Καταδίκες με μηνύματα από το τριμελές πλημμελειοδικείο Χίου για συκοφαντική δυσφήμιση του διευθυντή του astraparis.gr

Μετά από πολύωρη ακροαματική διαδικασία, σήμερα Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, το τριμελές πλημμελειοδικείο Χίου καταδίκασε δύο από τους συνολικά επτά, που είχαν παραπεμφθεί ως κατηγορούμενοι για συκοφαντική δυσφήμιση – μέσω του διαδικτύου και του Τύπου – του Γιάννη Στεβή, διευθυντή του astraparis.gr.

Ένας τρίτος αθωώθηκε, καθότι απεδείχθη μεν στο ακροατήριο ότι ανέγραψε συκοφαντικά σχόλια, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είχε δόλο (!), ενώ για τους υπόλοιπους τέσσερις το δικαστήριο έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση μετατροπής της κατηγορίας από συκοφαντική δυσφήμιση σε εξύβριση. Ως εκ τούτου ναι μεν δεν κάθισαν τελικά στο εδώλιο για να κριθούν, αλλά ούτε και αθωώθηκαν, φυσικά. Η υπόθεσή τους για το αδίκημα της εξύβρισης, την οποία και θα κουβαλούν στην… πλάτη τους, χάρις σε νόμο του 2020 περί αποσυμφόρησης των δικαστηρίων μπήκε υπό όρους στο αρχείο, αλλά η εξύβριση ήταν εξύβριση, όπως απεφάνθη το δικαστήριο.

Το μήνυμα, ωστόσο, με την καταδίκη ήταν σαφές, αφορά καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμιση δημοσιογράφου, ο οποίος στα πλαίσια του έργου και των καθηκόντων του ανέδειξε με το ρεπορτάζ του το θέμα και άσκησε κριτική κατά του ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου.

Ο διευθυντής του astraparis.gr είχε εμφαντικά ζητήσει από το δικαστήριο να στείλει το μήνυμά του σε όλη την Ελλάδα, να προστατεύσει τους δημοσιογράφους και την ελευθεροτυπία, να καταδικάσει την εναντίον του συκοφαντική επίθεση και στο πρόσωπό του την στοχοποίηση και τις απειλές κατά των δημοσιογράφων

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η υπόθεση ανάγεται στο όχι και τόσο μακρυνό 2019, μήνας Νοέμβριος, όταν η διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου, με αφορμή την κυβερνητική πρόθεση δημιουργίας ΠΡΟΚΕΚΑ (προαναχωρησιακού κέντρου προσφύγων και μεταναστών) στην περιοχή του Αίπους, έστειλε επιστολή στο δημοτικό συμβούλιο Χίου, στην οποία ξεχείλιζε ο ρατσιστικός και ξενοφοβικός λόγος.

Ακριβώς δε η ανάδειξη αυτής της πλευράς του θέματος από τον astraparis.gr προκάλεσε, εκτός των λογικών αντιδράσεων και κοσμίων σχολίων, έναν οχετό λάσπης και απειλών μέσα από σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα κατά του Γιάννη Στεβή, με συνέπεια επτά άτομα να κληθούν να δώσουν λόγο στην δικαιοσύνη για την επίμεμπτη συμπεριφορά τους.

Η διαδικασία στο δικαστήριο

Στην ακροαματική διαδικασία κυριάρχησαν, τόσο εκ μέρους των κατηγορουμένων, όσο και των συνηγόρων τους, οι υπεκφυγές, ώστε να αποφύγουν την δικαστική κρίση, κάθε είδους, ποικιλίας και βαρύτητας. Σταχυολογούμε:

Το σχόλιο (συκοφαντικό) δεν αναρτήθηκε στην σελίδα του Αστραπάρη, το σχόλιο αφορούσε κάποιον Αστραπάρη κι όχι τον Στεβή, γιατί δεν έφερε υπογραφή το ρεπορτάζ ίσως το είχε γράψει κάποιος άλλος συνεργάτης, το σχόλιο ότι ο Στεβής «τα παίρνει» είχε στο τέλος του κι αφού είχε προηγηθεί τελεία ερωτηματικό (Είσαι?), υπήρχε μεν στο σχόλιο αναφορά σε επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά δεν ήταν με το ονοματεπώνυμό τους, ήταν μεν ο Στεβής σε διατεταγμένη υπηρεσία, αλλά αυτό ήταν κρίση κι όχι συκοφαντία κ.ά.

