Και πέραν του εξαμήνου ο μειωμένος ΦΠΑ

Κυβερνητικές πηγές σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι ισχύει στο ακέραιο η εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για την αόριστη (όσο υπάρχει το προσφυγικό και είναι ο ίδιος πρωθυπουργός) εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα πέντε νησιά, Χίος, Λέσβος, Σάμος, Λέρος και Κως, επιχειρώντας να θέσει τέλος στα σενάρια που αναπτύχθηκαν, επειδή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπει την εφαρμογή τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Η συγκεκριμένη παράταση, που έγινε με την ΠΝΠ έγινε για λόγους καθαρά λογιστικούς εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού, ο οποίος συντάχθηκε με την παραδοχή ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους λόγω των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά αυτά θα υπάρχουν και αυξημένα έσοδα, άρα προκύπτει εν προκειμένω δημοσιονομικό κόστος.

Διευκρινίσεις και από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη

Επί του ιδίου θέματος ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Μετά από επικοινωνία με υψηλά ιστάμενο στέλεχος της κυβέρνησης διευκρινίζεται ότι η αναφορά στην ημερομηνία 31/12/2018 στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε χθες γίνεται για καθαρά τυπικούς λόγους δημοσιονομικής τάξης.

Επειδή η υλοποίηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ έχει ένα δημοσιονομικό κόστος, το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί, γι’ αυτό και αναφέρεται η συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου.

Άλλωστε, οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου έχουν εκ του συντάγματος ισχύ για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (λίγων μηνών), ως τη λήξη της οποίας πρέπει να εισαχθούν στη Βουλή για κύρωση, ώστε να γίνουν νόμος του κράτους. Η επιλογή της νομοθέτησης δια πράξης νομοθετικού περιεχομένου έγινε εν προκειμένω, όπως έχει ήδη εξηγηθεί, λόγω της εξαιρετικά σύντομης προθεσμίας της 1ης Ιουλίου.

Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το μέτρο θα ισχύσει επ’ αόριστο».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια