Καταδικάζει τις επιθέσεις κατά προσφύγων, μέλη ΜΚΟ και δημοσιογράφων η ύπατη αρμοστεία

Καταδικάζει απερίφραστα τις βιαιότητες και τις επιθέσεις κατά προσφύγων, μεταναστών, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και δημοσιογράφων η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε ανακοίνωσή της, η οποία αναλυτικά έχει ως εξής:

«Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (Υ.Α.) απευθύνει έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση μετά από μια σειρά από κατακριτέες και εκφοβιστικές ενέργειες στα νησιά του Αιγαίου ενάντια σε πρόσφυγες, μετανάστες και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και ένα μέλος προσωπικού της Υ.Α. στη Λέσβο, καθώς και τον εμπρησμό ενός κέντρου διέλευσης της Υ.Α. για τους νεο-αφιχθέντες στη βόρεια ακτή της Λέσβου. Η Υ.Α. έχει λάβει επίσης αναφορές για επιθέσεις ενάντια σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και δημοσιογράφους.

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες και καλούμε τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και των μελών της κοινωνίας των πολιτών.

Οι κοινωνίες των ελληνικών νησιών έχουν δείξει μεγάλη ανθρωπιά και αλληλεγγύη στο δράμα των προσφύγων τα τελευταία χρόνια. Τις περασμένες εβδομάδες, οι τοπικές κοινωνίες έχουν ευλόγως εκφράσει την αγωνία και την αγανάκτησή τους με πιο ηχηρό τρόπο και δημόσιες διαμαρτυρίες, εξαιτίας του δυσανάλογου βάρους και της ευθύνης για την υποδοχή περίπου 36.000 αιτούντων άσυλο σε πέντε υπερπλήρη κέντρα υποδοχής με χωρητικότητα για λιγότερο από 6.000 ανθρώπους. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό, οι βίαιες και επιθετικές συμπεριφορές που εκφράζονται από ορισμένους, να παραμείνουν περιθωριοποιημένες και να επικρατήσουν οι αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Η Υ.Α. έχει επανειλημμένα απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να αναλάβουν αποφασιστική δράση, ώστε να ανακουφιστεί ο κρίσιμος υπερπληθυσμός και οι δεινές συνθήκες στα νησιά, ειδικά στη Σάμο και τη Λέσβο, και να αντιμετωπίσουν επειγόντως την εν εξελίξει κατάσταση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα. Ανανεώνουμε αυτή την έκκληση σήμερα».