«Καλοθελητές» και «προβοκάτορες» βλέπει ο Γιώργος Αμπαζής

Τον κομμουνιστή παπά Νικόλα Ξενάκη και τον ΕΑΜιτη μητροπολίτη Ιωακείμ Στρουμπή, για τους οποίους – υποστηρίζει – θέλει να συγκεντρώσει ιστορικά στοιχεία, επικαλείται ο κ. Γιώργος Αμπαζής, για να δικαιολογήσει την επίσκεψή του στον μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο, την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019, η οποία προκάλεσε πλήθος ερωτηματικών και αντιδράσεων.

Ο κ. Αμπαζής χαρακτηρίζει συλλήβδην «καλοθελητές» και «προβοκάτορες» όσους σχολίασαν την επίσκεψη αυτή, “χρίζοντάς” τον μάλιστα περιφερειακό σύμβουλο πριν αναλάβει, ενώ με αυτή του την ιδιότητα τον αναφέρει στην ανακοίνωσή της η μητρόπολη Χίου.

Δεν εξηγεί, βεβαίως, πώς μια συνάντηση εργασίας, όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει, μετετράπη σε επικοινωνιακό τρικ – με φωτογραφίες και δελτίο Τύπου – από την μητρόπολη Χίου, χωρίς (;) την δική του συγκατάθεση.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Αμπαζή έχει ως εξής:

«Διάφοροι “καλοθελητές” με διαδικτυακά σχόλια για την επίσκεψή μου στον μητροπολίτη Χίου, βιάστηκαν να προβοκάρουν με αήθη και συκοφαντικό τρόπο. Με “έχρισαν” μάλιστα ακόμα και περιφερειακό σύμβουλο πριν ακόμα αναλάβω καθήκοντα… βάζοντας στο στόχο τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ. Ξεκαθαρίζω λοιπόν τα εξής:

1. Εδώ και καιρό μας έχει δοθεί άδεια συγκέντρωσης ιστορικών στοιχείων από τη βιβλιοθήκη της εκκλησίας στα πλαίσια έρευνας για τη συγγραφή βιβλίου για τον κομμουνιστή ιερέα παπά Νικόλα Ξενάκη (εκτελέστηκε 6/9/1948 στο Γουδί), καθώς και τον ΕΑΜιτη μητροπολίτη Ιωακείμ Στρουμπή.

2. Στη συνάντηση ζητήθηκε ο εκκλησιαστικός φάκελος του παπά Ξενάκη που βρίσκεται στα αρχεία της εκκλησίας, αίτημα που επίσης είχε θετική ανταπόκριση.

3. Με την ευκαιρία, ο μητροπολίτης εξέφρασε την αναγκαιότητα ανάδειξης και προστασίας της ντόπιας εκκλησιαστικής ιστορίας και πολιτισμού. Απαντήσαμε ότι θα συμβάλλουμε σε ό,τι μας αναλογεί να προστατεύουν ιστορικά μνημεία και κτίρια.

Όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, σχετίζοντας την επίσκεψη με την απαράδεκτη ενέργεια του παπά στα Φλάτσια, σκόπιμα αποκρύπτουν την καθαρή τοποθέτηση της Τ.Ε. Χίου του ΚΚΕ. Τα υπόλοιπα ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και τα αφήνουμε στην κρίση του χιώτικου λαού».

Τα περί παπά Ξενάκη και Ιωακείμ Στρουμπή… άφαντα

Για να έχουν την πλήρη εικόνα οι αναγνώστες μας επί του θέματος παραθέτουμε αυτούσια και την ανακοίνωση της μητρόπολης Χίου, την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019:

«Τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν κ. Μᾶρκο ἐπισκέφθηκε σήμερα 4 Ἰουνίου ὁ ἐκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος τῆς ΛΑ.Σ. κ. Γεώργιος Ἀμπαζῆς.

Ὁ Σεβασμιώτατος συνεχάρη τόν κ. Ἀμπαζῆ γιά τήν ἐκλογή του καί ἀκολούθησε σέ ἐγκάρδιο κλίμα συζήτηση γιά θέματα ἐκκλησιαστικῶν μνημείων καί κοινωφελῶν καί πολιτιστικῶν ἔργων, στά ὁποῖα ἡ Περιφέρεια μπορεῖ νά συνεργασθεῖ μέ τήν Ἱερά Μητρόπολη.

Ὁ κ. Ἀμπαζῆς ὑπεσχέθη κάθε δυνατή συνεργασία στά θέματα αὐτά».