Καλά κρατεί η… κοκορομαχία Τούμπου – Μυριαγκού για το νερό και τα δικαστήρια
Συνεχίζεται το σήριαλ της αντιπαράθεσης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ κ. Βασίλη Μυριαγκό, με αφορμή την περιοριστική πολιτική της ΔΕΥΑΧ, η οποία – κατά την ΕΜΧ – πλήττει σοβαρά και ανεπανόρθωτα τους μαστιχοπαραγωγούς.
Στο τελευταίο – χθες Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 – επεισόδιο, στο οποίο ο κ. Μυριαγκός καλούσε τον πρόεδρο της ΕΜΧ κ. Γιώργο Τούμπο να ασχοληθεί με τα του οίκου του ήρθε η άμεση απάντηση της ΕΜΧ, η οποία – στην σημερινή, Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 – ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «κατέφυγε στο δικαστήριο για να βοηθήσει να εξευρεθεί, επαναλαμβάνουμε, μία δίκαιη λύση, κατόπιν συζητήσεως και υγιούς ανταλλαγής απόψεων».
Τώρα, βέβαια, παρατηρούμε εμείς πόσο βοηθούν τα δικαστήρια στην πρόοδο του διαλόγου είναι υπόθεση που σηκώνει πολλή συζήτηση και που πάντως μένει να αποδειχθεί στην πορεία, καθότι μέχρι τώρα άλλη είναι η εικόνα, ότι δηλαδή τα πνεύματα έχουν οξυνθεί και η κάθε πλευρά ταμπουρώνεται και βρίσκει αφορμή για επιθέσεις.
Παρακάτω, τι απαντά η ΕΜΧ στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ:
Προς αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας και για κανένα άλλο λόγο είμαστε υποχρεωμένοι δυστυχώς να απαντήσουμε στον κύριο Μυριαγκό.
Κύριε Μυριαγκέ, η ΕΜΧ, όπως καλώς γνωρίζετε, είναι ένας πανίσχυρος οικονομικός οργανισμός και ένας εκ των πυλώνων ανάπτυξης και προόδου του τόπου μας και των ανθρώπων του. Από το καταστατικό της και τον νόμο έχει υποχρέωση (όχι δικαίωμα) να υποστηρίζει τα δικαιώματα των μαστιχοπαραγωγών και να είναι μπροστάρης, βοηθώντας τα μέλη της σε όλες τις εκφάνσεις παραγωγής της μαστίχας, δημιουργώντας τις καλύτερες συνθήκες για την παραγωγή της, από το στάδιο φύτευσης των μαστιχοδένδρων, τη διαδικασία αναπτύξεώς τους, το κέντημα και τη συλλογή της. Συνεπώς, οφείλει η ΕΜΧ να έχει λόγο στη χορήγηση νερού στους μαστιχοπαραγωγούς και σε ποια ποσότητα πρέπει να δίνεται σε αυτούς. Ορθώς, λοιπόν, η ΕΜΧ και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, αλλά και οι μαστιχοπαραγωγοί διαμαρτυρήθηκαν όταν εντελώς αιφνίδια αποφασίσατε χωρίς καμία προειδοποίηση να διακόψετε την παροχή νερού μόνο στα χωράφια και τις αποθήκες των μαστιχοπαραγωγών.
Η ΕΜΧ μαζί με τους υπόλοιπους αιτούντες κατέφυγε στην άσκηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΥΑΧ, γιατί πλήττονταν τα μέλη της ασύστολα και αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να υποχρεωθείτε να αναζητήσετε μια πιο αντικειμενική, ορθολογική και δίκαιη διανομή και διαχείριση του νερού.
Η ΕΜΧ κύριε Μυριαγκέ είναι εξωστρεφής, πανίσχυρη και σοβαρή, δεν έχει εχθρούς, δεν φιλονικεί και δεν αντιδικεί με κανένα, ούτε βέβαια με εσάς και τη ΔΕΥΑΧ. Η ΕΜΧ κατέφυγε στο δικαστήριο για να βοηθήσει να εξευρεθεί, επαναλαμβάνουμε, μία δίκαιη λύση, κατόπιν συζητήσεως και υγιούς ανταλλαγής απόψεων, που θα κατατείνουν σε ένα αποτέλεσμα που θα είναι η καλύτερη και ισότιμη λύση για όλους. Είναι πιθανόν να μην είμαστε επαΐοντες στον τομέα του νερού, μπορούμε όμως να γνωρίζουμε πότε αδικούνται τα μέλη μας και πότε όχι.
Αναφορικά τώρα με ήσσονος σημασίας νομικά θέματα, «για έχοντες έννομο συμφέρον ή μη αιτούντες» σας ενημερώνουμε ότι όταν τεθεί το θέμα αρμοδίως ενώπιον του δικαστηρίου προφανώς θα απαντήσουμε κατά τον νόμιμο τρόπο.
Σχετικά με τη διάθεση της ΕΜΧ να προσφέρει στο διάλογο για το νερό, αντί να μας κατηγορείτε ότι δήθεν αρνήθηκαν την πρόσκλησή μας κάποιοι και να επιχαίρετε για αυτό, καλό είναι να μας συγχαρείτε γιατί προσπαθούμε να κάνουμε κοινωνούς στο πρόβλημα όσους περισσότερους μπορούμε, πράγμα που έπρεπε να έχετε κάνει εγκαίρως και εσείς.
Τελειώνοντας, πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι η ΕΜΧ έχει συντεταγμένη διοίκηση, λειτουργεί και λαμβάνει αποφάσεις στα συλλογικά της όργανα και δεν διοικείται από ένα πρόσωπο. Κακώς, λοιπόν, στρέφεστε κατά του προέδρου της ΕΜΧ, ο οποίος εφαρμόζει τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων και δεν λειτουργεί αυτογνωμόνως και αυτενεργώντας.
Ευχόμαστε να σταματήσει αυτή η επιθετικότητα εκ μέρους σας και να συγκατανεύσετε με σοβαρότητα και ταπεινότητα στην εξεύρεση μίας δίκαιης και ορθολογικής λύσης του θέματος, προς όφελος όλων των Χιωτών, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των αγροτών, χωρίς να αναμένουμε να μας λύσει την υπόθεση το δικαστήριο.