Κάποιοι επιχειρούν «Ιουλιανά», καταγγέλλει ο Ανδρέας Μιχαηλίδης
«Κανένα ζήτημα εξόδου από την Ε.Ε. δεν τίθεται στο τραπέζι και κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν το βάζει αυτό το ερώτημα. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να μας βγάλει από την Ε.Ε.».
Τα παραπάνω τόνισαν – μεταξύ άλλων – σε συνέντευξη Τύπου ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, η συντονίστρια της νομαρχιακής επιτροπής κα Βάσω Μιχαλοπούλου και το μέλος της Ν.Ε. κ. Δημήτρης Αθανασόπουλος, με τον πρώτο – μάλιστα – να βρίσκει ομοιότητες και αντιστοιχίες μεταξύ του Ιουλίου του 1965 με την πτώση της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου και την εμπλοκή του παλατιού που οδήγησε στη χούντα των συνταγματαρχών.
«Κάποιοι προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν κλίμα πολιτικής ανωμαλίας που θυμίζει τα Ιουλιανά. Και τότε ανάλογο κλίμα υπήρξε εναντίον της λαοπρόβλητης κυβέρνησης Παπανδρέου από τα ανάκτορα και τον ξένο παράγοντα που οδήγησε στη πτώση της.
Ανάλογο κλίμα βλέπουμε και τώρα με τους δανειστές στον ρόλο του ξένου παράγοντα και κάποιες εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις στο πλευρό τους να πασχίζουν για την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα. Μια κυβέρνηση που συζητά, διαπραγματεύεται με δανειστές κα απέναντί της έχει το μέτωπο που σχηματίζουν όλοι μαζί με την ίδια ρητορική και επιχειρήματα του Σαμαρά και των Γιούνκερ – Λαγκάρντ», τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης, καλώντας τον λαό να αντιταχθεί «σε αυτούς που θέλουν να γίνουν εντολείς του».
Ο ίδιος επέμεινε και κάνοντας αναφορά στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και τον ρόλο της Ελλάδας στην διαμόρφωση των αρχών της δημοκρατίας που πρεσβεύει αυτό το κεκτημένο κάλεσε τους πολίτες να συνταχθούν στο «όχι» και «να κλείσουν τα αυτιά τους στη παρέα του Σόιμπλε που υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε.»
Ως «δημοψήφισμα υπέρ της δημοκρατίας και της εθνικής αξιοπρέπειας», χαρακτήρισε το «όχι» ο κ. Δημήτρης Αθανασόπουλος και κατηγόρησε τους δανειστές ότι στοχεύουν επιλεγμένα σε δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Θέλουν, τόνισε, να γονατίσουν ή να αφανίσουν τομείς, όπως της αγροτικής παραγωγής που εξοντώνει η συμφωνία που προτείνουν, τον τουρισμό στον οποίο αυξάνουν το ΦΠΑ σε εστίαση και αρχικά στα ξενοδοχεία ακόμα και στην ναυτιλία, την οποία εξαιρούν από την φορολογική ασυλία που προσφέρουν αντίθετα στις πολυεθνικές εταιρείες. Παράλληλα, αναφορές έγιναν και στο εμπόριο, όπου οι μικροί συντρίβονται υπό το βάρος μιας άνισης φορολογίας.
«Θα κάνω και μια έκκληση ειδικά στα ΜΜΕ και σε όλους όσο τους αναλογεί, ώστε να διατηρηθεί η ομόνοια και η κοινωνική ειρήνη όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα», κατέληξε η κα Βάσω Μιχαλοπούλου.