Κατά της κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.

Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι το ΚΕΘΕΑ αποτελεί φορέα σταθμό για την απεξάρτηση -και όχι μόνο- στη χώρα μας, από πολλές απόψεις. Μία από αυτές είναι η εφαρμογή ενός από τα πιο δημοκρατικά και διαφανή μοντέλα διοίκησης. Μία άλλη είναι ο διάλογος μεταξύ επιστημονικού προσωπικού, μελών των θεραπευτικών κοινοτήτων, οικογενειών μελών και αιρετής διοίκησης, ώστε οι αποφάσεις να συνδιαμορφώνονται.

Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου ενός οργανισμού με τέτοια χαρακτηριστικά δεν είναι, λοιπόν, μια απλή «οργανωτική παρέμβαση». Είναι παρέμβαση στην κουλτούρα του, στη θεραπευτική προσέγγισή του, στις θεραπευτικές σχέσεις, στην ουσία του έργου του.

Είναι προφανές ότι η εξέλιξη δεν αφορά μόνο το ΚΕΘΕΑ, αλλά κάθε φορέα που ασχολείται με το φαινόμενο των εξαρτήσεων, προστίθεται στη ανακοίνωση του Σωματείου, που ζητά την άμεση απόσυρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.