της προσπάθειας.