Κακογραμμένη έκθεση ιδεών το νομοσχέδιο για την νησιωτική πολιτική (βίντεο)

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στην συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε την «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο», η οποία αποτελεί το επίκεντρο του νομοσχεδίου, ως «κενό περιεχομένου εφεύρημα» και «κακογραμμένη έκθεση ιδεών». Για να τεκμηριώσει αυτό το συμπέρασμά του, αναφέρθηκε κατ΄ αρχάς στην απουσία οποιασδήποτε περιγραφής της «θαλάσσιας πολιτικής» και του τι αυτή περιλαμβάνει, καθώς και την έλλειψη διασύνδεσής της με την νησιωτική πολιτική.

Υπογράμμισε, επίσης, την απουσία έστω ονομαστικής αναφοράς στο μεταφορικό ισοδύναμο ή άλλες πρωτοβουλίες νησιωτικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε, επιπλέον, ότι τα τέσσερα χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιουργούνται για την χρηματοδότηση έργων και δράσεων δεν συνδυάζονται με πρόσθετους πόρους ή ενδεικτικό ύψος προϋπολογισμού, κάτι που δικαιολογεί και τον χαρακτηρισμό «ευχολόγιο» που χρησιμοποίησαν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και πλειάδα φορέων.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου επί διαφόρων θεμάτων, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι η στήριξη σε ναυτικούς λόγω της πανδημίας είναι απόλυτα ανεπαρκής, ενώ στηλίτευσε την απαξίωση της πλοηγικής υπηρεσίας η οποία ανοίγει τον δρόμο ακόμα και στην ιδιωτικοποίησή της, κάτι που εξηγεί και την σημερινή απεργία των πλοηγών.

Επιπλέον, υπογράμμισε τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό των ΑΕΝ ανά τη χώρα. Στηλίτευσε τα άρθρα 25 και 30, τα οποία περιλαμβάνουν απαράδεκτες, αντιπεριβαλλοντικές διατάξεις για την διαχείριση αποβλήτων πλοίων και τις αδειοδοτήσεις έργων του λιμενικού, διατάξεις επί των οποίων διατύπωσε ενστάσεις και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής.

Τέλος, αναφορικά με τις τροπολογίες του υπουργείου που κατατέθηκαν χθες, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τόνισε ότι με την πρώτη τροπολογία, μετά την κατάργηση της δημόσιας αρχής λιμένων η κυβέρνηση ευνουχίζει και την Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ), μια ανεξάρτητη αρχή, αφαιρώντας της πλήθος ελεγκτικών αρμοδιοτήτων και παραδίδοντας τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η δεύτερη τροπολογία του υπουργείου οδηγεί επί της ουσίας σε μείωση των προστίμων σε ακτοπλοϊκές εταιρείες που παραβιάζουν το ωράριο των ναυτικών· αποτελεί, έτσι, ένα «δωράκι» της κυβέρνησης σε συγκεκριμένους πλοιοκτήτες και οδηγεί σε ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Λόγω αυτού του νεοφιλελεύθερου και ρουσφετολογικού χαρακτήρα του νομοσχεδίου, ο Α. Μιχαηλίδης κατέληξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα το καταψηφίσει.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια