Καταγγέλλει η ΛΑΣ την εμπλοκή του δήμου στην ανεύρεση χώρου για καραντίνα προσφύγων

Την επιχείρηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη να εμπλέξει τον δήμο Χίου στην επιλογή τοποθεσίας που θα λειτουργεί ως χώρος ελέγχου της πανδημίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση.

Την ίδια ώρα, τονίζει η ΛΑΣ, συνεχίζει να κρατά εγκλωβισμένους στην ΒΙΑΛ χιλιάδες ανθρώπους μέσα και έξω από το ΚΥΤ σε άθλιες συνθήκες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά για όσο κρατά η επιδημία του κορονοϊού, πρέπει να εφαρμοστεί και για τους πρόσφυγες και μετανάστες ό,τι ισχύει για όλους όσους έρχονται στη χώρα από το εξωτερικό. Να μπαίνουν για 14 μέρες σε καθεστώς καραντίνας.

Προτείνει δε για τον σκοπό αυτό ως πιο κατάλληλο χώρο τα ξενοδοχεία στα οποία πρέπει, με ευθύνη της κυβέρνησης, να υπάρχει η κατάλληλη ιατρική φροντίδα και ο εξοπλισμός για την προστασία από την επιδημία.

«Η διαμόρφωση άλλων δομών, μπρος στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση της Τουρκίας να ανοίξει ξανά τις “στρόφιγγες”, αξιοποιώντας τους πρόσφυγες ως διαπραγματευτικό χαρτί για να αποσπάσει περισσότερη στήριξη και νέα οφέλη από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, το πιο πιθανό, με βάση την πολιτική της κυβέρνησης, είναι να μετατραπούν σε νέα hot spot.

Κάποιοι μπορεί να είναι έτοιμοι από καιρό να παίξουν έναν τέτοιο ρόλο. Εμείς, λέμε και επαναλαμβάνουμε όχι!

Στην ίδια κατεύθυνση του δούρειου ίππου, μπορεί να λειτουργήσει και η χρήση πλοίου. Ποιος εγγυάται με δεδομένη την πολιτική της Ν.Δ. ότι ένα πλοίο με 2-3 χιλιάδες θέσεις δεν θα μετατραπεί σε κλειστό hot spot;», τονίζει στη ανακοίνωσή της και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα:

  • Στην δημιουργία ιατρείων, εξοπλισμένων και στελεχωμένων με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσα στα hot spot.
  • Στην συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού κ.ά.
  • Στην εξασφάλιση της δυνατότητας ατομικών προμηθειών που είτε σχετίζονται με τη διατροφή είτε με τη δυνατότητα πρόσβασης στην ενημέρωση.
  • Να ξεκινήσει αμέσως οργανωμένος απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά.
  • Να μη γίνει καμιά απόλυση εργαζόμενου στο άσυλο, αλλά να συνεχίσουν να εργάζονται.
  • Να κλείσει τα hot spot και να διεκδικήσει οι επιτροπές ασύλου της Ε.Ε. και του ΟΗΕ να μεταφερθούν εκεί που είναι συγκεντρωμένοι οι πρόσφυγες μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.