Καμπανάκι για τη Χίο το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο 63χρονης στην Κω

Το περιστατικό του θανάτου μιάς 63χρονης γυναίκας στην Κω, την περασμένη Κυριακή 4 Ιουνίου 2023, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στην καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου, επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο, αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ στα νησιά, κάτι που χρόνια τώρα αντιμετωπίζει και η Χίος.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό της Κω, το ασθενοφόρο βρισκόταν σε άλλο σημείο του νησιού για άλλο περιστατικό και ήταν αδύνατο να παραλάβει την 63χρονη, με αποτέλεσμα η οικογένειά της να αποφασίσει την μεταφορά της στο νοσοκομείο με αγροτικό όχημα, όπου – δυστυχώς – απέβησαν άκαρπες οι προσπάθειες των γιατρών να την επαναφέρουν στη ζωή.

Στα ίδια η Χίος και το καλοκαίρι, όπως πέρυσι, έρχονται τα χειρότερα

Σχεδόν στα ίδια με το προηγούμενο διάστημα βρίσκεται και η κατάσταση στη Χίο, όπου εδώ και ένα χρόνο και παρά τις τότε εξαγγελίες των κ.κ. Θάνου Πλεύρη και Νότη Μηταράκη, τα ασθενοφόρα λειτουργούν με προσωρινές μετακινήσεις προσωπικού από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ στην βραδυνή βάρδια εξακολουθεί σχεδόν καθημερινά να υπάρχει μόνον ένα ασθενοφόρο και σε λίγο που θα αρχίσουν οι άδειες του προσωπικού η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την avgi.gr, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος εξηγεί ότι στα περισσότερα νησιά επιχειρεί μόλις ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση, σημειώνοντας ότι το ΕΚΑΒ επιχειρεί με μόλις ένα ασθενοφόρο σε Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο.

Στη Χίο και την Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για στελέχωση δεύτερου ασθενοφόρου σε όλες τις βάρδιες, ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ λειτουργεί για ορισμένο διάστημα με 1-2 διασώστες.

«Τα νησιά μας δεν είναι μόνο υγειονομικά ανοχύρωτα από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από την έλλειψη ασθενοφόρων. Για ένα ακόμη καλοκαίρι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Το υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες λιγοστές δυνάμεις με προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων με αποτέλεσμα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί 1 ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση», τόνισε ο κ. Γιαννάκος.