Καλός Τούρκος, ο… προεκλογικός Τούρκος

Επιμελώς στρογγυλεμένη και προσαρμοσμένη στις τρέχουσες ανάγκες της προεκλογικής περιόδου, ήταν ουσιαστικά η απάντηση του κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, υποψηφίου δημάρχου Χίου, στην ερώτηση του astraparis.gr για το αν εξακολουθεί να επιμένει στο δόγμα του «καλός Τούρκος, ο νεκρός Τούρκος», που «διακήρυξε» πριν τρία χρόνια, τον Απρίλιο του 2016 και του είχε κοστίσει την διαγραφή του από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού Σύμπραξη Δημιουργίας, παρουσιάζοντας τις θέσεις της παράταξής του εν όψει των εκλογών, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, απέφυγε να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, αφήνοντας να αιωρούνται θέσεις και καταστάσεις, που είχαν φέρει τα πράγματα σε δύσκολη θέση, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο Χίου με τους γείτονες.

Η ερώτηση του astraparis.gr είχε ως εξής:

Κύριε Κάρμαντζη, στην υποθετική περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος, θα κληθείτε με την επίσημη ιδιότητά σας να επισκεφθείτε και την Τουρκία και να αντιμετωπίσετε ομολόγους δημάρχους, προέδρους επιμελητηρίων, οικονομικούς φορείς κ.λπ., για τους οποίους είναι νωπό ακόμα αυτό που πριν από τρία χρόνια είπατε ότι «καλός Τούρκος, ο νεκρός Τούρκος». Θέλω να ξεκαθαρίσετε σήμερα εάν αυτό το δόγμα εξακολουθείτε να το έχετε και αν το έχετε τι θα πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους όταν τους δείτε, όταν θα φτάσετε κάποια στιγμή σε επίσημη αποστολή στην Τουρκία.

– Κάρμαντζης: Με τον λαό της Τουρκίας και με τα θεσμικά του όργανα δεν έχω, δεν είχα και δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Εγώ θα επισκεφθώ και το επιμελητήριο της Σμύρνης, θα επισκεφθώ και τους ανθρώπους της απέναντι πλευράς για να συζητήσουμε τη συνεργασία, την οποία πρέπει να αναπτύξουμε μεταξύ των λαών, των επιχειρηματιών και ό,τι άλλο μπορεί να φέρει οφέλη και προς τη μία πλευρά και προς την άλλη. Αυτό, λοιπόν, είναι το δόγμα μου και αυτή θα είναι η στάση μου.

Φύλαξη συνόρων και κλείσιμο της ΒΙΑΛ

Σε ερώτηση του astraparis.gr για το σημείο 11 του προγράμματος (κι εδώ επελέγη η 11η θέση , η… καλή), που αφορά το προσφυγικό και αναφέρεται στην φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται αυτή την φύλαξη, ο κ. Κάρμαντζης, αφού αναφέρθηκε σε παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, τόνισε ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, αλλά δεν είναι δική του αρμοδιότητα για το πώς πρέπει να γίνει η φύλαξή τους. Παρέπεμψε δε στο ΓΕΝ και στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Σε άλλη ερώτησή μας για το κλείσιμο της ΒΙΑΛ, που προτείνει και για το πού θα πάνε όλοι αυτοί οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται σήμερα εκεί, ο κ. Κάρμαντζης είπε και πάλι ότι αυτό είναι θέμα της πολιτείας, η οποία να φροντίσει ο αριθμός τους να είναι μικρός. Πρότεινε δε να υπάρχει ένα μικρό κτίριο, δυναμικότητας 200 έως 300 ατόμων, όπου θα διαμένουν και μέσα σε 72 ώρες να γίνεται η ταυτοποίησή τους και να φεύγουν από να νησιά, όπως προβλέπει ο νόμος. Παρέβλεψε ή μάλλον ηθελημένα, αγνόησε, στο σημείο αυτό ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, την οποία ο ίδιος υποστηρίζει και ζητά την εφαρμογή της για την επιστροφή σε αυτήν όσων δεν τυγχάνουν ασύλου, προβλέπει ή τουλάχιστον αυτή η ερμηνεία της εφαρμόζεται την παραμονή στα νησιά όσων φτάνουν σε αυτά έως ότου εξετασθεί και γίνει δεκτό ή απορριφθεί το αίτημά τους για άσυλο.

Επιμένει για το φράγμα Κόρης Γεφύρι και θέλει και το Σαραπιό

Κατά τα λοιπά το πρόγραμμα του συνδυασμού είναι κυρίως γενικόλογες αναφορές σε ζητήματα που αφορούν τις υποδομές, τον τουρισμό και την ανάπτυξή του, την καθημερινότητα, τον πολιτισμό και την παιδεία, πρόνοια κ.λπ.

Αξιοσημείωτο είναι το σημείο πως δεσμευόμαστε, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα, «να ολοκληρώσουμε την κατασκευή των φραγμάτων Κόρης Γεφύρι και Σαραπιού», ενώ είναι γνωστό ότι το μεν πρώτο είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσφατα εξελίχθηκαν σε πανωλεθρία οι δηλώσεις του περί δήθεν συμφωνίας ολοκλήρωσης του έργου, το δε δεύτερο – το κουφάρι που αναστάτωσε επι αρκετές ημέρες την ζωή της βορειοανατολικής Χίου  – ανήκει στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και όχι στον δήμο Χίου.

Κατηγόρησε, τέλος, την δημοτική αρχή του κ. Μανώλη Βουρνού για στασιμότητα και έλλειψη οράματος και κάλεσε σε συμπόρευση τους πολίτες της Χίου, τόνισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής και καθυστερήσεων και υποσχέθηκε ότι σύντομα η Χίος θα αλλάξει τροχιά και θα γίνει κέντρο ενδιαφέροντος.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια