Και με τον νόμο σκουπιδότοπος του Β. Αιγαίου η Χίος, παίρνει και της Σάμου

Ήταν να μην γίνει η αρχή, με την Ικαρία και τους Φούρνους, τώρα πλέον και επισήμως, με την ψήφιση σχετικής νομοθετικής διάταξης, η Χίος κατοχυρώνεται ως ο επίσημος σκουπιδότοπος του Βορείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, με τον νόμο 4954/2022 (Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία κ.λπ. / ΦΕΚ 136/Α΄/9.7.2022), άρθρο 34, ορίζεται ότι «οι δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου εντάσσονται υποχρεωτικά ως μέλη στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με την επωνυμία «Διαχείριση Απορριμμάτων Νομού Χίου Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε.».

Η διάταξη αυτή είναι υποχρεωτική και για τους δύο δήμους που προϋποθέτει να πάρει σχετική απόφαση εντός μηνός από την δημοσίευση του νόμου η ΔΙΑΝΟΧ, διαφορετικά η ένταξη συντελείται αυτοδικαίως με την έκδοση σχετικής διαπιστωτικής πράξης από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Η ΔΙΑΝΟΧ θα αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτήν και οι δύο αναφερόμενοι δήμοι του Βορείου Αιγαίου.

Οι πρώτες αντιδράσεις για την εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας ρύθμιση

Την άμεση αντίδραση του κ. Γιάννη Τώρα, προέδρου της τοπικής κοινότητας Βέσσας, όπου βρίσκεται ο ΧΥΤΑ της Χίου, προκάλεσε η αναφερόμενη νομοθετική ρύθμιση.

Ο κ. Τώρας υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος της διοίκησης της ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. και σε επιστολή του σημειώνει τα ακόλουθα:

Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα, 12 Ιουλίου (48 ώρες μετά την Γ.Σ. της ΕΜΧ) να πρέπει να αποδεχτούμε εκτός όλων των παραπάνω (σ.σ. αναφέρεται στην δημιουργία του βρεφονηπιακού σταθμού στην Βέσσα) και τα απορρίμματα της Σάμου. Γιατί για όποιον δεν το γνωρίζει ο ΧΥΤΑ εδρεύει στη Βέσσα. Στην καρδιά των Μαστιχοχωρίων, τουλάχιστον από γεωγραφικής άποψης. Περιμέναμε χρόνια ολόκληρα να καταφέρει κάποιος να αξιοποιήσει το λιμάνι των Μεστών σαν πύλη η οποία θα επιφέρει τουριστική ανάπτυξη στη νότια Χίο. Τελικά θα αξιωθούμε να το καμαρώσουμε σαν πύλη απορριμματοφόρων τα οποία θα βολτάρουν για 17 χιλιόμετρα μέσα στα μαστιχοχώρια πριν φτάσουν στον προορισμό τους.

Τέλος, η συνείδησή μου, η ιδεολογία μου, μα πάνω από όλα η αξιοπρέπειά μου, με υποχρεώνουν να υποβάλω την παραίτησή μου από μέλος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. Διαφωνούσα με πάρα πολλά διαδικαστικά ζητήματα και παρότι προσπάθησα ανεπιτυχώς να αλλάξω κάτι από όλα αυτά παρέμενα ευελπιστώντας ότι κάποια στιγμή θα τα καταφέρω. Μάταια όπως αποδείχθηκε!

Επίσης, η δημοτική παράταξη Χίος Μπροστά σε ανακοίνωσή της για το ίδιο θέμα σημειώνει τα εξής:

Η δημοτική αρχή θάβει τα όνειρα του νησιού για ανάπτυξη στον ΧΥΤΑ

Δεν είναι απλώς ανίκανοι. Είναι πολλαπλά επικίνδυνοι για το μέλλον της Χίου. Η δημοτική αρχή ετοίμαζε την μετατροπή της Χίου, ερήμην της χιακής κοινωνίας σε σκουπιδότοπο του Βορείου Αιγαίου. Γι΄ αυτό κρυβόταν από το δημοτικό συμβούλιο. Δεν ήταν μόνο οι αναθέσεις σε συγγενείς και φίλους και οι διορισμοί ημετέρων. Σύντομα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

Το όραμά τους για τη «νέα» Χίο είναι ένα νησί σκουπιδότοπος.

Είναι η Χίος της υπερδομής, η Χίος φυλακή της Ευρώπης.

Αυτό είναι το μόνο που θέλει να υλοποιήσει ο κ. Κάρμαντζης. Αυτό το μέλλον δεν αξίζει στη Χίο.

Ακολουθεί η διάταξη του άρθρου 34 του νόμου 4954/2022

dianox_samos