Καταγγέλλει η ΛΑΣ τον τριπλασιασμό των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Χίου

«Επί τρία το χαράτσι στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου και ειδικότερα την αύξηση από τα 30 στα 90 ευρώ, που ήταν η κατώτερη κλίμακα των τροφείων, για το σχολικό έτος 2024-2025.

Αναλυτικά, στην σημερινή – Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024 – ανακοίνωσή της σημειώνει τα ακόλουθα:

Στα γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες, πέρασε η δημοτική αρχή των Ν.Δ. –ΣΥΡΙΖΑ, το προηγούμενο διάστημα, τον τριπλασιασμό των τροφείων με βάση την κατώτερη κλίμακα που ήταν 30 ευρώ στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, ανεβάζοντας οριζόντια προς όλους το χαράτσι στα 90 ευρώ, αφαιρώντας την οποιαδήποτε εισοδηματική κλιμάκωση.

Εκμεταλλευόμενη την ανάγκη των εργαζόμενων γονέων να παρέχουν στα παιδιά τους την απαραίτητη βρεφονηπιακή αγωγή και φύλαξη, εκτίναξε τα τροφεία στον ουρανό, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά.

Με δικαιολογίες του τύπου, «δεν βγαίνουμε», «να μην μπαίνουμε μέσα», «εξαιρούμε κατηγορίες» που ήδη βέβαια προβλέπονταν και άλλα τετριμμένα, λες και οι γονείς τριπλασίασαν τους μισθούς τους ή τα εισοδήματά τους ή η ακρίβεια της κυβέρνησης και οι πολιτικές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, τους έχουν αφήσει στο απυρόβλητο, ψήφισαν ομόφωνα τα τροφεία με τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Για άλλη μια φορά μπροστά μας, σε τοπικό επίπεδο οι κυβερνητικές πολιτικές των Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, περί «κόστους – οφέλους», εμπορευματοποίησης δηλαδή των πάντων και των παιδιών μας.

Αν και καταγγείλαμε ως Λαϊκή Συσπείρωση ραδιοτηλεοπτικά το νέο χαράτσι, μαζί με αυτά της ΔΕΥΑ, φαίνεται δεν έγινε αντιληπτό και τώρα που οι γονείς ενδιαφέρονται για τις εγγραφές βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανάλγητη πολιτική της δημοτικής αρχής και τις υπέρογκες αυξήσεις.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, μόνο εμείς δεν ψηφίσαμε το συγκεκριμένο θέμα και γιατί απαιτήσαμε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών και γιατί πάγια είμαστε ενάντια στα τροφεία, απαιτούμε την κατάργησή τους και για όσο καιρό υφίστανται θεωρούμε ότι πρέπει να μειώνονται και σε κάθε περίπτωση να μην αυξάνονται και να είναι κλιμακωτά.

Λόγω των διαβεβαιώσεων για τις εγγραφές όλων των παιδιών και τις απαλλαγές από τα τροφεία σε κάποιες κατηγορίες, ΑΜΕΑ κ.λπ., που συμφωνούμε, ψηφίσαμε λευκό, αλλά δεν μπορούσαμε φυσικά να ψηφίσουμε τα τροφεία που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη των δημοτών μας.

Εδώ βρίσκεται και το κομβικό σημείο που αφορά τον κάθε γονιό ξεχωριστά, αλλά και τα συλλογικά τους όργανα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, το συνδικαλιστικό και μαζικό κίνημα συνολικά στον δήμο μας.

  • Θα αποδεχτούν τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής και τα χαράτσια της ή θα ξεσηκωθούν, απαιτώντας να πάρουν πίσω αυτόν τον παραλογισμό;
  • Θα απαιτήσουν τη γενναία χρηματοδότηση των σταθμών από τον κρατικό προϋπολογισμό και της κυβέρνησης και του δήμου ή θα αποδεχτούν την εμπορευματοποίηση των δικαιωμάτων των παιδιών τους στη βάση της λογικής της ανταποδοτικότητας;

Σε κάθε περίπτωση το θέμα τροφείων πρέπει να συζητηθεί ξανά στο δημοτικό συμβούλιο και να μειωθούν περαιτέρω από αυτά που ίσχυαν και με εισοδηματικές κλίμακες.

Στο δρόμο του αγώνα μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι δίπλα στους γονείς και στο δίκιο.

ΑΠΟΦΑΣΗ 173/2024

Προτείνουμε το Δ.Σ. του Δήμου Χίου με απόφασή του να ορίσει μηνιαία οικονομική εισφορά (τροφεία), στις οικογένειες των φιλοξενουμένων νηπίων και βρεφών.

Σύμφωνα με την ανωτέρω πρόταση για το σχολικό έτος 2024-2025 τα τροφεία προτείνουμε να διαμορφωθούν στα 90,00 € μηνιαίως.

– 100% έκπτωση για οικογένειες με έναν τουλάχιστον από τους γονείς ΑΜΕΑ με αναπηρία 67% και άνω ή οικογένειες με αδερφάκι ΑΜΕΑ με αναπηρία 50% και άνω

– 50% έκπτωση για τους τρίτεκνους, πολύτεκνους και τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες (σύμφωνα με τα κριτήρια του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου μας).

– 20% για τις οικογένειες που έχουν 2 ή και περισσότερα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Χίου.