Καρνάγιο για το «Στυλιανός» στους Τρεις Μύλους

Αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμό, φέρνει στον δήμο Χίου η πληροφορία ότι επίκειται πιθανόν και άμεσα η οριστική έγκριση του έργου ανάπλασης της περιοχής «Τρεις Μύλοι» του Βροντάδου.

Το έργο, ύψους 355.000 ευρώ, που έχει προτείνει ο δήμος στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος Leader Αλιείας, προβλέπει την πλήρη ανάπλαση του αλιευτικού καταφυγίου της περιοχής, την αναβάθμιση του ανεμόμυλου, αλλά και την δημιουργία ενός παραδοσιακού καρνάγιου, όπου θα αναβιώνει η τέχνη του καραβομαραγκού και θα επισκευασθεί και θα εγκατασταθεί το καΐκι «Στυλιανός».

kaiki 01

«Έχουμε την πληροφορία ότι η οριστική έγκριση είναι θέμα ωρών», υποστήριξε στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Στρατής Γδύσης, ζητώντας και την έγκριση μιας σειράς τροποποιήσεων λογιστικού χαρακτήρα στον προϋπολογισμό, ώστε ο δήμος να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες δημοπράτησης.

Ο προβληματισμός, ωστόσο, έρχεται από το γεγονός ότι πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα, αφού ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των εργασιών είναι μόλις το τέλος του 2015.

Χρόνος ελάχιστος, δηλαδή, με τον κίνδυνο να καιροφυλακτεί, αφού αν το έργο ξεκινήσει και δεν ολοκληρωθεί τότε πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, στο οποίο όμως δεν υπάρχει ούτε ευρώ!

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη στην ίδια κατάσταση με το έργο αυτό βρίσκονται ακόμα 40 έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, που και αυτά κινδυνεύουν αφού παρότι έχουν ξεκινήσει, οι πληρωμές έχουν παγώσει κα μαζί τους βέβαια η εξέλιξη των εργασιών.

Ανάμεσά τους και ο περιφερειακός δρόμος της πόλης, στο πρώτο του τμήμα, όπου η κατάσταση εκεί εγκυμονεί και κινδύνους αφού υπάρχουν πολλά μπάζα στη κοίτη που πρέπει να απομακρυνθούν πριν τα πρωτοβρόχια.

Τις ανησυχίες αυτές συμμερίστηκε πάντως και ο κ. Γδύσης, δηλώνοντας ωστόσο αδυναμία πρόβλεψης της τύχης των έργων που τυχόν δεν θα ολοκληρωθούν.

Οι σχετικές αποφάσεις πέρασαν ομόφωνα από την οικονομική επιτροπή, με την επισήμανση από τον κ. Λαμπρινούδη για μια ευρεία συζήτηση του θέματος των έργων σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου.

vrontados 02