Συνήγορος υπεράσπισης έφτασε ακόμα στο σημείο να ισχυρισθεί ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του astraparis.gr ο Γιάννης Στεβής, αν και προσκομίσθηκε προς τούτο βεβαίωση από την αρμόδια Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αλλά κάποια εταιρεία, η οποία έχει – όπως διευκρίνισε ο Γιάννης Στεβής – την εμπορική εκμετάλλευση των διαφημίσεων στην ιστοσελίδα. Επέμενε, μάλιστα, ο συνήγορος ισχυριζόμενος εξ αυτού, του δικού του λόγου, ότι κακώς (δεν νομιμοποιείται) υπέβαλε έγκληση ο ιδιοκτήτης (και διευθυντής) του Αστραπάρη.

Υπήρχαν και τα ευτράπελα

Αποκορύφωμα και μάλλον ευτράπελου χαρακτήρα ήταν η παρουσία μάρτυρα υπεράσπισης, ο οποίος εκλήθη άρον άρον λίγες ημέρες πριν την δίκη, κατόπιν παράκλησης συνηγόρου υπεράσπισης και ο οποίος… θυμήθηκε ότι πέντε χρόνια πριν είχε τσακωθεί φραστικά με κατηγορούμενο για την επίμαχη παρέμβαση της Κιβωτού, αλλά και για τον τρόπο άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδίου (του κατηγορουμένου).

Ο μάρτυρας αυτός, έχοντας διατελέσει στο παρελθόν δημοσιογράφος, κατέθεσε ότι αυτόν εννοούσε ο κατηγορούμενος, με τον οποίο είχε τσακωθεί το πρωί, που ναι μεν είναι κι αυτός… κοντός, όπως έγραφε το σχόλιο, δεν ήταν όμως την επίμαχη περίοδο δημοσιογράφος, αλλά σχολιαστής στα κοινωνικά δίκτυα ανελλιπώς και μέχρι σήμερα. Επιπλέον, δεν είναι… αριστερών πεποιθήσεων, αλλά τον χαρακτήρισε «αριστερό σκουπίδι» ο κατηγορούμενος για να τον… πικάρει, όπως είπε ο ίδιος στην απολογία του! Στην δε προανακριτική του κατάθεση, τον Ιανουάριο του 2020, ο κατηγορούμενος αντί να καταθέσει ότι τα σχόλιά του δεν αφορούσαν τον Γιάννη Στεβή και να… καθαρίσει, αλλά αφορούσαν αυτόν (τον μάρτυρα) δεν το έπραξε, επειδή ήταν… τσακωμένοι!

Να στείλει μήνυμα το δικαστήριό σας, ζήτησε ο Κώστας Κάργατζης

Την ενοχή των κατηγορουμένων ζήτησε ο δικηγόρος του Γιάννη Στεβή κ. Κώστας Κάργατζης, επισημαίνοντας προς το δικαστήριο ότι η όποια απόφασή σας είναι πρόκριμα αν ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει. Αν φύγουν αθώοι, πρόσθεσε, θα πουν και έγινε; Θα ξανακάνουν τα ίδια. Δεν μας απασχολεί το ύψος της ποινής, αλλά θα πρέπει να πάρουν το μήνυμα, κατέληξε ο κ. Κάργατζης.

Με αυτά και με άλλα το δικαστήριο δεν επείσθη, τελικά καταδίκασε για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης σε χρηματική ποινή δύο κατηγορούμενους, ενώ προηγουμένως η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει ενοχή μόνον για τον έναν, για δε τον δεύτερο απαλλαγή λόγω αμφιβολιών. Για τον τρίτο που αθωώθηκε, όπως προαναφέρουμε, η εισαγγελέας επανέφερε την αρχική πρότασή της για μετατροπή της κατηγορίας ως προς αυτόν σε εξύβριση, πρόταση που αρχικά είχε απορρίψει το δικαστήριο.

Πρόεδρος του τριμελούς πλημμελειοδικείου Χίου ήταν ο κ. Χαρίλαος – Ιωάννης Χατζηδημητρίου, δικαστές οι κες Μαρία Τσαούση και Θάλεια Παπασημακοπούλου και εισαγγελέας έδρας η κα Αθηνά Χρήστου.