Και με τη σφραγίδα της περιφέρειας παραβάτης ο Δήμος Χίου στα Σαλάγωνα

Την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στα Σαλάγωνα από τον δήμο Χίου επιβεβαίωσε αυτοψία του αρμόδιου τμήματος της Περιφέρειας που με έγγραφο του επιβεβαιώνοντας την παράβαση, καλεί τον δήμο να επαναφέρει τον υδροβιότοπο στην πρότερη του μορφή.

Μετά την καταγγελία του Γιάννη Μακριδάκη, για την καταστροφή από τον δήμο Χίου του υδροβιότοπου Σαλαγωνα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας προέβη σε αυτοψία, διαπιστώνοντας μερική καταστροφή του υδροβιότοπου για δημιουργία δημοτικού χώρου στάθμευσης.

‘Οπως αναφέρει ο Γιάννης Μακριδάκης και αποδεικνύεται από το έγγραφο της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, “σύμφωνα με την ΖΟΕ που ισχύει, η περιοχή είναι σε καθεστώς προστασίας περιβάλλοντος και ο Δήμος Χίου αφενός πρέπει να επαναφέρει τον υδροβιότοπο στην φυσική και προ του μπαζώματος μορφή του, αφετέρου φυσικά να μην ξαναμπαζώσει τον υδροβιότοπο τα επόμενα καλοκαίρια.

Η περιοχή του Σαλάγωνα είναι περιοχή προστασίας της φύσης , είναι μόνιμος  υδροβιότοπος και προστατεύεται από ειδικό νομικό καθεστώς όπως όλοι οι υδροβιότοποι, ασχέτως τι υποστηρίζει ο κάθε  προσωρινός αντιδήμαρχος.
Το νησί μας χρειάζεται σεβασμό στο φυσικό και πολιτισμικό του κεφάλαιο για να έχει μέλλον, όχι αυτή την αποικιοκρατική διαχείριση και καταστροφή που πρεσβεύει η σημερινή δημοτική αρχή και μέρος της κοινωνίας”.
Το έγγραφο
Να σημειωθεί ότι από την επίδοση του εγγράφου και πλέον ο δήμος Χίου έχει διάστημα ενός μήνα για να συμμορφωθεί στις υποδείξεις της υπηρεσίας και να  προχωρήσει στην αποκατάσταση των “βλαβών” που έχει προκαλέσει στον υδροβιότοπο αλλιώς θα του επιβληθεί πρόστιμο.
Επίσης με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε και αιτία για την σύγκρουση δυο αντιδημάρχων του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννη Ξενάκη και του θεματικού αντιδημάρχου Μαστιχοχωρίων κ. Ανδρέα Βεργίτση με ενδιαφέρον αναμένονται οι… μετασεισμοί από την εξέλιξη αυτή.