Και δια στόματος Μητσοτάκη προχωρά η δομή προσφύγων στο Θόλος

Τα περί ειδικής περίπτωσης της Χίου, που είχε πει προ μηνών, σε σύσκεψη με τους δημάρχους στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελούν παρελθόν, αφού δια στόματος του ιδίου επιβεβαιώνεται ότι προχωρά η δομή προσφύγων και μεταναστών στην ήδη χωροθετηθείσα περιοχή Άκρα Παχύ, στο Θόλος.

Ο κ. Μητσοτάκης, στην σημερινή – Τετάρτη 12 Μαΐου 2021 – επίσκεψή του στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υπήρξε σαφής ως προς τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αναφέροντας επί λέξει:

«Ήδη είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου μετά από επίπονες προσπάθειες ιδρύονται πιά, δημιουργούνται, στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Λέρο, νέες εγκαταστάσεις με πολύ σύγχρονες προδιαγραφές, στην Κω επεκτείνεται η υφιστάμενη εγκατάσταση με τις ίδιες προβλέψεις, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χαίρομαι που από ό,τι αντιλαμβάνομαι έχουμε και θετικές εξελίξεις και ως προς το καινούργιο κέντρο υποδοχής της Λέσβου».

Αναφέρθηκε, βέβαια, σε επίπονες προσπάθειες, οι οποίες για μεν την Λέσβο προφανώς αφορούν τις υπόγειες και όχι μόνον διαδρομές για να περάσει το θέμα της δομής από το δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης, αλλά για τη Χίο, για την οποία είχε κάνει ειδική αναφορά, τώρα ούτε μία λέξη. Προφανώς, θεωρεί δεδομένο, ότι παρά την καθολική αντίθεση του νησιού στην επιλογή του Θόλους, η δομή θα προχωρήσει κατά τον σχεδιασμό.

Κατά τα λοιπά στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ήδη γνωστή «πολιτική έξι σημείων. Προστασία των συνόρων σε στεριά και θάλασσα, γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές η θάλασσα έχει σύνορα, άμεσος διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, επιστροφή αυτών που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, κλειστές και ελεγχόμενες δομές, διαφάνεια στις μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, δικαιοσύνη στις παροχές προς όσους παραμένουν στη χώρα αλλά και μία συγκροτημένη πολιτική ένταξης για όσους έχουν αποκτήσει δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας, καθώς έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ασύλου τους».

Και πρόσθεσε: «Και πιστεύω ότι η πολιτική αυτή κινείται ακριβώς στο σημείο που τέμνεται η εθνική κυριαρχία και η διεθνής νομιμότητα με τον ανθρωπισμό και με τα δικαιώματα των προσφύγων. Είναι πάντα εύκολα τα απλοϊκά συνθήματα και οι αόριστες καταγγελίες αλλά πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση ενός τόσο σύνθετου προβλήματος επί του πεδίου».

Προφανώς, κατά τον κ. πρωθυπουργό οι καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων και άθλιων συνθηκών διαβίωσης στα ΚΥΤ (νωπά τα τραγικά περιστατικά των θανάτων στην ΒΙΑΛ), όλα αυτά και πολλά άλλα είναι κατά τον ίδιο «απλοϊκά συνθήματα και αόριστες καταγγελίες».

Τον πρωθυπουργό ξενάγησε στους χώρους του υπουργείο ο υπουργός κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος επανέλαβε το αφήγημά του για την μείωση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, στην μείωση των δομών σε όλη τη χώρα, τον περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες και τέλος στο χρύσωμα του χαπιού με τα περίφημα ανταποδοτικά προς τους δήμους από το ταμείο αλληλεγγύης.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν ο κ. Μηταράκης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδια για την ένταξη κα Σοφία Βούλτεψη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου κ. Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας μεταναστευτικής πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο γενικός γραμματέας αιτούντων άσυλο κ. Μάνος Λογοθέτης, η ειδική γραμματέας προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο ειδικός γραμματέας συντονισμού εμπλεκόμενων φορέων κ. Ευάγγελος Κωνσταντίνου και η υπηρεσιακή γραμματέας του υπουργείου κα Φωτεινή Κουλούρη.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια