Κανένας εργαζόμενος σε συνθήκες καύσωνα, απαιτεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου

Την λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τις συνθήκες καύσωνα, που επικρατούν αυτές τις ημέρες, απαιτεί το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, καλώντας την κυβέρνηση και τους εργοδότες να πράξουν τα δέοντα.

Το σωματείο στην σημερινή – Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 – ανακοίνωσή του επισημαίνει την ανάγκη λήψης μέτρων όχι μόνον για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους κάτω από τις υψηλές θερμοκρασίες του ήλιου (αποθηκάριοι, διανομείς, σερβιτόροι κ.ά.), αλλά και εργαζόμενους σε ειδικές συνθήκες σε εσωτερικούς χώρους (π.χ. λειτουργία μηχανών, φούρνων κ.λπ.).

Ειδική πρόβλεψη, σημειώνεται στη ανακοίνωση, πρέπει να υπάρξει για τις έγκυες, καθώς και για άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς τα παιδιά των οποίων βρίσκονται σε παιδικούς σταθμούς που παραμένουν κλειστοί λόγω καύσωνα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Από σήμερα, αλλά και τις επόμενες μέρες θα επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η εργασία χιλιάδων εργαζομένων, να κινδυνεύουμε από την έκθεσή μας στις υψηλές θερμοκρασίες. Για αυτό τον λόγο κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για την λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση την απαγόρευση των εργασιών, όταν οι συνθήκες λόγω των θερμοκρασιών είναι επικίνδυνες, από τους εργοδότες να εξασφαλίσουν ότι για όλες τις μέρες που θα διαρκέσει ο καύσωνας κανένας εργαζόμενος δεν θα είναι εκτεθειμένος στις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό δεν αφορά αποκλειστικά τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους (αποθηκάριους, ντελίβερι, εργαζόμενοι στην εστίαση κ.λπ.), που αντικειμενικά εκτίθενται στον ήλιο, αλλά και τους εργαζόμενους σε κλειστούς χώρους, που εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες λόγω άλλων παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών, φούρνων κ.λπ.). Αλλά και στις περιπτώσεις που με ευθύνη της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε κλειστούς χώρους χωρίς κλιματισμό, υπόγεια, χώρους με μεταλλικά στέγαστρα.

Η τελευταία εγκύκλιος για μέτρα προστασίας από τον καύσωνα του υπουργείου Εργασίας (11/6/2024), είναι ανεπαρκής και προσωρινή. Δεν δίνει λύσεις σε ένα πρόβλημα που θα υπάρχει με σχετική σταθερότητα όλο το καλοκαίρι. Δεν υποχρεώνει την εργοδοσία να εκτιμά τον επαγγελματικό κίνδυνο σε κάθε χώρο δουλειάς, επισπεύδοντας μέτρα διακοπής των εργασιών ακόμη και πριν “πιαστούν” οι θερμοκρασίες που αναφέρονται ως σημείο διακοπής των εργασιών (380C και 40οC).

Δεν διασφαλίζει με απόλυτο τρόπο και χωρίς καμία αμφισβήτηση ότι σε περίπτωση διακοπής εργασιών λόγω καύσωνα το μεροκάματο / μισθός καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή.

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς τα παιδιά των οποίων βρίσκονται σε παιδικούς σταθμούς που παραμένουν κλειστοί λόγω καύσωνα.

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για να μην προσέρχονται οι εργαζόμενοι στην εργασία τους, χωρίς περικοπή μισθού εφόσον η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει θερμοκρασίες άνω των 420 C.

Ιδιαίτερα οι εργαζόμενες έγκυες θα πρέπει να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους τις μέρες του καύσωνα ανεξάρτητα αν ο χώρος στον οποίο δουλεύουν είναι κλιματιζόμενος, καθώς διατρέχουν κίνδυνο κατά την διάρκεια της μετάβασης από και προς τη δουλειά. Αντίστοιχη, μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει και για όσους συναδέλφους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στον οποιοδήποτε εκβιασμό. Να καταγγείλουν άμεσα τις περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Μαζί να διασφαλίσουμε ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η υγεία κανενός συναδέλφου.

Απαιτούμε:

– Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους. Καμία διανομή με μηχανάκι, όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

– Πλήρη αποζημίωση σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης (μισθωτοί, freelancers κ.λπ.).

– Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

– Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

– Άμεσα να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του υπουργείου και του ΣΕΠΕ, σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Σε όλες τις περιπτώσεις διακοπής των εργασιών ή ακόμη και μη έναρξης τους, συνέπεια των καιρικών συνθηκών, της έλλειψης κατάλληλων μέτρων, το μεροκάματο και το ένσημο πρέπει να καταβάλλονται χωρίς καμία περικοπή.

Το σωματείο μας αυτές τις μέρες να βρίσκεται στους χώρους δουλειάς για να επιβάλλουμε μαζί με τους εργαζομένους τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και την ασφάλεια των συνθηκών εργασίας.